Un relator de l’ONU es mostra preocupat per la persecució dels tribunals contra el català a l’escola

  • Fernand de Varennes, relator especial de les Nacions Unides sobre qüestions de les minories, demana explicacions a Pedro Sánchez per no protegir prou els drets lingüístics dels catalans

VilaWeb
Arnau Lleonart
13.12.2023 - 09:57
Actualització: 13.12.2023 - 11:05

El relator especial de les Nacions Unides sobre qüestions de les minories, Fernand de Varennes, va enviar una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per a mostrar preocupació pels atacs dels tribunals a la immersió lingüística en català a les escoles. Arran de la denúncia que set organitzacions civils i sindicals li van fer al març, el 13 d’octubre de Varennes va adreçar-se a Sánchez demanant-li aclariments sobre per què el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha sentenciat en contra del model d’immersió lingüística, “que ha estat provat amb èxit per la UNESCO i altres comentaristes internacionals”. Li donava seixanta dies per a tenir una resposta, però el govern espanyol no ha dit res.

L’informe diu que reduir l’ús de la llengua catalana en el model d’immersió suposaria córrer el risc que els infants i alumnes d’entorns castellanoparlants no aprenguessin bé el català, que reconeix que és una llengua majoritària. “El castellà ja és la llengua majoritària al país, el seu ús quotidià i la seva exposició ja estan garantits i són privilegiats”, diu. És per això, que veu perjudicial les sentències dels darrers anys sobre les llengües a l’escola: “La interpretació judicial i altres esdeveniments han provocat, en general, un augment dels obstacles a l’ús de les llengües minoritàries en una sèrie de serveis públics.”

Per tot plegat, el relator de les Nacions Unides li demana d’aclarir com poden ser compatibles les sentències judicials amb les obligacions del govern espanyol de protegir les minories lingüístiques, com el lliga a fer-ho alguns pactes i declaracions internacionals signats per l’estat espanyol. A més, li demana quines mesures té previstes per a resoldre “les incoherències amb les normes internacionals de drets humans”.

També demana: “Indiqueu si, i en quina mesura, els nens i estudiants de la minoria lingüística catalana a Catalunya als diferents nivells educatius continuaran rebent ensenyament en català i estarien exposats a la llengua de forma quotidiana per a utilitzar la seva pròpia llengua a la vida pública.”

A més, el relator Fernand de Varennes demana a Pedro Sánchez que li expliquin “quina és la base jurídica i la lògica aplicada pel TSJC per a sentenciar en contra del model d’immersió”. Per últim, li reclama que li expliqui com pot ser que les sentències del TSJC siguin compatibles amb la legislació espanyola i els instruments internacionals de drets humans ratificats pel govern espanyol.

El relator ja avisava en la carta que més endavant podria expressar les seves preocupacions en públic, “ja que considero que les informacions rebudes són prou fiables per a indicar que existeix un assumpte que justifica una atenció immediata”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any