Report diari sobre el coronavirus: Catalunya prova de controlar els brots amb l’obligació de dur màscara

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
08.07.2020 - 19:50
Actualització: 08.07.2020 - 22:53

Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 20.00, apunteu-vos-hi ací. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment en funció de l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El govern català ha fet obligatori l’ús de la màscara als espais públics, una mesura que entrarà en vigor demà i amb la qual vol provar de controlar els brots de covid-19. És una mesura que no s’ha pres enlloc més del país ni dels estats espanyol i francès, i que té partidaris, com el físic Àlex Arenas, i també experts que en dubten, com el doctor Benito Almirante. Serà obligatòria per als majors de sis anys i les multes seran de cent euros. No serà obligatòria per a persones amb malalties respiratòries o que, per la seva situació de discapacitat o dependència, no disposin d’autonomia per a treure’s la màscara o que presentin alteracions de conducta que en facin inviable l’ús. Tampoc quan es facin activitats incompatibles, com les esportives, els casals d’estiu i anar a la platja, tret que demà el DOGC ho especifiqui.

Pel que fa als nous brots, avui Salut ha informat d’un nou focus en una empresa hortofructícola del Segrià. Dels quinze brots actius a la comarca, confinada d’ençà de dissabte, onze són en aquest tipus d’empreses. El paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo, ha demanat al govern que estableixi un mecanisme per a obligar a fer la quarantena les persones contagiades o amb símptomes de coronavirus. El doctor Oriol Mitjà ha defensat, a més, que s’endureixi de confinament ordenant el tancament domiciliari, i ha demanat que es facin proves multitudinàries, especialment entre els temporers.

A Mallorca s’han detectat tres brots en tan sols una setmana. Són catorze casos asimptomàtics o lleus, sense cap hospitalització. A més d’aquests focus, n’hi ha tres més a Mallorca i un a Eivissa. Al País Valencià, la Conselleria de Sanitat ha informat de quatre brots nous, dos a València, un a Llíria, i un a Cullera.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

A tot el món, les darreres xifres són de 12.053.547 casos confirmats i 548.852 morts. Del total de casos, 6.981.160 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 3.119.871 casos i 134.218 morts;
–El Brasil, amb 1.683.738 casos i 67.113 morts;
–L’Índia, amb 768.206 casos i 21.144 morts;
–Rússia, amb 700.792 casos i 10.667 morts;
–El Perú: amb 309.278 casos i 10.952 morts.

*A l’estat espanyol hi ha 299.593 casos i 28.396 morts.
*A l’estat francès hi ha 168.810 casos i 29.933 morts.


Als Països Catalans hi ha 96.255 casos, 60.201 altes i 14.391 morts [arran del canvi de recompte, consulteu ací la metodologia a cada territori].

–Al Principat, 73.885 casos, 40.001 altes i 12.601 morts (avui s’hi han afegit 288 casos, 64 altes i 5 morts);
–Al País Valencià, 18.855 casos, 17.134 altes i 1.476 morts (avui s’hi han afegit 16 casos nous de PCR i 46 altes);
–A les Illes, 2.347 casos, 1.985 altes i 228 morts (avui s’hi han afegit 1 cas i 4 altes);
–A Catalunya Nord, 313 casos, 279 altes i 34 morts (sense variació);
–A Andorra, 855 casos, 802 altes i 52 morts (avui s’hi ha afegit 2 altes).

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


La píndola de Jordi Goula: ‘Una manera de viure desesperant’

La desesperació de molta gent que no cobra tant com li pertoca, que truca i truca a un lloc on no hi ha ningú. No tenen resposta, no saben quan podran cobrar i, a sobre, sembla que se’n riguin, d’ells. Cobrar els ERTO s’ha convertit en una manera de viure desesperant i intolerable. Tot això ho deia aquest matí Jordi Basté a RAC1 mentre anaven entrant trucades d’oients que no havien cobrat i que explicaven el seu cas, alguns d’esfereïdors. Si hem de fer cas del Servei Públic d’Ocupació espanyol (SEPE), que diu que realment n’hi ha molt pocs, que no hagin cobrat, potser és que s’han posat tots d’acord per trucar aquest matí a ‘El món a RAC1’, però no ho crec pas. Bromes a banda, crec que ha estat una mostra de gent desesperada que no sabia on acudir. Un interlocutor al SEPE!, demanaven els gestors administratius. Ni això.

Això que passa no té qualificatiu. Jo, si més no, no n’hi trobo. La setmana passada, la Cecot, en una pregunta adreçada a la ministra de Treball espanyola, Yolanda Díaz, mitjançant el grup parlamentari d’ERC al congrés, demanava el nombre total de treballadors que encara han de cobrar la prestació per ERTO, en les diverses modalitats, d’ençà de la declaració de l’estat d’alarma, i la distribució per comunitats autònomes. A l’escrit, la patronal catalana també demanava a la ministra la data prevista d’abonament d’aquestes prestacions que encara hi havia pendents i, finalment, introduïa una qüestió relativa a la gestió feta fins ara pel SEPE.

