Ràdio Vilablareix, una emissora local amb ambició nacional

  • El fet que la ràdio es pugui escoltar en línia els ha permès de trencar fronteres i arribar a molta més gent

VilaWeb
Marina Arbós Junyent
15.01.2022 - 21:50

Els habitants de Vilablareix ja no han de lletrejar el nom del poble ni tampoc dir que són de prop de Girona. D’ençà que en Dídac Romagós va agafar el relleu de la ràdio municipal del poble, ara fa deu anys, gràcies a la perseverança i a la fidelitat dels col·laboradors, han treballat per a situar aquest municipi de 3.000 habitants al mapa dels Països Catalans. Ell n’és el coordinador i l’únic treballador en plantilla, però el projecte ha aconseguit de convertir-se en tot un fenomen radiofònic.

La història de Romagós amb la ràdio ve de lluny. Quan era molt jovenet i Vilablareix era una de les seus de la cadena la Radioactivitat, ja hi feia un programa. Passava moltes hores a l’emissora i quan el projecte es va acabar, l’ajuntament li va demanar que presentés una proposta per a impulsar una ràdio municipal. D’ençà que li van encarregar el repte, tenia clar que no volia copiar el model de les grans ràdios d’àmbit nacional i que havia de trobar una fórmula que els servís per a distingir-se de la resta.

Es va adonar que gairebé cap mitjà no optava per emetre solament contingut en català. Per tant, va pensar que una bona idea per a donar veu a la cultura dels Països Catalans podria ser emetre música tan sols en català. Ara com ara, és la ràdio local més seguida a Twitter, en què ja acumulen prop de 28.000 seguidors. Romagós creu que la clau és, precisament, aquest factor diferencial. “No entenc per què no hi ha més emissores que facin una programació 100% en català. És evident que hi ha públic i per a defensar la llengua cal posar-s’hi.”

Ràdio Vilablareix

Alhora que informa sobre tot allò que passa al municipi, un dels punts forts de l’emissora són les entrevistes. Marc Gasol, Pilarín Bayés i Vicenç Villatoro, entre molts personatges més, són alguns dels que han passat per l’estudi de Ràdio Vilablareix. Romagós explica que el periodisme local permet una pausa imprescindible en un món tan frenètic. I és precisament gràcies a aquesta essència que ha pogut endinsar-se durant hores en les històries dels seus convidats. Les entrevistes que fa són llargues i no sempre d’actualitat.

Tanmateix, arribar fins ací no ha estat fàcil. “Al principi vaig haver de picar molta pedra, enviar molts missatges directes i escriure molts correus electrònics”, reconeix. Però l’arribada d’internet els ha jugat molt a favor. “El fet que la ràdio es pugui escoltar en línia ens ha permès de trencar fronteres i arribar a molta més gent, obrir-nos a nous públics.” Tot i que a les comarques gironines es pot escoltar sintonitzant la freqüència 107.5 de l’FM, ara, gràcies a les facilitats de la xarxa, és possible d’escoltar-la arreu del territori.

Ràdio Vilablareix té vora una quinzena de col·laboradors que sostenen el projecte i fan de motor de l’emissora. Actualment, a la cartellera hi ha programes de sardanes, de cinema i, fins i tot, un magazín informatiu. L’arrelament que té la ràdio a la localitat fa que molta gent del municipi tingui ganes de participar-hi. “La ràdio s’ha convertit en un nexe d’unió per al poble, un punt de trobada de tot allò que hi passa”, explica.

“No sé quin és límit d’aquesta ràdio. És molt difícil de predir on arribarem. Sempre dic: ‘No arribaré aquí’, i hi acabem arribant. Em sorprèn la quantitat de coses que mai de la vida no m’hauria imaginat que aconseguiria i que han acabat passant.” Romagós no sap quin serà el futur d’aquest mitjà, però sí que vol continuar treballant perquè Ràdio Vilablareix es consolidi en el panorama radiofònic dels Països Catalans.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any