Resistir a la mentida és guanyar: els exemples d’Escòcia i Lituània

  • «La política internacional és el regne del cinisme. I per això és tan important resistir-se a les mentides oportunistes que volen guanyar al preu que siga»

VilaWeb

En política, la mentida és una arma. Moralment reprovable, però evidentment útil. I és una arma, sobretot, a curt termini. Una mentida, en política, sol fer-se servir per decantar situacions a les quals no es vol arribar. I és útil per a això. Per a aturar-les. Com a mínim, mentre l’acumulació de les mentides no acabe aconseguint l’efecte ‘que ve el llop’, és a dir, que la societat a la qual es vol manipular amb mentides ja desconfia tant del mentider que no se’l creu ni quan diu la veritat. Les coses que han passat amb la posició espanyola sobre Escòcia és de manual i hauria de posar-nos a tots en alerta sobre les mentides polítiques dels estats.

Com tots sabeu, l’any 2014, Escòcia va fer un referèndum sobre la independència en què es va imposar el no, amb un 55% dels vots. Malgrat tot, el resultat va sorprendre els observadors, que no s’esperaven un vot tan alt a favor de la independència, del 45%. Quan es van analitzar detalladament els resultats, va quedar clar que el vot a favor de la independència era majoritari en la franja d’edat dels 25 anys als 50, empatava entre els més joves i era molt clarament derrotat entre els majors de seixanta anys. De fet, va ser el vot de la gent gran, que va donar la victòria al no.

Seguint amb aquests estudis, va quedar clar que la raó principal del vot negatiu era la por de perdre les pensions i d’abandonar la Unió Europea. Vist amb la perspectiva del Brexit, no em negareu que la cosa té nassos. I quin va ser l’argument que tots els estudis diuen que va decantar aquests votants cap al no? Per què es van convèncer que Escòcia quedaria fora de la Unió Europea?

La mentida que va donar versemblança a l’expulsió d’Escòcia de la Unió Europea va ser la posició d’Espanya. Aleshores Espanya va dir, en públic i amb bombo i platerets, que no acceptaria mai una Escòcia independent com a membre de la Unió Europea, que ho vetaria. I els partidaris del no es van encarregar de dir que el manteniment d’Escòcia a la Unió Europea era impossible perquè s’havia de decidir per unanimitat de tots els estats membres. I que això no passaria mai perquè Espanya no ho podia acceptar de cap manera, tenint en compte que era un precedent sobre Catalunya. La mentida era aparentment creïble, encara que qualsevol persona amb un coneixement mínim de política internacional sabia que allò no funcionava així.

Siga com siga, aquella mentida espanyola i el comportament imbècil, seguint la seua norma, de la Comissió Europea van aturar la independència d’Escòcia el 2014. Tots els mitjans, fins i tot els mitjans més seriosos i crítics, com The Guardian, van contribuir a la campanya transformant Mariano Rajoy en la gran estrella mediàtica de l’unionisme. I sí, Espanya va dir oficialment que si Escòcia esdevenia independent, no es quedaria dins la Unió Europea i estaria obligada a posar-se a la cua, darrere d’Albània, Macedònia i qui sap qui més i ja veuríem què passava… Immiscint-se en els afers interns britànics, per cert.

Molts ja vàrem explicar aleshores que tot allò era una mentida i que aquella era una posició impossible de sostenir, tant pel govern espanyol com per la Unió Europea, en el cas que la independència acabés essent una realitat. Però la mentida va complir el seu paper de fer perdre el referèndum. Fins ara.

Perquè ara resulta que a qui interessa l’Escòcia independent és a la Unió Europea i la truita gira per complet, sense cap problema. Ara és Espanya qui corre a dir a la premsa escocesa i britànica amb declaracions oficials que, si Escòcia és independent, ells estaran encantats de mantenir-la dins la Unió Europea. I encara no han passat ni cinc anys.

