El report diari sobre el coronavirus: confusió amb els brots d’Igualada i el virus es dispara a Alemanya

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la Covid-19

VilaWeb
Redacció
20.03.2020 - 21:55
Actualització: 20.03.2020 - 23:37

Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 22.00, apunteu-vos-hi ací.

Per a tenir la informació actualitzada al moment, consulteu el Directe de VilaWeb.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crític amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

Avui ha estat notícia Igualada. El Departament de Salut ha anunciat al matí que havien identificat el brot, però no han trobat encara com va infectar-se el primer cas. Va ser en un dinar de vuitanta persones el 28 de febrer, on hi havia un focus familiar de cinc persones, i al qual van assistir-hi diversos sanitaris de l’hospital de la ciutat. No hi era, però, la primera infermera a qui la prova va sortir positiva, que ha desmentit la seva presència en aquell dinar i ha demanat al govern que aclareixi la informació. Al vespre, el Departament de Salut ha rectificat la informació en una nota en què ha dit que hi havia dos brots diferenciats: d’una banda el dinar, i d’una altra una família que va donar positiu el 9 de març.

Avui també ha estat notícia Alemanya. Els casos confirmats s’han disparat amb 4.528 positius més i hi ha hagut 23 morts. En total, hi ha 19.848 casos i 67 morts, mentre que a l’estat espanyol s’han superat els 20.000 casos confirmats i les mil morts, una desena part de totes les que hi ha en el món.

Al nostre país, després de l’espectacle d’ahir a l’aeroport de Barcelona, avui l’exèrcit espanyol ha desembarcat també al port. Amb mitja hora, la UME n’ha tingut prou per a desinfectar les instal·lacions en una operació que ha estat, evidentment, mediàtica i poca cosa més. És destacable que s’han confirmat els primers quatre morts a Catalunya Nord, i n’hi ha hagut nou més al País Valencià i dos més a les Illes. Andorra ha anunciat un assaig clínic juntament amb l’equip del metge Oriol Mitjà, que continua insistint en el confinament total per a evitar un desastre sanitari, malgrat les crítiques que ha començat a rebre per discrepar de l’estratègia que aplica el govern espanyol. En aquest sentit, el president Torra ha enviat una carta a les institucions europees per a explicar la demanda del confinament de Catalunya. Tanmateix, una portaveu de la Comissió Europea s’ha limitat a respondre que era una qüestió de cada estat, i Madrid continua sense moure’s.

Un dels fets més destacat és com s’estén el confinament generalitzat arreu del món de les zones amb més casos confirmats de coronavirus 2019. Si ahir Àustria confinava el Tirol i Califòrnia anunciava el confinament de la seva població, avui s’hi han afegit Nova York, Baviera i l’estat de Rio de Janeiro. En aquest sentit, s’ha fet viral un vídeo on el cap de la Creu Roja xinesa, Sun Shuopeng, critica les mesures actuals d’Itàlia i demanant d’allargar i endurir els confinaments per aturar l’expansió del coronavirus. El govern de Llombardia ja ha demanat a Roma que intervingui l’exèrcit perquè la gent no obeeix les ordres de mantenir la quarantena. Tot això continua contrastant amb el fet que la Comunitat de Madrid, un dels principals focus del coronavirus 2019 del món i que concentra més de la meitat dels casos registrats a l’estat espanyol, continua sense ser confinada.


L’editorial de Vicent Partal:

La immoralitat dels miquelsiceta


La píndola de Jordi Goula sobre l’economia: ‘Com ens pot ajudar Europa?’

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, deu veure molt negre el panorama perquè aquest matí s’hagi decidit a insistir en el dramatisme de la situació. Ha vingut a dir que ens enfrontem a una pertorbació sense precedents, d’una intensitat incerta, encara que en tot cas molt notable. Admetent que les polítiques d’ajuts adoptades pels països europeus i el BCE constitueixen la primera línia d’acció per a afrontar els efectes de la crisi, creu que no n’hi ha prou i és molt contundent a l’hora de sentenciar que ‘una major ambició i coordinació de la resposta a escala europea no és una opció; és una necessitat.’ Tot un dard adreçat al cor de la zona euro, en el sentit que posa en marxa els eurobons.

Què són els eurobons? Són títols de deute amb el suport de tots els països membres de la zona euro. És un projecte que s’ha debatut i encallat moltes vegades. Aquests bons tindrien un únic tipus d’interès i seria un organisme central europeu qui emetria deute públic, en lloc que cada país europeu l’emetés pel seu compte. Això abaratiria el cost del finançament a estats com Espanya, ja que la prima de risc no seria la de cada país comparada amb els bons alemanys, sinó una única per tots els països de la zona euro i es compararia amb el dòlar americà.

