'La tertúlia proscrita'

Quatre errades de verbs que podem evitar

  • “Glops de llengua”, la nova sèrie de llengua de VilaWeb · Cada dia feiner del mes d’agost, us oferim un article breu per a resoldre petits dubtes lingüístics d’una manera simple i entenedora

Jordi Badia i Pujol
01.08.2023 - 21:40
Actualització: 01.08.2023 - 21:59
VilaWeb
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Sovint, tant a l’hora de parlar com a l’hora d’escriure, cometem algunes errades en l’ús dels verbs. La confusió principal és en el règim, és a dir, fem transitius verbs que no ho són i viceversa. Això fa que els escriguem amb preposició quan no n’hi va o sense preposició quan n’han de dur. Vegem-ne quatre casos.

Afectar

Moltes vegades fem servir el verb afectar seguit de preposició, però no en duu, perquè és transitiu.

Això afecta la població o no l’afecta? (i no pas Això afecta a la població o no li afecta?)

Parlar de

El verb parlar sempre va seguit d’un complement encapçalat per la preposició de. I si substituïm aquest complement el verb va acompanyat del pronom en.

Ja en parlarem, de tot això (i no pas Ja ho parlarem, tot això).

Recórrer contra

Quan volem dir ‘acudir a una autoritat’ per oposar-nos a una resolució, una sentència, etc., el verb recórrer és intransitiu i porta preposició.

Recorrerà contra la sentència (i no pas Recorrerà la sentència)

Trucar a

Els verbs telefonar i trucar van seguits de la preposició a. Això vol dir que el complement que duen és indirecte i se substitueix per li.

Si vols trucar a en Marcel, truca-li (i no pas Si vols trucar en Marcel, truca’l)

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any