La política internacional és el regne del cinisme. I per això és tan important resistir-se a les mentides oportunistes que volen guanyar al preu que siga. I és important recordar cada dia que tot pot passar, que tot és possible i que al final tot depèn només de la voluntat de la població, de la seua resistència al desànim, de la seua capacitat d’esdevenir un problema crònic que ha de ser solucionat per la comunitat internacional si el propi estat nació és incapaç de fer-ho. I aquesta, i no cap altra, és la gran força de la política internacional que nosaltres podem controlar i que he de dir que anem controlant força bé, tenint en compte les circumstàncies. Resistir les mentides és guanyar. I això val a Escòcia, però també als Països Catalans. Ser un problema, persistent i tenaç, és la condició indispensable per a arribar a la solució.

Reconec que vaig tenir la sort de viure-ho en primera persona fa molts anys, durant la transició democràtica dels països de l’est, i per això tot aquest temps ho he repetit una vegada i una altra, sempre que n’he tingut ocasió. Crec que era la meua obligació de periodista i de ciutadà, però avui, quan la mentida espanyola sobre Escòcia es desmunta, reconec que estic particularment content que els fets em donen la raó.

Perquè jo vaig sentir de boca del vice-president de Lituània que el president de la Comissió Europea d’aleshores, Jacques Delors, l’acabava de telefonar per dir-li que no intentés aconseguir la independència del seu país, que desequilibraria la Unió Soviètica i faria perillar l’estabilitat nuclear del món. I el va advertir, per pressionar-lo, que Lituània mai no entraria a la Unió Europea, si és que finalment eren tan bojos per a trencar l’URSS i fer-se independents. Mentre m’ho explicava, desconcertat i amb llàgrimes despuntant dels ulls, fora de l’edifici del parlament tropes d’assalt soviètiques es preparaven per atacar els parlamentaris lituans que havien decidit de fer els primers passos ferms cap a la democràcia i la llibertat.

Que a Europa no li importa gens la llibertat ni la democràcia, ho vaig aprendre aleshores, el 1991. Que es pot guanyar, ho vaig aprendre el primer de maig de 2004, quan a Brussel·les vaig veure la cerimònia oficial d’hissada de la bandera de Lituània davant l’edifici de la Comissió Europea.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Adrià Arboix
Adrià Arboix
06.06.2019  ·  22:05

Genial…!

Matilde Font
Matilde Font
06.06.2019  ·  22:56

Resistirem!

Josep Usó
Josep Usó
06.06.2019  ·  23:17

És el que té mantindre la posició. Que, abans o després, tothom ha de reconèixer que estàs al mateix lloc. I que no hi ha manera de fer com que no hi ets. és allò de la dignitat de sostindre la opinió amb la cara ben alta. Al mateix temps, mentir massa és contraproduent. Ja li passa a Espanya, que és una democràcia exemplar, una economia boiant i un pomell de virtuts de tota mena, justícia inclosa.

jaume vall
jaume vall
06.06.2019  ·  23:44

No sé si agafar-m’ho per la part bona, o per la dolenta.
Quan tinguem la majoria social (Si tenim la majoria social) en favor de la independència, tot aquest cinisme, aquest mercadeig d’interessos, encara hi serà. Pot passar que, precisament per això, també ens costi d’obtenir-la més tard del que ens aparentment semblaria per raons demogràfiques i de persistència.
Ara, quan tinguem la majoria (Si tenim la majoria), probablement, com molt bé explica el director, quan haguem jugat bé les cartes (si hem jugat bé les cartes), portes que semblaven tancades i barrades, s’obriran per donar la benvinguda a un país econòmicament solvent i socialment cívic, políticament europeïsta. (Al cap d’una generació, fins i tot podria ser que hi hagi bones relacions amb Espanya. ¿No tenen bones relacions Portugal i Espanya? ¿Espanya i França? ¿França i Alemanya? ¿Gran Bretanya i EUA? Doncs tots ells van barallar-se de forma cruenta, amb guerres d’independència o d’hegemonia, i van sembrar de sang els camps de bnEatalla.