‘El problema és que ara mateix tenim treballadors sense cobrar de fa tres mesos, i no sabem quants n’hi ha; empreses que expressen tensions afegides i en què s’enrareixen les relacions laborals internes i uns Serveis Públics d’Ocupació de la Generalitat que no poden atendre els usuaris, no poden intervenir ni ajudar a accelerar cap procés, perquè tot ho vol centralitzar el SEPE’, es queixava el president de la Cecot, Antoni Abad.

La situació ha arribat a tal punt que ja no es demana que es cobri d’una vegada per totes, sinó que es demana quanta gent resta sense cobrar o havent cobrat una part d’allò que s’havia previst. I no hi ha resposta. Ningú no sap de debò qui ha cobrat i qui no? Ni el SEPE? I per quines causes? Doncs, sembla que no. Això et diuen els gestors, que ja no saben què explicar als seus clients perquè no tenen cap pont amb el SEPE.

He parlat aquest matí amb la gent de Comissions Obreres que hi treballa, en tot això. M’han explicat com estimen una possible xifra, segons les prestacions contributives, però aquest sistema ara tot just pot inferir les xifres del mes de maig, perquè n’acaben de sortir les dades. Amb molta responsabilitat, no m’han volgut donar un volum de gent que no ha cobrat, perquè com que l’estimació és de fa un mes i mig poden haver canviat una mica les coses, i no volen aportar més confusió a la que ja tenim tots plegats.

Ahir, per exemple, ho va fer el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions espanyol, José Luis Escrivà, quan va dir que més de la meitat dels treballadors que a l’abril encara eren afectats per ERTO arran de la pandèmia del coronavirus ja han tornat a treballar. Concretament, el 60%. Segons les xifres que ells mateixos han publicat, el 30 de juny la baixada era del 46%. De manera que o bé en set dies centenars de milers de treballadors han tornat a la feina o, senzillament, Escrivà tira pel dret. I això ho va dir durant la intervenció en un fòrum tan important com la reunió ministerial de l’OCDE sobre ‘Inclusió i polítiques d’ocupació per a la recuperació’.

Precisament ho va fer el dia que l’OCDE presentava un informe en què
argumentava que si no es retiraven a temps els incentius a les regulacions temporals d’ocupació, els estats podien acabar finançant llocs de feina que les empreses mantindrien sense necessitat de cap ajut públic i, cosa que és pitjor, alguns altres que ja no són viables. Tot plegat tan sols serviria per a endarrerir ajustos de plantilla inevitables i per a entrebancar la reconversió de treballadors de sectors amb més bones perspectives econòmiques.

Vet aquí, doncs, que l’OCDE alerta sobre els excessos, mentre que aquí els empresaris demanen un nou allargament fins al 31 de desembre. Tots tenen una part de raó. L’OCDE tem, amb motius, que com més s’allargui més augmentarà el risc de frau, mentre els empresaris, com molts del sector turístic que no poden obrir, tenen raó de demanar-ho.

Els ERTO, que han estat la salvació d’un bon feix d’empreses i de molts llocs de feina, s’han convertit en tema de debat. Em sembla bé que sigui així. Però és intolerable que hi hagi gent que no hagi cobrat i que ningú no pugui saber quants són ni doni cap explicació. Això ultrapassa totes les línies vermelles d’allò que pot ser permissible en un estat suposadament desenvolupat. I dic ‘suposadament’, perquè en alguns camps és ben palès que no ho és.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Salvador Macip: ‘Pot haver-hi perfectament una segona onada a l’estiu’
–BBC: Coronavirus: com s’ocupen les altres economies de la crisi? (en anglès)
–Balkan Insight: Enfrontaments a Sèrbia arran de la reimposició de mesures restrictives per la covid-19 (en anglès)
–Deutsche Welle: Coronavirus, mig any després: Què en sabem fins ara? (en anglès)
–Infobae: El Japó llança una ‘màscara intel·ligent’ i descartarà les fabricades a la Xina (en castellà)
–Vox: El més espantós de l’escalfament global (i de la covid-19) (en anglès)
–Le Monde: Finalitza la segona onada de la covid-19 a la Xina (en francès)
–Times of Malta: La ‘segona onada’ del coronavirus colpeja l’Àsia central ex-soviètica (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

La màscara serà obligatòria a l’aire lliure per als majors de sis anys a partir de demà al Principat
La conselleria de Sanitat del País Valencià informa que hi ha set brots actius
Tres brots a Mallorca només aquesta setmana
Salut confirma un nou brot en una empresa hortofructícola del Segrià
Lleida demana al govern un mecanisme per a obligar a fer la quarantena els contagiats o amb símptomes
[VÍDEO] Puigdemont demana a Merkel que Espanya respecti la democràcia per accedir als ajuts europeus
Almirante diu que l’obligatorietat de la màscara a l’aire lliure ‘no té una evidència científica clara’
Oriol Mitjà demana d’endurir el confinament del Segrià perquè ‘la situació és preocupant’


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any