Què amaga la cerca de votants independentistes d’Albiol

  • El candidat del PP a Badalona aparca el polèmic discurs xenòfob, demana de deixar de banda les ideologies i apel·la al sentiment local per mirar d’aconseguir majoria absoluta

Odei A.-Etxearte
18.05.2023 - 20:40
Actualització: 18.05.2023 - 21:18
VilaWeb

És un dels vídeos penjats al seu compte de TikTok. Una veïna de Badalona, amb un clauer entre els dits amb l’estelada, explica a càmera: “Jo sóc independentista però reconec que ell, l’Albiol, quan ha estat alcalde ha fet moltíssimes coses. Quan tornin a ser les eleccions, tornaré a votar-lo.” Fa mesos que el candidat del PP de Badalona, Xavier Garcia Albiol, treballa per obtenir en aquestes eleccions una majoria absoluta que li permeti de tornar a ser batlle. Sap que aquesta és l’única manera d’impedir que la majoria de partits es tornin a entendre perquè no sigui ell qui governi la ciutat. I no para de repetir-ho als barris que trepitja: necessita la majoria absoluta per governar i només li falten –ha dit– 300 vots per arribar-hi. Albiol ha esquivat les polèmiques xenòfobes del passat, ha amagat el logotip del PP dels cartells electorals per posar-hi, senzillament, el seu nom com a marca, i apel·la al sentiment local per arreplegar el màxim de suport, vingui d’on vingui. El seu lema: “badalonisme”, amb els colors corporatius més coneguts dels partits: el vermell socialista, el morat característic dels comuns i Podem, el blau del PP, el turquesa de Junts i el groc d’ERC. Perquè Albiol aspira a aglutinar electors de totes aquestes forces, allunyant-se d’una imatge d’extrema dreta o feixista. Ara s’adreça a veïns que en unes eleccions espanyoles o al Parlament de Catalunya acostumen a votar uns altres partits, però que en aquestes municipals es decanten per ell amb la clau de la proximitat. Això els demana, amb la promesa d’un revulsiu a l’ajuntament.

“Jo no pretenc fer-vos canviar la ideologia ni la vostra forma de pensar, que cadascú continuï pensant el que vulgui”, explica en un altre dels vídeos que ha difós. A la seva llista hi ha 13 independents i 14 afiliats al PP, diu. Albiol es planta als barris amb el micròfon a la mà, acusa la resta de partits de no tenir cap projecte per a la ciutat (a banda de fer-lo fora a ell) i es presenta com un bon gestor que resoldrà els problemes de la quarta ciutat més poblada de Catalunya, sobretot pel que fa a la seguretat i la neteja. Fa campanya de proximitat i, sobretot, a les xarxes socials. Instagram i TikTok són les més ben posicionades per a intentar arribar a un vot jove, i el seu equip hi treballa a consciència. De fet, ha difós vídeos de joves que asseguren que votaran per primera vegada i que li donaran suport.

Mesos enrere, hi va penjar enregistraments on es presentava a diverses comunitats de veïns per a resoldre els suposats problemes derivats d’ocupacions de pisos i denunciava la inacció de l’ajuntament i de la policia. A Albiol ja no li calen els pamflets xenòfobs en què relacionava els romanesos amb la inseguretat, el conegut eslògan “Netejant Badalona”, ni el famós vídeo que va enregistrar amb Iván Redondo com a assessor abans d’aconseguir la batllia el 2011. Ara el seu perfil de mà de ferro no és qüestionat i, en canvi, li convé ampliar els marges del partit, fins i tot amb badalonins nouvinguts que tinguin dret de vot. El seu gran tema són, precisament, les ocupacions de pisos, i una de les propostes estrella és la creació d’una regidoria “contra l’ocupació il·legal” que tindria cinc milions d’euros de pressupost.