Ara bé, això només passarà quan (si) sabem actuar amb intel·ligència política. Amb més intel·ligència política de la demostrada aquests darrers anys. (Coerció per imposar la voluntat de la majoria, i per fer-la valer inicialment contra l’statu quo. Prèviament, ensenyar les “urpes que poden esgarrapar l’estabilitat econòmica, si es continua menyspreant la voluntat social)

Delfí Sabartés
Delfí Sabartés
06.06.2019  ·  23:53

Com m’agrada aquest article, per oportú i real; gràcies Vicent.
Les mentides les escoltem dia a dia, any rere any. Fan mal, erosionen i segur que alguns decideixen plegar i sucumbir per cansament. Aquest és també l’objectiu de l’esta espanyol: cansar-nos i que pleguem.
Però no, no hem de cedir davant les seves mentides i pressions, perquè si recorren a mentir, judicialitzar, reprimir de moltes maneres és perquè saben que ho tenen perdut. Trigarà més o menys, però aconseguirem la nostra merescuda i guanyada llibertat. En S. Cardús afirma en l’article “No som Derry, serem Berlín” publicat al diari La República: “Em sé imaginar que el conflicte d’Espanya amb Catalunya s’acabi com va caure el mur de Berlín: de manera inesperada i sense negociacions polítiques prèvies. El que cal és estar a punt. Estar oberts i atents a la tan precària i vulnerable realitat política.”
Doncs això, confiança i perseverança que reiterades mentides a la llarga ja no tenen efecte, fet que vivim dia a dia els ciutadans catalans.

Joaquim Falcó
Joaquim Falcó
06.06.2019  ·  23:58

Collons, voleu dir que els rusos no llegeixen vilaweb i els comentaris que fan els suscriptors ,perque fa tres dies vaig fer un comentari sobre en Putin en aquest mateix espai i avui a fet unes declaracions que sembla que em respongui.Potser si que ens miren mes del que ens pensem .

Gerber van
Gerber van
07.06.2019  ·  00:38

Estas insinuant, i ho crec, que:
1. tindrem les tropes Ñols davant el nostre Parlament
2. Espanya es trencara sencera

Aviat tindrem temps dificils i dures. Espero que els nostres representants polítics estan preparat. Però sincerament ho dubto molt. Tota la resistencia necessari ha de venir de la gent que volen la independència.

Jesús Albiol
Jesús Albiol
07.06.2019  ·  00:55

Molt bones observacions en els fons de l’article!.
Cal ressistir, malgrat les diferències entre partits, malgrat les sospites de que alguns ho volen “arreglar”, malgrat la presó i l’exili, … cada dia que passa és un totxo en l’edifici democràtic de Catalunya, que es deixa prendre l’estat espanyol; arribarà el dia que de tants totxos com van perdent, se’ls caurà l’edifici a sobre.

Antoni López
Antoni López
07.06.2019  ·  01:01

Per alguns que conec, aquest article pot fer el mateix efecte d’una transfusió de sang perquè “ho diu un paio que hi era”. Bravo bravíssimo, Dire.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
07.06.2019  ·  01:12

Suposo que bona part del problema és que els ciutadans europeus no puguem votar ni el president de la Comissió ni el president del Consell. I així, portem dècades assistint a una desfilada de personatges que fan vergonya aliena. I que ara mateix ens fan la guitza tan com poden. Especialment per l’infiltrables que són per part dels espanyols. Però alguna cosa em diu que això no pot durar per sempre. O almenys hi ha una dissonància molt estrident entre aquests personatges i la majoria de cancelleries europees, on no es xuclen el dit precisament.
Una altra cosa és què passi dintre del Regne Unit, i el meu pronòstic té a veure amb contenidors voladors i gent corrent pels carrers amb televisors a les mans.

JORDI PIGRAU
JORDI PIGRAU
07.06.2019  ·  01:37

Hi ha una cosa que m’ha agradat. Tot vindrà de cop i volta, sense planificacions ni jugades mestres, però no sabem quan vindrà

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
07.06.2019  ·  05:24

Supose que després del discurs fet pel rei Felipe VI pronunciat entre la reina Isabel II d:Anglaterra i el primer ministre canadenc Trudeau, enaltint els valors democrátics i de la llibertat adobats per la cooperació i altruisme amb les tropes dels aliats contra el nazisme i el feixisme internacional no us quedarà més remei als independentistes supremacistes reconsiderar la vostra posició nacional envers el regne d’España i la vostra adhesió imcondicional.

