Què pensava Theresa May del ‘Brexit’ abans de ser primera ministra?

  • The Guardian publica els enregistraments en què l'actual primera ministra parla dels beneficis de mantenir-se a la UE

VilaWeb
Redacció
26.10.2016 - 10:45
Actualització: 26.10.2016 - 11:03

En el seu primer discurs davant de Downing Street, l’aleshores flamant primera ministra britànica, Theresa May, ho va deixar clar: ‘Brexit és Brexit’. Responia així a les especulacions que s’havien fet sobre respectar o no el resultat del referèndum sobre la pertinença del Regne Unit a la Unió Europea, en què els partidaris de la sortida havien guanyat per un estret marge. Aleshores, May va refermar-se en la voluntat dels britànics i va encoratjar els ciutadans i els polítics a fer del ‘Brexit’ un èxit.

Però uns enregistraments publicats ahir en exclusiva per ‘The Guardian’ revelen que May no era tan partidària del ‘Brexit’ com ha dit en públic, i especialment des que va substituir David Cameron com a ‘premiere’. En una conversa a Goldman Sachs, May reconeixia estar preocupada per una possible sortida de la UE. Al Banc de Londres, un mes abans del plebiscit, explicava els beneficis econòmics de la seva pertinença al projecte europeu. Va parlar de l’avantatge que el Regne Unit tenia a Europa, i esperava que els votants miressin al futur, no al passat.

En termes econòmics, May ho tenia clar: ‘Ser part d’un bloc comercial de 500 milions de dòlars és important per a nosaltres. Molta gent ve a invertir al Regne Unit perquè forma part d’Europa’, deia l’actual primera ministra als banquers de la City de Londres. També pel que fa a la seguretat, May estava convençuda que romandre a la UE era millor pel país- ‘Hi ha coses que podem fer com a membres de la UE que ens mantenen més segurs’, deia a Goldman Sachs.

Aquestes revelacions contrasten amb el ‘suport tebi’ que May va donar a la campanya pel ‘remain’ (seguir formant part de la UE). Durant la campanya, explica el rotatiu britànic, May va mantenir-se al marge dels arguments favorables a continuar a la Unió Europa i es va negar a participar en diversos actes per defensar la permanència a la Unió. Des que va convertir-se en primera ministra, arran de la dimissió de David Cameron, May ha defensat fermament un ‘Brexit dur’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any