Els sis punts urgents per a evitar una nova onada de covid-19, segons el físic Àlex Arenas

  • El físic de la Universitat Rovira i Virgili demana que la Generalitat de Catalunya reactivi el programa Orfeu de detecció multitudinària de casos de covid-19 amb proves PCR

VilaWeb
Redacció
07.07.2020 - 09:38
Actualització: 07.07.2020 - 10:22

El físic de la Universitat Rovira i Virgili Àlex Arenas fa temps que adverteix del risc d’un rebrot important de la covid-19, després d’haver analitzat fil per randa l’evolució de l’epidèmia. Va alertar sobre la necessitat de fer un confinament a la comarca del Segrià per l’evolució dels brots que s’hi havien detectat. La situació epidemiològica de Catalunya el preocupa, i veu el risc de descontrol i d’una nova onada. Per això ha publicat a Twitter sis idees que han de servir per a evitar una nova onada de covid-19 i controlar els rebrots.

La primera idea és reactivar el programa Orfeu, amb què el govern preveia de fer 300.000 proves diagnòstiques PCR en col·laboració amb els centres de recerca i les universitats. Aquell programa es va engegar amb molt de retard i el Departament de Salut el va acabar cancel·lant a final de maig, perquè considerava que ja s’havien cobert ‘totes les necessitats diagnòstiques’. Arenas demana de reactivar-lo, per a poder fer PCR en massa. ‘L’Orfeu és fonamental, multiplicaríem per dos la capacitat de fer PCR. Podríem concentrar els esforços a Lleida i fer tests a tots els barris on hi ha hagut incidència’, diu el físic.

Els altres punts que indica Arenas per a controlar els rebrots són augmentar fins a 2.000 els rastrejadors manuals de contactes; preparar un pla de contingència sanitària, amb un sistema de torns i estat d’emergència constant; intensificar l’ús de la màscara a qualsevol lloc on trobem algú més; fer públic a l’acte les dades sanitàries de totes les incidències de covid; i preparar els plans de contingència per a poder confinar qualsevol regió en cas de necessitat, d’acord amb els ajuntaments del país.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any