jordi Rovira
jordi Rovira
07.06.2019  ·  07:12

I torna a ser de comentari obligat recordar que Espanya no és Rússia. Com és obligat també recordar que ahir mateix el seu president, aquell tant poc demòcrata, deia que ells no volen col·laborar en l’ensorrament de cap estat europeu. No va pas fer servir la frase de rigor en referència als afers interns i a la sobirania nacional inqüestionable; directament va parlar d’ensorrament d’un estat. En política internacional, el que avui és blanc; demà és negre. Els favors que es fan, potser es cobren fins que els altres ho paguen. Aquests recordatori del canvi de postura de l’UE al respecte d’Escocia; ens el fan després de la visita del Trump i amb totes les incògnites obertes per la succesió de May i la influència en el Brexit. Les aigües baixen carregades, i nosaltres no en tenim altra que continuar persistint. Tant carregades com estranya és la postura de l’estat amb el problema català: recepció reial a una magnífica L.Borràs, persecució política de caps de turc com en Jordi P, el tracte que es dóna als diputats empresonats i la majoria al congrés, la pressió a Colau i la fórmula Asens d’ahir amb el rei, etc. Jo també penso, que malgrat tot, ho fem prou bé.

Miquel Gilibert
Miquel Gilibert
07.06.2019  ·  07:31

Sr Partal: la diferència entre Catalunya i Lituània (on com a Estònia o Letònia la independència no tenia pas un suport del 90% de la població) és que mentre allí els parlamentaris i el govern feien cas omís del que digués la UE i es preparaven per resistir, ací es va llegir una declaració d’intencions, es va confiar en el “ja m’ho arreglaran”, es va convidar una població decidida a resistir i que veia clarament l’oportunitat a anar-se’n a casa i gaudir del cap de setmana, i el govern es va preparar a fer el que bonament pogués cadascú per tal de minimitzar la repressió que li cauria a sobre. Essent tan ingenus de pensar que a Espanya la pararia alguna cosa i que no faria cap escarment, cosa que desmenteix el seu capteniment històric.

Hi ha moments claus en la història dels pobles. Moments que s’han d’aprofitar o que es perden per una generació. Finestres d’oportunitat, com les que es varen obrir als països bàltics (i que varen aprofitar), o les que es varen obrir per la pau definitiva entre Israelians i Palestins el 1996 amb en Clinton (que Arafat no va aprofitar) o l’escocesa (que el poble escocès no va saber aprofitar). Quan aquestes finestres d’oportunitat es tanquen, solen fer-ho per molts anys- de vegades generacions senceres- i és molt difícil tornar a reunir les condicions que les varen fer possibles. Entre altres coses perquè la part contrària (quan existeix) ja està avisada i sap què fer.

El catalans vàrem tenir una finestra d’oportunitat després del 9N, quan una acció unitària i decidida (i no tant ball de ara si, ara no, per acabar fent Junts Pel Sí a contracor d’ERC) els hauria agafat per sorpresa, o després de les plebiscitàries on menys papereres de la història i menys estructures inexistents d’estat haurien ajudat, tot i que menys perquè l’enemic ja ens començava a prendre la matrícula, i finalment l’1O (on per cert les receptes que va aplicar l’estat espanyol eren en bona part respostes als gols que els havíem colat el 9N- per exemple el desplegament dels “piolins” perquè ja sabien que els mossos deixarien votar).

Jo crec sincerament que en tots tres casos el poble va estar a l’alçada i hauria resistit fins el final si veritablement ens haguéssim cregut les nostres pròpies lleis i haguéssim intentat implementar la república (que diguem-ho d’una vegada com el mosso fatxa: NO EXISTEIX).

Però els polítics no, perquè en realitat cada cop queda més clar que no es buscava la independència, sinó una negociació impossible que no pot existir mai amb algú a qui no tens res que oferir que li interessi, i en canvi sí que té molt a perdre si negocia, i molt a guanyar internament si no ho fa (principi bàsic de qualsevol negociació d’empresa).

