Processat per contraban Jaime Botín, per treure d’Espanya un Picasso que va ser confiscat a un vaixell a Còrsega
S'arxiva la causa respecte del patró de l'embarcació
Aquest text és un servei de l'agència Europa Press. VilaWeb no ha intervingut ni en la selecció, ni en la redacció, ni en el contingut de la notícia.


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.

Fes-te subscriptor de VilaWeb
S’arxiva la causa respecte del patró de l’embarcació
MADRID, 7 (EUROPA PRESS)
El jutge d’Instrucció número 4 de Pozuelo de Alarcón, Enrique Presa, ha processat l’expresident de Bankinter, Jaime Botín, per un delicte de contraban relacionat amb el quadre de Picasso -valorat en 26,2 milions d’euros- que va treure d’Espanya sense autorització i que va ser confiscat a un vaixell atracat al Port Esportiu de Calvi (Còrsega) l’agost del 2015. El banquer planejava traslladar-lo a Suïssa.
La resolució del jutjat coneguda aquest dimecres suposa la conclusió de la instrucció d’aquest assumpte, que conclou amb la continuació del procediment contra Botín i l’arxiu de la causa respecte del patró de l’embarcació, Paul Fredererick Goss, en no quedar acreditat que tingués coneixement de la prohibició d’exportació o sortida del país de l’obra.
El quadre, titulat ‘Head of a young woman’ i pintat per l’artista malagueny el 1906, està declarat Bé d’Interès Cultural i no podia sortir d’Espanya segons va establir el maig d’aquell mateix any l’Audiència Nacional. Aquest òrgan judicial va avalar mitjançant la seva resolució una ordre dictada pel llavors ministre d’Educació i Cultura, José Ignacio Wert, el desembre del 2012 que declarava la “inexportabilitat” de l’obra pel seu elevat valor artístic.
DE “LA FINCA” CAP A SUÏSSA
L’acte de transformació en procediment abreujat, de quatre pàgines, assenyala que el desembre del 2012 l’empresa Christie’s Ibérica SL, actuant en nom de Jaime Botín, va sol·licitar permís per a l’exportació definitiva de l’obra, que es trobava al domicili del banquer a Madrid a la urbanització La Finca de Pozuelo de Alarcón.
Quan el permís va ser denegat, un treballador de Christie’s va escriure a la Direcció general de Belles arts del Ministeri de Cultura per comunicar que la petició de llicència d’exportació era un “error” perquè l’obra sempre va ser a l’estranger. Aquell mateix dia havia rebut la notícia que es denegava l’autorització, i consta que en un correu precedent havia estat informat que el quadre es trobava a “La Finca”.
Malgrat tot això, el gener del 2014 Botín va instar una acta notarial en la qual va fer assenyalar que l’obra es trobava al buc ‘Adix’ atracat a València, amb bandera del Regne Unit i propietat d’una empresa panamenya de la qual és el principal accionista. La Guàrdia Civil va entrar al buc el 10 de juliol però no va trobar-hi el quadre, que va ser trobat un mes després al mateix buc però amarrat a Còrsega i traslladat a Espanya, quedant dipositat al Museu Nacional d’Art Reina Sofia.
El jutge conclou que els fets investigats poguessin ser constitutius d’un presumpte delicte de contraban i processa Botín. La resolució s’ha traslladat a la Fiscalia i a les acusacions particulars personades en la causa, a les quals es donen deu dies de termini perquè formulin l’acusació i sol·licitin l’obertura de judici oral.
Comentaris
Els subscriptors de VilaWeb poden comentar aquesta notícia, o bé llegir els comentaris que hi han fet els altres subscriptors i debatre-la amb ells .
Si encara no sou subscriptors, us en podeu fer clicant ací.
S'ha afegit la noticia a Favorits