El país s’acomiada de Carme Junyent: “Valenta, sàvia, contra corrents i estultícies, clara i nítida”

  • La xarxa no ha trigat a omplir-se de missatges de condol per a la lingüista Carme Junyent, que s’ha mort avui a causa d’un càncer de pàncrees

VilaWeb
Redacció
03.09.2023 - 09:48
Actualització: 03.09.2023 - 16:35

La xarxa no ha trigat a omplir-se de missatges de condol per a la lingüista Carme Junyent, que s’ha mort avui a causa d’un càncer de pàncrees. Amics, coneguts i admiradors han reaccionat amb tristesa a la notícia.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s’ha mostrat “molt colpit per la mort de Carme Junyent, lluitadora sàvia i tenaç en la defensa i projecció de la llengua, la seva tasca i el compromís amb el català són el seu llegat”. 

El president Carles Puigdemont n’ha dit que “amb el seu exemple ens esperonava tots, per la llengua, la vida, el país”.

El secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, recordarà Junyent com “una veu valenta, sòlida i insubstituïble a l’hora de desvetllar consciències i promoure accions en favor de les llengües minoritzades i en especial del català”

Segons la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, “el seu compromís ha fet prendre consciència a moltes persones sobre la importància de mantenir la llengua”.

Anna Erra, presidenta del Parlament de Catalunya, ha escrit que “la seva obra i paraules han quedat ben aferrades i ens continuaran guiant en la defensa del català”.

El president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, ha descrit Junyent com un referent i ha dit: “Ara que tots els polítics li faran grans lloances, m’agradaria recordar-los que el millor que poden fer és allò que ella deia que calia: menys paraules buides i més fets que ajudin a redreçar la situació i l’ús de la llengua!”

La consellera d’Educació, Anna Simó, ha escrit: “Sense paraules. No li podrem agrair prou haver acceptat la presidència del Consell Lingüístic Assessor del Departament d’Educació i la dedicació a la recerca i la divulgació lingüística. No només el col·lectiu de treballadors de la llengua estem de dol. Descansa en pau, Carme.”

El batlle de Girona, Lluc Salellas, ha escrit a X: “Una pèrdua pel país, per la llengua, pel debat públic. La Carme ha sigut sempre una dona que ha bregat per les seves idees. Compartides (sempre) o no, l’esma i la perseverança que hi ha posat són de referència.”

Acció Cultural del País Valencià ha escrit que el seu mestratge i la seca actitud lliure eren un referent per a la lingüística i que Junyent ens havia ensenyat que el futur de la llengua depenia de nosaltres. L’Obra Cultural Balear també s’ha afegit al condol.

La presidenta Laura Borràs ha dit que la mort Junyent representava una pèrdua per al país: “Deixa un llegat molt important que la farà present. Gràcies per tota la feina feta.”

Òmnium Cultural ha escrit que el llegat i les conviccions de Junyent “sempre ens acompanyaran”.

La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Dolors Feliu, ha lloat la “magnífica trajectòria acadèmica i personal per la vida i contra la mort de les llengües”. 

L’ex-vice-president del govern i ex-president d’ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, n’ha dit: “El record i homenatge no és altre que l’ús del català sempre, arreu, amb tothom i en tota circumstància.”

L’ex-vice-presidenta del govern i regidora a Barcelona, Joana Ortega, ha dit: “Ens ha deixat una erudita de la llengua. Una dona que parlava clar i contundent.”

El lingüista Màrius Serra l’ha descrita com “una dona lliure, una dona admirable” de qui “el llegat perdurarà”.

El ressò pel seu últim article, “Morir-se en català”

En l’últim article de Carme Junyent, publicat pòstumament a VilaWeb, la lingüista recorda al govern de la Generalitat que morir-se en català és un dret dels catalans i que l’administració hi té coses a dir i a fer. El conseller de Salut, Manel Balcells, hi ha reaccionat al cap de pocs minuts: “El que explica la Carme és cert i hem de fer-hi front. Hem incrementat la formació de català per als professionals i seguim treballant per millorar la situació de la nostra llengua al sistema. Ser atès en català és garantir els drets dels pacients i vetllar per la seva seguretat”, ha escrit. 

També el Col·legi de Metges de Barcelona ha compartit l’article i diu que n’ha pres nota: “Volem fer arribar el nostre afecte i condol als seus familiars i persones estimades i fer-nos ressò d’un dels seus darrers escrits, una reflexió sobre la mort i la llengua.”

Heus ací més reaccions que s’han publicat fins ara:

“Dolor enorme. Dona extraordinària, sàvia com n’hi ha poques. Militant de la llengua, generosa i bona. Una pèrdua gegantina. Quina putada”, ha escrit el periodista Xavi Bundó, presentador del Via Lliure de RAC 1.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any