Tot el que ha vingut després ha estat una conseqüència d’allò, amb més divisió dins l’independentisme, crides a l’alliberament màgic, a la desobediència en el buit (perquè diguem-ho clar, de res serveix desobeir institucionalment si no tens cap mecanisme per tal que es tradueixi en alguna cosa més que querelles i acotar el cap- cas de les pancartes), jugades mestres a Europa i ací que no s’han traduït en res, neoautonomisme disfressat de possibilisme i de “govern efectiu”, i proclames revolucionàries d’estar per casa. Tot això entre la frustració creixent d’una població que veu com l’alternativa a l’independentisme és el retorn als valors més foscos de l’Espanya eterna, i assisteix atònita a les baralles que ens impedeixen dur a terme una mínima acció unitària mentre els nostres líders i els nostres cituadans són reprimits i Europa mira cap a una altra banda (perqué és aixo, o Puigdemont s’ha acreditat ?)

Ara estem en temps de repressió, que durarà anys, fins que ens revifem un altre cop. Caldrà una generació nova de polítics i- per dir-ho clarament- també de ciutadans. I sobre tot que tots entenguin de què va la cosa i quin estat tenim al davant. Perfecte pels escocesos si poden tornar a fer un referèndum i decidir el seu futur lliurement (tot i que crec que el jou anglès pels escocesos és força més lleuger que el castellà per nosaltres- si hem de ser honestos), i si les mentides acaben caient, però mentrestant fan el seu efecte.

Ah, i un consell d’amic pels escocesos, si és que fan un altre referèndum: si el guanyen, jo d’ells marxaria de la UE i entraria a l’EFTA. I marxaria no per antieuropeu, sinó per tot el contrari. Aquesta Europa a qui tant se li’n fan els drets dels ciutadans, tolera Espanya, Polònia, Hongria, deixa fora refugiats, critica amb la boca petita Turquia, li vol caure simpàtica a en Trump, no diu res davant els abusos de Putin i col·loca personatges del calibre de Tajani, Junckers, Timermans o Borrell al capdavant d’institucions importants, no representa la que va fer fora el feixisme amb milions de morts. No és la meva Europa.

Albert Miret
Albert Miret
07.06.2019  ·  08:31

Que la mentida és i ha sigut sempre una arma política és ben cert. S’ha utilitzat i es continua usant sobretot pels alts poders dels estats. El problema real es produeix quan la mentida no només és utilitzada pels poders sinó que és moneda de canvi de tota una societat i és la base sobre la qual s’ha edificat tota una nació. Actualment, a Espanya la mentida és la forma habitual de comunicació cap a l’interior i -per sort-, cap a l’exterior. Dic per sort, perquè crec que és un dels grans èxits del procés català cap a l’alliberament. Després d’haver despullat Espanya davant del Món, Europa no pot continuar simulant que és creïble quan diu que és un país democràtic i no una tirania disfressada que és el que és en realitat. És la mentida constant i malaltissa el que ha creat l’allunyament polític de tota la perifèria de la península en vers al centre i és la mentida qui acabarà amb la sacrosanta “unidad de Espanya”. RIP.

Jordi Torres
Jordi Torres
07.06.2019  ·  08:32

Bon dia, crec que ni que sigui només per dignitat i salut mental hem de resistir la mentida. Acceptar la misèria moral dels actes de l’estat espanyol i dels seus corifeus, on es trepitgen sense miraments els drets humans i la democràcia, és donar per bo que la superioritat de la força és un argument vàlid. Mai.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
07.06.2019  ·  08:35

Les veritats deixen de ser-ho quan els interessos canvien, aleshores allò que era veritat en un context determinat passa a ser mentida en un nou context. En el context actual no interessa a Europa que Catalunya esdevingui un estat independent, no interessa canviar l’estatus quo. El problema català, ara per ara, segueix sent un problema menor per la UE i no suposa un preu molt alt mantenir les coses tal com estan. Si això canviés, si mantenir per la força Catalunya dins d’Espanya fos més car que acceptar-la com un nou estat, Europa no tindria cap problema a incentivar i recolzar els mecanismes necessaris per alliberar els catalans. Els interessos depenen del preu que s’ha de pagar i dels guanys que se’n treuen, ni més ni menys. Seguint aquest raonament el camí de la nostra llibertat passa perquè els catalans siguem més valuosos i que per Europa sigui tan ruïnós com puguem mantenir l’estatus quo, aquesta és l’estratègia bona.