La Comissió Europea estudia ara la possibilitat d’emetre’ls per esmorteir els efectes del coronavirus 2019 sobre l’economia de l’àrea. Ho ha reconegut aquest matí la seva presidenta, Úrsula von der Leyen, en declaracions a una ràdio alemanya. L’aprovació d’una iniciativa d’aquesta mena, que els països del nord i el centre d’Europa van vetar en la crisi del 2008 –per por d’avalar el deute dels països del sud– seria una mesura sense precedents en termes fiscals. Serviria per a tallar, entre altres coses, l’augment en els costos per a finançar-se que la pandèmia ha generat i generarà entre els països perifèrics.

És bo que ho hagi dit la presidenta de la Comissió, que és alemanya, ja que ha estat Angela Merkel qui més s’hi ha oposat sempre. Potser la por dels estralls globals del coronavirus farà el que no va poder fer la reticència a ‘pagar la festa’ als grecs, italians o espanyols. Ara es tracta d’afrontar els moments més crítics per Europa… I seria un gran signe de solidaritat dins la Unió Europea.

I la cosa no acaba aquí. De fet, avui ha estat un dia molt mogut. A la tarda, la Comissió Europea ha proposat de suspendre temporalment l’aplicació del Pacte d’Estabilitat i Creixement, el conjunt de normes fiscals comunitàries, cosa que obre la porta al fet que els governs estatals puguin elevar la seva despesa pública tant com calgui. Un pas molt important per a desllorigar la feina que tindran els estats.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

– VilaWeb: Formentera resisteix, aïllada, al coronavirus. Formentera és l’únic territori del país lliure de la Covid-19 i conté la respiració esperant a confirmar que no hi ha contagi local.
– The Atlantic: Les democràcies han d’aprendre a treballar des de casa (en anglès)
– DW: Medicaments contra el coronavirus: poden ajudar els anticossos dels supervivents? (en anglès)
– Ràdio i Televisió d’Andorra: El consum d’internet es multiplica per set des de l’inici del confinament
– Corriere della Sera: Corba de contagi (regió per regió) i expectativa del pic. ‘Realment no sabem quantes víctimes hi ha’ (en italià)
– Le Monde: ‘Possible mortalitat del 10% i infecció extrema dels cuidadors’ a l’Àfrica (en francès)
– Público: Els hospitals madrilenys, al límit: les UCI plenes, treballadors contagiats i manca de material (en castellà)
– South China Morning Post: Per què la ‘nova infecció zero per coronavirus’ de la Xina pot causar optimisme… o precaució (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui?

Molts dels malalts de la Covid-19 presenten uns nous símptomes no descrits fins ara
Nova York, Califòrnia, Rio de Janeiro i Baviera ordenen el confinament de la població
Andorra anuncia un nou assaig clínic per al tractament de la Covid-19
El contagi d’Igualada es va propagar en un dinar amb vuitanta persones
La infermera que va ser el primer cas de Covid-19 a Igualada afirma que ella no va assistir al dinar que va ocasionar el brot
Es confirmen les quatre primeres morts per coronavirus a Catalunya Nord
[CARTA] Torra porta la demanda de confinament complet de Catalunya a les institucions europees
Oriol Mitjà insisteix en el confinament total per evitar el desastre
Com podem diferenciar els símptomes de l’al·lèrgia dels de la Covid-19?
Una glosa viral contra el coronavirus des de Formentera
[FOTOGRAFIES] El xou mediàtic d’avui de l’exèrcit espanyol al port de Barcelona fent mitja hora de neteja
[VÍDEO] ‘No sé en què penseu’, la lliçó viral d’un metge xinès sobre el coronavirus


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

A tot el món, les darreres xifres són de 272.056 casos confirmats i 11.300 morts. Del total de casos, 90.618 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer.

Els estats més afectats són:

—La Xina, amb 80.967 casos i 3.248 morts.
Itàlia, amb 47.021 casos i 4.032 morts.
—L’estat espanyol, amb 20.412 casos i 1.050 morts.
Alemanya, amb 19.848 casos i 67 morts.
—L’Iran, amb 19.644 casos i 1.433 morts.

A l’estat francès hi ha 12.612 casos i 450 morts.

Als Països Catalans hi ha 5.620 casos i 164 morts.

—Al Principat, 4.203 casos i 122 morts (933 casos i 42 morts més que no ahir).
—Al País Valencià, 1.105 casos i 33 morts (184 casos i 9 morts més que no ahir).
—A les Illes, 203 casos i 4 morts (34 casos i 2 morts més que no ahir).
—A Catalunya Nord, 35 casos i 5 morts (5 morts més que no ahir).
—A Andorra, 74 casos (no hi ha dades noves).

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

– [MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món: quants casos n’hi ha?
– Tots els rumors sobre el coronavirus que no us heu de creure
– Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
– Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Quin efecte pot tenir en les embarassades i els seus nadons?
– Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
– Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
Gossos i gats poden contreure o transmetre la Covid-19?
‘Coronavirus’ o ‘Covid-19’? Com n’hem de dir?


– Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana
– Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya
– Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears
– Vegeu la informació del Govern d’Andorra
– Vegeu la informació de l’estat espanyol
– Vegeu la informació de l’estat francès
– Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any