Quinze anys de presó per haver esclavitzat un home malalt que obligaven a pidolar

  • El van enganyar perquè anés de Romania a Barcelona a fer de pidolaire i li prenien tots els diners · A causa de les males condicions en què vivia, li van haver d'amputar una cama

VilaWeb
EFE
12.12.2023 - 09:11
Actualització: 12.12.2023 - 11:07

El Tribunal Suprem espanyol ha confirmat la condemna de quinze anys de presó a un matrimoni romanès per haver esclavitzat un home amb greus problemes de salut fent-lo pidolar quinze hores diàries, sense descans ni aliments. L’home va ser venut per 400 euros i li van haver d’amputar una cama per la duresa de la situació.

El 2016, el matrimoni va posar-se en contacte amb la víctima, que residia a la localitat de Colceag, a prop de Bucarest, Romania. Era un home amb pocs recursos econòmics i el van convèncer per anar a Barcelona a ser pidolaire i repartir-se’n els beneficis al 50%. En canvi, la sentència, a la qual ha tingut accés EFE, diu que des d’un primer moment pretenien utilitzar-lo perquè pidolés per a ells.

La víctima, que era vidu i d’edat avançada, tenia problemes de salut de bon començament: necessitava crosses per a caminar perquè haver sofert la congelació dels dits del peu esquerre. Va acceptar la proposta perquè va creure que guanyaria prou diners per a subsistir en el futur. Tots tres van arribar a Barcelona l’octubre del 2016 i es van instal·lar en un local al barri de Gràcia, on havien fet una barraca i dormien a terra sobre cartons. El mateix dia que va arribar a Barcelona ja va començar a pidolar i el matrimoni li va prendre tots els diners que recaptava. A més, li van prendre les crosses i li van comprar una cadira de rodes.

La dona s’encarregava de portar-lo sempre al mateix lloc, cap a les 6.30 o 7.00, i el recollia cap a les 22.00. Li van prendre la documentació i no li donaven aliments ni begudes, només un cafè amb llet als matins: menjava d’allò que li donaven els vianants i veïns. Havia de fer les seves necessitats en un recipient, similar a una ampolla, o en una claveguera, fins a la qual s’havia d’arrossegar pel problema que tenia per caminar.

Va estar així durant sis mesos, fins que la seva salut va empitjorar tant que no podia continuar exposat a condicions climàtiques extremes, sense descans, ni higiene, ni tractament mèdic, poc i mal alimentat, fins al punt que dos dits del peu se li van gangrenar. A causa d’això, va marxar a Romania per ser atès mèdicament. Allà, li van amputar la meitat distal del peu esquerre i després el matrimoni, que l’havia acompanyat en el viatge, el va instal·lar a casa seva per tornar-lo a utilitzar quan estigués recuperat.

El van convèncer perquè tornés a Barcelona, on van arribar el 14 de juny del 2017, amb la promesa que, aquesta vegada sí, li donarien el 50% dels guanys. Però tampoc no ho van complir i el van continuar explotant en les mateixes condicions. És més, en una data no determinada, el van vendre a una altra persona per 400 euros sense que la seva situació millorés en absolut. Tot va continuar igual fins que el 28 d’agost del 2018, dos anys després d’haver arribat a Barcelona per primer cop, l’home va demanar ajuda pel dolor intens que tenia al peu i els vianants van trucar als serveis mèdics, que el van ingressar a l’Hospital de Sant Pau. El seu estat de salut havia empitjorat tant que el 2 d’octubre li van haver d’amputar l’extremitat inferior esquerra per sobre del genoll.

Detinguts i condemnats

Després de dos mesos ingressat, va ser traslladat a un centre públic assistencial. El matrimoni explotador va ser detingut el gener del 2020 a Romania en compliment d’una ordre europea de detenció. L’Audiència de Barcelona els va condemnar a setze anys de presó per un delicte de tràfic d’éssers humans en concurs medial amb un delicte de mendicitat i un altre de lesions greus, i va imposar 10 anys de presó a l’home a qui la parella va vendre la víctima per 400 euros. A més, va fixar una indemnització de 90.000 euros.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va rebaixar les penes a 15 anys i 8 de presó, respectivament, perquè els va absoldre del delicte de mendicitat. I ara el Suprem ratifica la sentència del TSJC i destaca que van cometre les tres fases del delicte de tràfic d’éssers humans: la captació a Romania de la víctima que, “tenint en compte les seves circumstàncies personals lamentables” i “la situació molt precària en què es trobava”, va accedir a l’oferta, que era un engany. Posteriorment, el van portar a Barcelona i el van explotar posant-lo a pidolar i prenent-li tots els diners des del primer dia, tot mantenint-lo sota control.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor