17.08.2023 - 12:10
|
Actualització: 17.08.2023 - 12:19
“És un fet, no pas una promesa, que mai s’havia volgut donar.” Així s’ha referit Carles Puigdemont a l’acord perquè el govern espanyol hagi demanat al Consell de la UE l’oficialitat del català, l’èuscar i el gallec. El dirigent de Junts ha recordat que la pròxima reunió del Consell és el 19 de setembre, en la qual Pedro Sánchez haurà de demostrar la seva voluntat i influència. Les reformes del reglament 1/58, que regeix el règim lingüístic de la UE, s’han de fer per unanimitat.
El Regne d’Espanya, que en aquests moments presideix el Consell de la UE, ha sol·licitat a aquesta institució la incorporació del català, l’euskera i el gallec al llistat de llengües oficials que consten al reglament 1/58. És un fet, no pas una promesa, que mai s’havia volgut…
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) August 17, 2023
“Per a Junts, l’acord per a formar la mesa del congrés no anava de càrrecs a la mesa ni de presidències de comissions, que és el que habitualment figura en aquesta mena d’acords. Ni podia anar, de cap manera, vinculat a la investidura. No ens mouran promeses o voluntats polítiques sense garanties de compliment de qui no ens genera cap confiança”, ha continuat.
De tota manera, Puigdemont ha insistit que qualsevol acord futur, com ara per a la investidura, haurà d’anar acompanyat d’un comprovant de compliment, tal com ha passat amb la carta al Consell de la UE del ministre d’Afers Estrangers, José Manuel Albares.
“A alguns els semblarà massa, i a uns altres els semblarà poc. És una negociació per a la mesa del congrés. La investidura és exactament allà on era l’endemà de les eleccions”, ha acabat.