GABRIEL MIR
GABRIEL MIR
07.06.2019  ·  09:19

La mentida és inherent a la condició humana, proporcional a la por de l’individu i a la manca de respecte, a si mateix i a tercers.

D’altra banda, la mentida necessita una audiència que l’accepti i la defensi. Ho pot fer per mantenir interessos, o per l’existència d’un marc mental que defineix aquella mentida com una realitat verídica.

Amb aquestes premises, ja es veurà què ens depara el futur.

Pep Agulló
Pep Agulló
07.06.2019  ·  09:30

LA MENTIDA SISTÈMICA

Mira, l’Albert Miret m’ha avançat el comentari quan l’estava pensant. La mentida com a maniobra política per raó d’estat és tan antiga com la història de la humanitat. Però que la mentida sigui tota la bastida d’un país per fer passar un règim feixista com a democràtic té una altra dimensió.

És tota una altra cosa. Com feia notar Hannah Arendt, la propaganda feixista no en tenia prou d’enganyar; pretenia transformar les mentides en realitat. El mètode de Goebbels no consistia sols a repetir la mentida fins a la sacietat, com fa la publicitat cada dia, sinó que volia confondre la veritat amb la realitat (la seva). Només hem de veure l’exemple del judici. Totes les mentides estan per crear una nova realitat que contempli la venjança de l’Estat. Una rebel·lió. Voleu més gran mentida?

Quan a Catalunya una gran majoria de ciutadans ja ha canviat el marc mental de l’opressor per crear-ne un de nou del resistent, la gran mentida ens allunya cada dia més d’aquesta olla podrida que és l’Estat espanyol. En aquestes condicions el consell d’en Vicent de resistir la mentida ja ens l’havíem fet nostre molt abans…merci.

L l i b e r t a t p r e s o s p o l í t i c s !!! L l i b e r t a t e x i l i a t s !!!

Josep Salart
Josep Salart
07.06.2019  ·  09:49

Això de la mentida em fa pensar amb la gent que encara parla d’esquerres i dretes. I precisament la desunió nostres ve d’aquí.

Hi ha gent que ha votat un partit d’ esquerra pensant que ha votat diferent d’una altre partit que es pensa que es de dreta. Per acabar de muntar la mentida, es repassen les películes dels germans Marx i es fa aparèixer el centre-dreta, centre-esquerra, centre-centre i centre-centre per dir-ho a l’inrevés del primer centre-centre, encara que sigui igual.

El cas és que veiem una Colau i un Maragall diferents però és el mateix, exactament el mateix.
Veiem un Rajoy i un Sanchez diferents i són el mateix. I així de mentida en mentida, tot cambia per quedar tot igual.

Per acabar-ho d’adobar, sempre surt algún partit i un sindicat que parlar de “futuro” quan no existeix el futur. Una altre mentida que es fàcil de vendre i la compra molta gent.

I per acabar-ho d’adobar be, tenim uns presos i uns exiliats que els hem fet veure que som una pinya i ens interessa ajudar-los i, mentida¡¡ esperem que algú ens ho faci.

Lo dit: o ve l’exercit jueu a fotre ordre i l’estat d’Israel ens reconeix, i d’aquesta manera pitaríen fins i tot els teléfons dels EEUU, o la mentida continua.

Contrariament ens pot passar que espanya desaparèixi i que nosaltres encara estiguem aquí a veure què passa, a veure si és mentida o si és veritat per no creuren’s que és una mentida.

Trisha Dominguez
Trisha Dominguez
07.06.2019  ·  10:05

Una evidència més que no calen més referèndums, que el Parlament és sobirà (Lituània) per tirar endavant el que ja es va declarar, la República de Catalunya. La diplomàcia és la política dels fets. Si no fem República, no podem exigir respecte fora. Ara cal avançar.

Empar Valls
Empar Valls
07.06.2019  ·  10:29

Cada dia que passa més mentides es destapen.
Això vol dir que els braços que les sostenen cada vegada son més febles, i encara més febles després de descobrir-les.
Cada dia nosaltres tenim la pell més dura, i som un mur més fort, a diferencia d’ells, ells començaran a treure els ulls, ja detecto els símptomes.
L’important és viure amb serenitat tot el que encara ens falta per descobrir.
Recordeu paciència i perseverança, … i crispetes.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
07.06.2019  ·  10:53

Resistir la mentida és necessari però no és en absolut suficient.

Tothom sabia que Lituània o Estònia eren països diferents de Rússia mentre la majoria d’europeus pensen que Catalunya és una part d’Espanya “Desde los romanos”.

Vilaweb també assegurava que l’estat no utilitzaria la violència el primer d’octubre.

No podem anar amb tal quantitat de candidesa per món perquè Espanya no és la Rússia afeblida de Gorbatxov. Espanya té moltíssima experiència en controlar els Països Catalans.

A més, Lituània va fer una molt bona declaració de independència que, per si sola, va ser la clau per al restabliment de la llibertat al final de la Perestroika.

No pensem que NOMES resistint la mentida sistemàtica ens en sortirem.
Ens cal unitat i un relat vencedor que ens “aixamplaria la base” perquè la gent SEMPRE s’apunta al cavall vencedor.. Cavall que, per ara, és l’estat espanyol.

Ignasi Mora
Ignasi Mora
07.06.2019  ·  11:05

És això, la capacitat d’explicar què passa al món, allò que necessitem com l’aigua. D’una altra manera, ens inflen a mentides i ens arrosseguem en la misèria de personatges tan sinistres com Borrell o el francès. Un article com aquest desperta fins i tot els més babaus de la classe. És un article que mereix treure’s el barret.

I ara pregunte jo: ¿si més de dos milions de persones s’alcen contra un ordre determinat (els valencians i balears no ens hi han comptat), vol dir-se que poden ser tractats com posem per cas deu mil persones? ¿No s’hi ha passat la barrera perquè es capgire la realitat i la raó estiga de part de la fabulosa gentada de més de dos milions de persones? ¿No fa la impressió que tot d’una les coses són radicalment diferents i s’han de començar a veure des d’una altra perspectiva? No pot ser que uns centenars d’una èlit –sense comptar, esclar, els llogats– puguen estar per damunt de més de dos milions de persones.

Ramon Sans
Ramon Sans
07.06.2019  ·  11:40

¿uNA MENTIRA GORDA??? MUY GORDA ?????

Cuando el tribunal constitucional PROHIBE EL REFERENDUM VIOLA LOS TRATADOS INTERNACIONALES FIRMADOS POR ESPAÑA , y por lo tanto NO HAY QUE OBEDECER SINO RECURRIR SU PREVARICACIÓN A LOS ORGANOS COMPETENTES INTERNACIONALES QUE HACEN UN SEGUIMIENTO DE ESOS TRATADOS …. y que obligan a ESPAÑA a CUMPLIRLOS por el título III de la constitución art 96 (que los convierte en derecho interno español) .

¿DONDE RECURRIR el cumplimiento de esos tratados que vulnera el CONSTITUCIONAL ESPAÑOL?

– al constitucional para que cumpla ese BOE 103 de 30 de abril de 1977

– a la ONU https://www.es.amnesty.org/en-que-estamos/blog/historia/articulo/comite-de-derechos-humanos-de-la-onu-la-lupa-independiente-para-que-se-cumplan-los-derechos-civi/
en la ONU la comisión que verifica el cumplimiento de

– A la OSCDE para que cumpla el pacto firmado por españa de 1 agosto de 1975 apartado VIII …..

– A la propia reforma de la ley española que DESPENALIZÓ la realización de un referendum en el gobierno ZAPATERO …

Y CON ESA DEFENSA POLITICA , POLITICA , POLÍTICA …. NO TENEMOS NI MALVERSACIÓN , NI DESOBEDIENCIA , NI UNA MIERDA …. PORQUE CON LA DEFENSA LEGAL ESPAÑOLA …. HAGAS LO QUE HAGAS TE VA A CAER LA DEL PULPO ….

ESA ES LA PRINCIPAL MENTIRA QUE NOS HAN METIDO …

Lluïsa Miret
Lluïsa Miret
07.06.2019  ·  12:49

Sovint quan vols fer un canvi, de costums, de forma de vida, de coses que creus no van prou bé i que caldria variar-les et trobes amb el ” això no pot ser” , ” sempre s’ha fet així” i s’argumenta amb la mentida més vil. En general a les persones els fan por els canvis, per la incertesa del futur, per comoditat, per mandra. Els catalans ja ens hem adonat que cal fer un canvi i els que no ho volen ens argumentaran i diran les bestieses i les mentides més grans que puguin per tal que no ho aconseguim, però ho aconseguirem persistint.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
07.06.2019  ·  13:01

I no parlem de les mentides de ERC o de JxCat …. son independentistes o no ? ni les de la CUP ….volen o no volen mullar-se.
Fins que no arreglem això i no tinguem confiança en els nostres liders i partits, no podrem avançar.

Les mentides d’Espanya, fins ara, les ha destapat només el nostre govern a l’exili.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
07.06.2019  ·  15:29

Ramon Sans té tota la raó. Aquest és el camí, no la podrida justícia espanyola. El problema és que tot el rotllo del referèndum també era una mentida dels polítics del govern de jxsi. Què volien negociar portant les coses fins on van arribar?. Un nou estatut? Un nou finançament?. Ho sabrem mai?.
Per fer-se perdonar la mentida (i per no ser conscients de l’abast de la podridura espanyola) alguns s’han convertit en víctimes i això ho pagaran molt car.
Afortunadament no tots i potser la via internacional menada des de l’exili començarà a fer tots aquests passos que ja s’hauriem hagut de fer abans.

Roser Caminals
Roser Caminals
07.06.2019  ·  15:33

Magnífic article.
Contra la mentida, la perseverança. És imperatiu dominar la narrativa del procés a Europa, com diu Ignasi Mora, i això només ho pot fer l’exili, que ja ha obtingut algunes victòries.

A la ciutadania li convé manifestar-se massivament el dia que acabin els judicis. És un dels pocs moments d’unitat entre partits i cal no desaprofitar-lo.

Albert T
Albert T
07.06.2019  ·  16:08

Les mentides i manipulació mediàtica de tota mena, per part de l’estat escanyol i els seus sateliits, sempre l’he donat per descomptada i ni sorprèn ni em fa cap efecte que no sigui fàstic i rebuig!
Ara bé, com apunten altres comentaris, el que cal depurar parlant clar són les mentides i l’ensarronada del govern català des d’abans de l’1O fins ara, uns més que altres, però tots saben que va passar i que és el que passa i encara és hora de parlar clar a un poble que se’ls va creure i que veiem amb impotència i desànim que, per la seva part, no estaven disposats a fer el que calia per assolir la República, malbaratant un moviment social meravellós i molt potent, i que dia rera dia assistim a un espectacle llastimós de tot plegat!

Antoni Oller
Antoni Oller
07.06.2019  ·  20:31

De mica en mica … textual: “Que a Europa no li importa gens la llibertat ni la democràcia, ho vaig aprendre aleshores, el 1991.” I ara pregunto: de 1991 fins ara, el sentit democràtic d’Europa ha millorat molt? … o és més aviat al revés, començant per en Jörg Haider, que el senyor el tingui on li convingui, i seguint per tants altres?.
A Joaquim Falcó: em va cridar molt l’atenció el teu comentari d’ahir, i evidentment em va venir al cap immediatament, al llegir els titulars de les declaracions de Putin a l’entrevista. Avui mateix, un amic gens sospitós d’antieuropeisme, em feia aquesta reflexió: “sembla talment que el Putin estigui dient el contrari del que pensa”, i jo, en la intimitat, he pensat, “mira, no soc l’únic”.

Pau-Marc RIERA
Pau-Marc RIERA
07.06.2019  ·  21:31

Partal…demà nou EDITORIAL… 😉

“Ara és Espanya qui corre a dir a la premsa escocesa i britànica amb declaracions oficials que, si Escòcia és independent, ells estaran encantats de mantenir-la dins la Unió Europea. I encara no han passat ni cinc anys.”

Vicent Partal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any