Quim Torra és president entre amenaces, ‘disculpes valentes’, intimidació i una bandera vermella

  • Crònica del debat d'investidura de Quim Torra de la segona jornada al Parlament de Catalunya

VilaWeb
Pere Cardús
14.05.2018 - 14:30
Actualització: 14.05.2018 - 15:51

Després del discurs de Quim Torra en la segona part de la seva investidura, ha estat el torn d’Inés Arrimadas, que no ha deixat passar ni un minut per tornar a llegir fragments d’articles del candidat. Mentre Arrimadas llegeix els texts descontextualitzats i els manipula, el diputat del seu grup Jean Castel mira amb cara de pomes agres al candidat Torra i va proferint improperis que no s’arriben a desxifrar. Arrimadas diu que Torra vol liquidar les institucions catalanes i que són ells que volen recuperar de veritat les institucions. Segons Arrimadas, els independentistes desitgen que torni el 155 perquè ‘no saben governar de cap altra manera’.

Inés Arrimadas (fotografia: Albert Salamé).

Arrimadas ha dit a Quim Torra que no podria acomplir cap de les propostes que havia anunciat, tampoc en el camp de política social i econòmica, perquè calia el consens del parlament i no el tindria. En el discurs d’Arrimadas, hi ha unes pauses molt pensades que els diputats del grup de l’odi omplen amb aplaudiments calculadíssims. Per exemple, quan Arrimadas aprofita un correu electrònic que la policia va espiar i filtrar de Lluís Salvadó. Els somriures i els aplaudiments del grup formen part d’un pla i una estratègia ben calculats. ‘Com a líder de l’oposició, miraré que la resta estiguem tan units com sigui possible’, ha dit Arrimadas, que ha fet riure sorollosament els quatre diputats del PP al fons de l’hemicicle. La no nacionalista Arrimadas ha acabat el discurs dient: ‘Lluitar contra el nacionalisme en el segle XXI no és cap opció, sinó una obligació.’ I els culs dels diputats del grup s’han alçat com si un botó els hagués activats.

‘Unes disculpes valentes’, per Sabrià

Sergi Sabrià ha començat el discurs saludant en set llengües ‘parlades cada matí als nostres carrers’. I ha entonat un discurs de defensa contundent de la diversitat i de les aportacions fetes pels nouvinguts en la construcció de Catalunya. El president del grup d’ERC ha continuat amb una explicació del projecte social d’igualtat que, segons ell, és la marca del seu partit. Sabrià ha recordat que el seu partit fa mesos que defensa la necessitat de tenir govern per a sortir de la situació actual. També ha agraït el penediment expressat per Quim Torra en el seu discurs pels piulets i expressions que havien aixecat tanta polèmica. ‘Unes disculpes que són valentes i que no fan riure’, ha dit mirant els escons de l’odi.

‘La República és l’única manera de garantir els drets de tots els ciutadans de Catalunya’, ha afegit. Sabrià ha defensat un país on els presos polítics i exiliats siguin a casa seva i els Bárcenas, Urdangarin, Millet i companyia siguin ‘a la garjola’. S’ha adherit a la proposta de Torra d’engegar un procés constituent com un gran diàleg ciutadà que inclogui tothom. ‘Tenim el parlament i avui tindrem la primera peça per a recuperar el govern’, ha dit el cap de files d’Esquerra al parlament. I ha insistit en l’objectiu d’eixamplar la base social independentista. ‘Us esperem, als qui encara no hi sou, al nostre costat. Es tracta de construir un país millor’, ha dit mirant els diputats de Catalunya en Comú. Sabrià ha tornat a definir el govern com un ‘govern de resistència i combatiu’, com ja va fer dissabte. I ha acabat amb un ‘fins a la victòria sempre, visca Catalunya’.

El retorn de Nosaltres Sols, per Iceta

Miquel Iceta ha dit que respectarien la figura i el mandat de la presidència ‘sempre que es produeixi dins el respecte del marc legal vigent’. I tot seguit, ha fet algunes preguntes al candidat: si respectarà el marc legal vigent i si respectarà la diversitat del país i els ciutadans parlin la llengua que parlin, entre més. Iceta ha demanat a Torra respecte pels articles de l’estatut que va resultar de la retallada del congrés i del Tribunal Constitucional. Ho ha fet llegint un seguit d’articles del text estatutari. I ha exigit que, si s’ha de canviar aquest marc, sigui per les vies que imposa la legalitat espanyola. ‘Vista l’experiència de la legislatura anterior, no és sobrer de recordar aquestes qüestions’, ha dit el cap del PSC.

‘Què pensa vostè dels catalans i catalanes que se senten també espanyols i espanyoles?’, ha demanat Iceta, tornant a retreure a Torra una ‘admiració per Daniel Cardona, els germans Badia i Nosaltres Sols’. S’ha afegit a la moda de llegir articles de Torra, en aquest cas un sobre els socialistes de la transició. S’ha guanyat l’aplaudiment dels diputats de Ciutadans quan ha dit que ‘qualsevol essencialisme és una amputació del nostre país’. Iceta s’ha entretingut una bona estona a conrear la imatge de xenofòbia del candidat Torra. També ha defensat la preservació d’un ‘espai públic que és de tots’, en referència a la idea de posar un llaç groc a la façana del Palau de la Generalitat o pel fet que alguns mestres portin símbols polítics a la solapa (sense especificar si es refereix als que porten el cor amb les banderes d’Europa, Espanya i Catalunya que han fet tan famós la bancada de l’odi).

I també els germans Badia, per Domènech

‘No celebrem aquest govern’, ha dit Xavier Domènech per començar. El president de Catalunya en Comú ha fet unes quantes preguntes sobre decisions concretes en matèria social. I ha demanat respostes binàries. Però tot seguit ha retornat a la qüestió de què pensa Torra dels espanyols i dels catalans. Ha refusat el penediment expressat per Torra sobre les expressions fetes en els piulets de fa anys. Domènech considera que no serveix de res la disculpa si no es deixa clar si encara es pensa d’aquella manera o no. S’ha entretingut una bona estona a demanar que Torra es defineixi sobre què és Catalunya i què hi cap. Com Iceta, s’ha agafat als germans Badia i a Nosaltres Sols per atacar Torra.

Domènech ha reconegut a Torra l’habilitat d’haver posat d’acord el bloc independentista. Però ha mirat de burxar en la unitat d’aquest bloc dient que no havia estat capaç de trobar un candidat progressista. I ha tornat a atacar la CUP, com ja va fer dissabte. Ha repassat afirmacions dels anticapitalistes que considera que no s’han complert, com ara la promesa de no aprovar cap més pressupost autonomista. Domènech, visiblement alterat, ha renyat els progressistes del bloc independentista de no haver aconseguit, segons ell, una fiscalitat progressiva i la reversió de les retallades del govern d’Artur Mas.

El Noi del Sucre, per Riera

Carles Riera, per la CUP, ha pres la paraula a continuació. ‘Avui farem com sempre un acte antirepressiu, i aquest ple és per a ells i per elles’, ha dit. Riera ha recordat la frase de Leonard Cohen: ‘A vegades hom sap de quin costat està mirant qui hi ha a l’altra banda.’ Ha sonat clarament com una dedicatòria a Xavier Domènech. Riera ha continuat amb la lectura de les paraules de Salvador Seguí l’any 1919 a l’Ateneu de Madrid: «A Catalunya, els elements reaccionaris del catalanisme, sovint aixequen la bandera de les reivindicacions catalanes, en un sentit nacionalista. I quan més soroll fan és en el moment en què es produeix un fet social de ressonància, talment com si cerquessin la intervenció de les autoritats de l’estat espanyol per a batre els treballadors catalans. Nosaltres, i ho dic ací, a Madrid, i si convé també a Barcelona, som i serem contraris a aquests senyors que pretenen monopolitzar la política catalana no per a assolir la llibertat per Catalunya, sinó per a defensar millor els seus interessos de classe i sempre amatents a malmetre les reivindicacions del proletariat català. I us puc assegurar que aquests reaccionaris que s’autoanomenen catalanistes, el que més temen és el redreçament nacional de Catalunya, en el cas que Catalunya no els restés sotmesa. I com que saben que Catalunya no és un poble mesell, ni tan sols intenten deslligar la política catalana de l’espanyola. En canvi, a nosaltres, els treballadors, com sigui que amb una Catalunya independent no hi perdríem res, ans al contrari, hi guanyaríem molt, la independència de la nostra terra no ens fa por.»

Riera ha anunciat que s’abstindrien perquè no donaven suport al govern. ‘Avui el progrés de la República passa molt més per la mobilització social que no per aquestes institucions malmeses’, ha dit. ‘No podem donar suport al seu govern perquè no es planteja des de la desobediència i la insubmissió’, ha concretat. Riera també ha explicat la disconformitat de la CUP amb la política econòmica i social expressada pel candidat Torra, que ha dit que era ‘de naturalesa neoliberal’. I ha acabat dient: ‘Que allò que les persones han guanyat al carrer, les institucions no ho aturin. Visca la República!’

Les prioritats, per García Albiol
En nom del PP i potser en la seva última intervenció al parlament, Xavier García Albiol ha dit que les institucions ja s’havien pronunciat sobre el pensament polític del candidat Torra. Però ha afegit que havien dit que preferien no pronunciar-se sobre aquest pensament. Per tant, no és prou clar si Albiol l’encerta quan diu que ja s’hi han pronunciat. Amb les dificultats d’expressió habituals, García Albiol ha mirat de fer befa de les propostes anunciades per Torra en el seu discurs. També ha dit que les prioritats de Torra eren posar un llaç groc a la Generalitat i crear un comissionat dedicat a cercar fantasmes on no n’hi ha.

El Regne Unit i els pedaços, per Pujol

En nom de Junts per Catalunya, Eduard Pujol ha dit que avui s’acabaria un període de set mesos de govern manllevat i usurpat pel govern espanyol amb el 155. Pujol ha dit que eren ací per fer realitat la República en ‘un país per a tothom’. ‘Amb la causa de la república, fem nostre el projecte de justícia social i un país per a tothom’, ha dit el portaveu del grup més gran del bloc independentista. ‘Som la resposta del no a tot’, ha dit. ‘Això no és una qüestió del català emprenyat’, ha remarcat, per expressar que es tracta d’una proposta de futur i en positiu. Pujol ha demanat que s’acabin els insults en aquest parlament. Ha demanat respecte a les idees diverses i a les propostes de tothom.

Pujol ha respost a Iceta, que havia dit que al Regne Unit també s’havia prohibit l’exhibició del llaç groc en algun espai públic per a no polititzar-lo. Li ha dit que potser alguna federació esportiva havia fet això al Regne Unit, però que Iceta hauria de recordar quan posa exemples que al Regne Unit organitzen i pacten referèndums amb aquells que es volen independitzar. Ací ha vingut un dels aplaudiments més sonors de la majoria independentista. Eduard Pujol ha insistit en l’ànima social del projecte de república independent. I ha demanat com es poden protegir els serveis públics i millorar-los amb el blocatge constant de l’estat espanyol. ‘No volem més pedaços’, ha conclòs.

Torra dóna la bandera vermella a la CUP

Finalment, ha estat el torn de la rèplica del candidat Torra. Ha començat mostrant la sorpresa perquè li van demanar concreció sobre el programa de govern i avui que ha concretat cap dels portaveus de l’oposició no n’ha volgut parlar. Ha repetit algunes de les propostes concretes que havia explicat. Però ha recordat el dèficit fiscal de Catalunya que impedeix de fer les inversions que fan falta. I això també ha molestat la bancada de l’odi, que nega l’espoliació, reconeguda fins i tot pel govern espanyol. ‘Se sorprenen que vulguem una república per a poder gestionar els nostres recursos?’, ha demanat Torra. El candidat ha parlat de la feina feta per reduir les llistes d’espera a la sanitat. I ha dit que la persona que l’havia feta, el conseller Toni Comín, no era avui aquí per la persecució repressiva de l’estat espanyol.

Torra ha respost a Iceta sobre el respecte al marc legal espanyol: ‘Li diré sempre el mateix: em dec a la voluntat del poble i d’aquest parlament. Sempre li respondré el mateix. Tan sols em dec a la voluntat del poble de Catalunya.’ I s’ha sorprès que li retreguessin la seva assistència a homenatges a Daniel Cardona, als germans Badia o a Nosaltres Sols, perquè també ha assistit als homenatges a Francesc Layret, a Lluís Companys i a molts altres dirigents del catalanisme del segle XX. ‘A mi m’interessa tot el catalanisme’, ha dit. Ha respost també a la petició de Xavier Domènech: ‘Sí, és català tothom qui viu i treballa a Catalunya.’

‘Companyes de la CUP: moltes gràcies. Us faig un encàrrec. Mantingueu-vos alerta i alceu la bandera vermella si mai caiem en la temptació de l’autonomisme.’ Així s’ha dirigit Torra a la CUP, recordant que el seu projecte és per a setanta diputats i que ‘hauria de ser de més diputats’. A García Albiol: ‘Vostè ha acabat el seu discurs com l’altre dia. No sé si m’amenaça. Però és que no em fan gens de por les seves amenaces. Això ja ho tenim superat.’

Després d’una nova ronda d’intervencions dels portaveus que han servit per a reproduir els mateixos discursos, la votació ha dit allò que ja sabíem. Que Quim Torra pren el relleu a la presidència de la Generalitat. Ho fa amb l’expressió explícita del respecte a la legitimitat de Carles Puigdemont i anunciant un objectiu clar: fer efectiva la República Catalana. Comença la legislatura.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any