Fa quatre anys, Albiol va obtenir 11 regidors i li’n faltaven tres més per a arribar a la majoria absoluta. Només l’ex-batlle socialista Joan Blanch havia aconseguit una fita equivalent fa més de trenta anys, el 1991. Per això no té res de casual que, en un vídeo recent, hi apareguin l’esposa i la filla de Blanch assegurant que votaran l’Albiol. Ben diferent és si, realment, el candidat del PP és tan a prop d’arribar a la majoria absoluta com diu. Fonts d’alguns altres partits ho neguen, perquè els comptes no surten. Sigui com sigui, Albiol cerca un efecte d’arrossegament en massa i defuig els riscs que ho puguin complicar. Fa pocs dies, va declinar de participar en el debat de candidats que va organitzar l’ACN per motius d’estratègia electoral, segons que va explicar la mateixa agència.

Albiol ha aconseguit amb els anys que la seguretat s’hagi convertit en un element essencial per a la mobilització del vot. No importen tant les dades (a Badalona, els delictes van pujar el 2022 d’un 15,4%, per sota de la mitjana de Catalunya, del 21,7%, segons dades del Ministeri d’Interior espanyol) com les percepcions. El PSC, amb el batlle Rubén Guijarro al capdavant, ha estat un dels que més ha endurit el discurs sobre seguretat. La clau per als partits detractors d’Albiol serà si tornen a posar-se d’acord per impedir que torni a la batllia, igual com el 2021, quan el candidat del PP va aparèixer als papers de Pandora. Aquesta vegada, a més, ERC i Guanyem Badalona es presenten separats, després del trencament de la coalició durant el mandat. Que l’entesa no serà fàcil es va fer evident dimecres, quan va córrer una entrevista a la Televisió de Badalona del candidat de Junts per Catalunya, David Torrents, en què, preguntat sobre què faria si hagués de triar entre fer batlle Albiol o el cap de files d’ERC, Àlex Montornès, va respondre que preferiria que “Garcia Albiol governi” perquè considerava que Montornès i el seu equip estan “incapacitats” per a tenir la batllia, i en criticava la poca dedicació a les àrees de govern. Quan alguns dirigents d’ERC van difondre el vídeo, retallat, a les xarxes socials, Torrents en va enregistrar un altre dient que no faria batlle Albiol. Aquest va ser el missatge que va enviar, també, en el míting que va fer ahir al vespre a la plaça de la Plana, amb Laura Borràs i Carles Puigdemont. És el mateix lloc on avui ha fet un altre míting ERC, amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha reivindicat ERC com l’única força que pot aturar les aspiracions d’Albiol. I és que Esquerra aspira a esdevenir segona força.

Albiol i Badalona són gairebé l’única esperança del PP en aquestes municipals. El candidat del PP ha arribat a la campanya amb tot el suport d’Alberto Nuñez Feijóo, que ha evitat que Albiol fos apartat de la candidatura malgrat que la fiscalia hagi demanat per a ell dos anys i deu mesos de presó i deu anys d’inhabilitació per càrrec públic, segons que va avançar El Periódico, per un presumpte delicte continuat de prevaricació urbanística i ambiental per un cas que es remunta al 2012. Segons la fiscalia, quan era batlle va permetre que Telefònica i Vodafone instal·lessin antenes en una comissaria de la Guàrdia Urbana sense permís ni cap mena de retribució per al consistori. La notícia es va saber el mes de març. “Suposo que dos mesos i mig abans de les eleccions, res no és casual”, va dir.

Per a Feijóo –que avui ha fet pinya amb Daniel Sirera a Barcelona– aquest cas no és de corrupció. De fet, el dirigent espanyol del PP no solament ha protegit Albiol, sinó que el va premiar incorporant-lo a l’equip de direcció de la campanya municipal i autonòmica del partit per al 28-M. És un dels homes en qui confia per mirar que el partit guanyi més pes a Catalunya. El PP no hi ha tornat a tenir un panorama municipal tan favorable com quan va aconseguir el 2011 les batllies de Badalona i Castelldefels.

D’una altra banda, un jutge de Badalona també va acordar d’enviar Albiol a judici per un delicte lleu de lesions a la coordinadora municipal d’esports de l’ajuntament. Són pedres a la sabata que no han impedit el seu propòsit de presentar-se, davant de tothom, com un gestor impol·lut que deixa al marge les ideologies. De les urnes dependrà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any