‘S’ha acabat la broma’, deia ahir el candidat del PP a les eleccions del 27-S, Xavier Garcia Albiol. ‘Ningú no declararà la independència de Catalunya’. La finalitat de la reforma que el PP vol fer per la via d’urgència de la llei orgànica del Tribunal Constitucional es pot resumir en aquestes declaracions d’Albiol. Perquè, tal com ja va fer quan Ibarretxe volia consultar el poble basc, canviarà una llei a la seva mida, aprofitant que té majoria absoluta, per mirar d’aturar qualsevol pas que el president de la Generalitat, el govern, el parlament o qualsevol administració pública catalana faci cap a la independència. La reforma de la llei del TC que ha anunciat el PP consisteix fonamentalment a endurir les sancions contra els funcionaris o càrrecs públics que incompleixin les resolucions i sentències del tribunal.

El PP justifica la reforma per la urgència de la situació política actual, en què veuen que és un ‘perill’ real una declaració d’independència de Catalunya.

La proposició diu que ‘el tribunal podrà imposar multes coercitives, acordar la suspensió de les autoritats o treballadors públics responsables de l’incompliment o encomanar al govern de la nació (sic), fins i tot en funcions, l’execució substitutòria’.

Segons la vice-presidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ‘el TC podrà suspendre els funcionaris o les autoritats que hagin de complir les seves decisions i no les administracions o els governs’.

La proposició de llei estableix que el TC podrà disposar a les resolucions qui ha d’executar-les i com; podrà demanar l’auxili de qualsevol administració o poder públic per contribuir que es compleixi i podrà actuar d’ofici quan consideri que les decisions s’incompleixen. En aquest darrer cas, ‘si hi ha perseverança en la desobediència’, podrà imposar ‘una multa coercitiva de tres mil euros a trenta mil a les autoritats, treballadors públics o particulars que incomplissin la resolució del tribunal’; o bé ‘acordar la suspensió de les funcions durant el temps precís per assegurar l’observança dels pronunciaments que faci’. I obrir un procediment penal i tot. El text afegeix que el TC pot requerir la col·laboració del govern espanyol per fer complir les resolucions.

‘Si tots estem disposats a complir la llei i les sentències no s’ha de témer aquesta mena de disposicions, que no fan més que enfortir el marc constitucional’, diu Sáenz de Santamaría.

El PP es vol afanyar
El PP té pressa per a aprovar aquesta reforma, perquè s’acosten les eleccions del 27-S i tampoc no queda gaire temps fins a la convocatòria de les eleccions espanyoles. Per això l’ha tramitada per la via d’urgència i en lectura única, és a dir, sense haver de passar per cap comissió abans. El PP preveu que el dia 17 de setembre es pugui fer la presa en consideració de la proposta i que sigui aprovada previsiblement el dia 29 de setembre, dos dies després del 27-S.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb