Querella contra dos antiavalots per haver acusat en fals dos periodistes

  • Irídia i el Grup de Periodistes Ramon Barnils han impulsat una querella contra dos agents dels Mossos d'Esquadra per haver afirmat en fals en seu judicial fets que ja havien estat desmentits en sentència ferma

VilaWeb
Arnau Lleonart
28.09.2023 - 11:30
Actualització: 28.09.2023 - 11:33

Dos agents dels Mossos d’Esquadra, amb els TIP 2208 i 7828, han rebut una querella pels delictes d’acusació i denúncia falsa i de fals testimoni contra dos periodistes, que van acusar d’uns delictes que no havien comès. Un dels agents va mentir en els judicis del fotoperiodista Isidre Garcia Puntí i del periodista Jesús Rodríguez. A més, en aquest darrer procediment, l’altre agent –sergent del cos de Mossos d’Esquadra– va corroborar aquella versió dels fets sabent que era falsa.

Ho han fet públic en una conferència de premsa Enric Borràs, president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, i Sònia Olivella, advocada d‘Irídia, les dues entitats que han impulsat la querella dins la campanya #ProuMentidesPolicials, que té el suport europeu de Free Press Unlimited. Han denunciat que, a més dels delictes, l’actuació dels agents de policia va vulnerar el dret d’informació, i han destacat que les traves policíaques a l’exercici del periodisme són habituals, tal com es constata en el Mapa de la Censura de Mèdia.cat. La diferència, han destacat, és que per primer cop els periodistes denuncien les mentides de la policia en contra seu.

Ara, malgrat que han interposat la querella, diuen que aquest procés posa en evidència que és un fet excepcional per l’opacitat i la dificultat de poder identificar i denunciar casos com aquest. Per això han impulsat la campanya #ProuMentidesPolicials, amb el propòsit de fer públic que aquests casos no són únics, sinó un exemple d’alguns dels obstacles amb què topen els professionals de la informació en l’exercici de la seva feina.

A més, la campanya també vol posar sobre la taula la manca de mecanismes de control vàlids i de rendició de comptes i denunciar la desprotecció que, a parer seu, tenen els periodistes a l’estat espanyol. Per això, la campanya assenyala directament la presumpció de veritat que tenen els agents de policia, i se centra en l’obstrucció del periodisme.

Els agents van mentir sobre uns fets en el desallotjament del Banc Expropiat

La querella denuncia les mentides de dos agents en relació amb les manifestacions pel desallotjament del centre social okupat Banc Expropiat, al barri de Gràcia de Barcelona. La quarta nit de mobilitzacions, en una actuació policíaca, un agent dels Mossos d’Esquadra va abandonar el cordó i va agredir amb el bastó policíac el periodista Jesús Rodríguez, que cobria els fets per a la Directa, agressió que li causà una fractura en un dit de la mà i una lesió a la cama. La sentència de l’Audiència de Barcelona va confirmar que l’agressió havia estat gratuïta i amb un ús de la força injustificat, gràcies en part al testimoni de set periodistes que van contradir la versió del mosso. L’agent va ser condemnat a dos anys de presó i dos d’inhabilitació, a la suspensió per l’exercici de l’activitat policíaca i a una indemnització de més de 7.000 euros.

En aquella mateixa intervenció policíaca, a un altre agent de la BRIMO –amb el TIP 2208– se li va trencar el tendó d’Aquil·les. El fotoperiodista Isidre Garcia Puntí va ser acusat d’haver-li llançat una tanca i haver-li causat la lesió. La Generalitat, que era acusació particular, demanava que fos condemnat a quatre anys de presó i 69.000 euros d’indemnització. Ara, la sentència ferma va considerar provat que ningú no havia agafat la tanca en qüestió ni l’havia llançada contra ningú. També va concloure que probablement la lesió era deguda a una patologia prèvia que tenia l’agent.

En el judici per les lesions de Rodríguez va declarar el mateix agent que havia acusat Garcia Puntí, i va reiterar que aquell dia un fotoperiodista li havia llançat una tanca que li havia causat una lesió al tendó d’Aquil·les. Ho va dir tot i saber que hi havia una sentència absolutòria ferma que considerava provat que allò que deia no era cert. A més, el sergent dels Mossos d’Esquadra amb TIP 7828 va reiterar aquests fets. Tots dos agents declaraven sota jurament o promesa de dir la veritat.

És per això que ara s’ha presentat la querella en contra de tots dos, perquè van afirmar que s’havien produït fets ja descartats en la sentència del cas de Garcia Puntí. Les entitats promotores remarquen que les imatges enregistrades per periodistes en el desallotjament del Banc Expropiat van ser clau per a demostrar la innocència de Garcia Puntí i per a poder condemnar l’agent que va lesionar Rodríguez, fet que, diuen, demostra la importància de la tasca periodística en contexts de protesta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor