09.10.2022 - 19:10
|
Actualització: 10.10.2022 - 07:59
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ja té els noms dels set nous consellers del seu nou govern, que haurà de pilotar ERC tota sola –i en minoria al parlament–, després d’haver-ne sortit els consellers de Junts per la decisió de les bases en la consulta de la setmana passada. Aragonès ha passat el cap de setmana tancat a palau mirant de trobar la manera de reorganitzar el consell executiu, fins que ahir al vespre va fer públics els noms. Hi ha una combinació de perfils molt orgànics, que ja han ocupat responsabilitats de govern amb ERC, i també els anomemats independents que provenen d’àmbits polítics diversos, com ara l’ex-conseller Joaquim Nadal, l’ex-diputat Carles Campuzano i l’ex-dirigent de Podem Gemma Ubasart.
Catalunya tindrà un Govern de país. Un Govern per a la Catalunya sencera, que representarà els consensos del 80% de la ciutadania. I que treballarà sempre al servei de la gent i ho donarà tot.
Per una Catalunya pròspera, justa i lliure.
— Pere Aragonès i Garcia 🎗 (@perearagones) October 9, 2022
En un moment en què ERC haurà de fer mans i mànigues per trobar la manera d’impulsar les seves iniciatives al parlament, Aragonès ha col·locat al govern un ex-conseller del PSC, un ex-dirigent del PDECat i una de les persones de referència de l’àmbit polític dels comuns. Joaquim Nadal, que serà el nou conseller de Recerca i Universitats, en substitució de Gemma Geis, fou una de les cares més visibles dels dos tripartits, com a conseller de Política Territorial, i un dels dirigents més destacats del PSC, fins que va acabar anant-se’n el 2015 per la deriva del partit en ple procés independentista. Carles Campuzano, que dirigirà el Departament de Drets Socials, en substitució de Violant Cervera, va fer la seva carrera política a Convergència; fou diputat tant al parlament com, sobretot, al congrés espanyol, va participar en la fundació del PDECat i en fou portaveu a Madrid fins el 2019. Gemma Ubasart, nova consellera de Justícia en substitució de Lourdes Ciuró, va ser secretària general de Podem Catalunya però se’n va acabar desvinculant per les ingerències de la direcció espanyola del partit.
Un honor assumir la Conselleria de Justícia, Drets i Memòria. Treballarem de valent per estar a l'alçada de les necessitats i les aspiracions del país. Gràcies MH president @perearagones per la confiança.
— gemma ubasart (@gemmaubasart) October 9, 2022
I els altres quatre consellers són gent de partit, amb experiència en unes altres responsabilitats institucionals. El metge Manel Balcells, actual director del Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores a Catalunya, substituirà Josep Maria Argimon al capdavant de la conselleria de Salut. El nou conseller de Territori serà Juli Fernàndez, ex-batlle de Sabadell. Durant els anys dels tripartits també va tenir càrrecs al govern, en diverses àrees de Joventut. Natàlia Mas, la nova consellera d’Economia, ja va treballar al departament quan el dirigia Pere Aragonès, com a secretària d’Economia, i actualment era directora general d’Indústria al departament d’Empresa i Treball.
Moltes gràcies per la confiança, president @perearagones. M’esforçaré per estar a l’alçada del repte i exercir de consellera d’Economia i Hisenda amb tot l’honor i responsabilitat que això suposa.
Per una Catalunya pròspera, justa i lliure.— Natàlia Mas Guix 🎗️ (@nataliamasguix) October 9, 2022
Finalment, Aragonès substituirà Victòria Alsina al Departament d’Acció Exterior per Meritxell Serret, que d’ençà del seu retorn de l’exili, i havent quedat lliure després d’haver comparegut al Tribunal Suprem espanyol, ha anat agafant més responsabilitats polítiques. Està pendent de judici per desobediència pel Primer d’Octubre, i la fiscalia li demana un any d’inhabilitació. Serret havia estat consellera d’Agricultura amb el govern de Carles Puigdemont i, després de la declaració d’independència, es va exiliar.
Gràcies per la confiança President @perearagones.
Sempre endavant, al servei de la ciutadania i del país sencer.
Disposada a treballar incansablement per portar la veu de Catalunya arreu. https://t.co/Y8jJVH3mM6— Meritxell Serret Aleu (@MeritxellSerret) October 9, 2022
Els nous consellers seran nomenats demà, dilluns, i prendran possessió del càrrec dimarts a les 9.00, just abans de la reunió setmanal del consell executiu.
Aquests són els set nous consellers.
Consellera d’Economia i Hisenda: Natàlia Mas
Natàlia Mas (Sant Martí de Tous, Anoia, 1979) fins ara directora general d’Indústria del Departament d’Empresa i Treball, serà consellera d’Economia i Hisenda. Llicenciada en administració i direcció d’empreses i en comerç internacional per la Universitat Pompeu Fabra, màster en economia europea pel Col·legi d’Europa (Bruges, Flandes) i màster en política econòmica per la Universitat de Columbia (Estats Units), Mas serà la primera dona que ocuparà aquest càrrec. Abans de ser directora general d’Indústria, va ser secretària d’Economia del Departament de la Vice-presidència i d’Economia i Hisenda (2019-2021). Entre el 2004 i el 2015 va treballar al Banc Central Europeu, primer com a economista a les direccions generals d’Economia (divisió d’Afers Exteriors) i d’Estatística (divisió d’Estatístiques Monetàries i Financeres) i, d’ençà del 2010, com a experta en Estabilitat Financera a la direcció general de Política Macroprudencial i Estabilitat Financera.
Consellera d’Acció Exterior: Meritxell Serret
Meritxell Serret i Aleu (Vallfogona de Balaguer, Noguera, 1975). portaveu d’ERC al Parlament de Catalunya, serà la consellera d’Acció Exterior. Llicenciada en ciències polítiques i de l’administració, Serret és presidenta de la Comissió d’Investigació sobre l’Espionatge per part del Regne d’Espanya amb els programes Pegasus i Candiru i portaveu a la Comissió d’Acció Exterior, Transparència i Cooperació. Va ser consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya en el govern de Carles Puigdemont. Destituïda amb l’aplicació de l’article 155, és l’única consellera del govern que va proclamar la República que torna a ser-ne. Exiliada a Bèlgica, a partir del juny del 2018 va ser la delegada del govern de Catalunya a Brussel·les. El març del 2021 fou la primera exiliada a tornar a Catalunya. Havent quedat lliure després d’haver comparegut al Suprem espanyol, ha anat agafant més responsabilitats polítiques. De moment espera data de judici. La fiscalia li demana la inhabilitació durant un any per desobediència. D’ençà del mes passat és vice-secretària general de Partit Obert d’Esquerra Republicana.
Conseller de Recerca i Universitats: Joaquim Nadal
Joaquim Nadal (Girona, 1948), conseller de Política Territorial durant el tripartit pel PSC, substituirà Gemma Geis a la conselleria de Recerca i Universitats. Catedràtic d’història contemporània, Nadal ha estat professor de les universitats de Liverpool (1970-1972), Autònoma de Barcelona (1972-1992) i de Girona (1992-2018) i és doctor honoris causa de la Universitat de Perpinyà. També fou director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural entre el 2013 i el 2022. Fou un dels rostres més visibles dels governs tripartits; conseller de Política Territorial i Obres Públiques entre el 2003 i el 2010, conseller de la Presidència el 2006 i portaveu del govern del 2003 al 2006. Abans havia estat batlle de Girona pel PSC, del 1979 al 2002, i president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) del 1981 al 1995. També fou diputat del PSC al Parlament de Catalunya, on va ser president del grup parlamentari i portaveu en diverses etapes. Va deixar la militància al PSC el 2015, després d’una llarga trajectòria al partit.
Conseller de Territori: Juli Fernández
Juli Fernández (Sabadell, Vallès Occidental, 1977), llicenciat en farmàcia, és actualment diputat d’Esquerra Republicana al Parlament de Catalunya. Fou delegat del govern de la Generalitat a Barcelona del 2018 al 2021. Va ser batlle de Sabadell del 2015 a 2017 i després tinent d’alcalde. En una etapa anterior, havia estat director general de Joventut de la Generalitat, director de Turisme Juvenil (2007-2009) i de l’Agència Catalana de la Joventut (2009-2011).
Conseller de Salut: Manel Balcells
Manel Balcells (Ripoll, 1958), llicenciat i doctor en medicina i cirurgia, es va especialitzar a la Universitat de Montpeller en Biologia i Medicina de l’Esport. És considerat un dels impulsors de la medicina de l’esport a Catalunya. Ha estat director mèdic de l’hospital de Granollers. President executiu de Biocat del 2006 al 2010, té la Medalla Josep Trueta al Mèrit Sanitari. Actualment, és director del Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores a Catalunya, comissionat de salut del Grup Leitat, president de la Fundació de Gestió de Sant Pau i membre del consell de govern del Consorci Sanitari de Terrassa i de l’Hospital del Mar. Va ser director d’Estratègia i Coordinació del Departament de Salut de la Generalitat des del gener del 2004 i secretari d’Estratègia i Coordinació d’ençà del febrer del 2006. Més tard, el 2006, va assumir breument el càrrec de conseller d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació. També ha estat regidor i tinent de batlle de l’Ajuntament de Granollers, del 1995 al 2004.
Conseller de Drets Socials: Carles Campuzano
Carles Campuzano (Barcelona, 1964), llicenciat en dret, és director de la Federació Catalana de Discapacitat Intel·lectual (Dincat), president de la Fundació Acsar, vice-president del Cocarmi i secretari de la junta directiva de la Taula del Tercer Sector. Ha estat regidor de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, diputat al Parlament de Catalunya i diputat al Congrés per CiU. Va fer tot el seu creixement polític a Convergència, fins que va participar en el congrés fundacional del PDECat, d’on va ser portaveu a Madrid. El 2020 se’n va donar de baixa. Ha format part de l’Assemblea Parlamentària de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), amb la qual ha fet d’observador internacional en processos electorals.
Consellera de Justícia, Drets i Memòria: Gemma Ubasart
Gemma Ubasart (Castellar del Vallès, 1978) és llicenciada i doctora en ciència política per la UAB, DEA en Dret i màster europeu en sistema penal i problemes socials per la UB. També té el postgrau CIS en investigació social aplicada i anàlisi de dades. Ha fet estades de recerca i docència a diverses universitats europees i americanes, i actualment és professora agregada de l’Àrea de Ciència Política a la Universitat de Girona. Els seus àmbits d’interès són les polítiques públiques, la gestió dels conflictes i el canvi social. Aquests darrers temps ha fet investigacions sobre règims de benestar i polítiques socials; conflictes, sistema penal i drets humans; govern i política locals; i política espanyola i catalana. Ubasart va ser secretària general de Podem a Catalunya entre el febrer i l’octubre del 2015.