El PP eliminarà per via d’urgència l’Oficina Anticorrupció de les Illes, que investiga un càrrec del govern

  • El partit de Prohens ha presentat una proposició de llei al parlament per a tancar l'organisme, que fa pocs dies va obrir una investigació contra el director general d'Emergències i soci del pare de la presidenta

VilaWeb
Martí Gelabert
10.10.2023 - 21:40
Actualització: 10.10.2023 - 21:42

El Partit Popular de Marga Prohens, amb el beneplàcit de l’extrema dreta de Vox, ha posat en marxa tota la maquinària per eliminar l’Oficina d’Anticorrupció de les Illes. Dilluns, la diputada Marga Duran va presentar al parlament una proposició de llei amb caràcter de tramitació urgent per efectuar canvis importants en el control de la transparència i la investigació de possibles corrupcions entre els càrrecs públics. I feia tan sols uns dies que mitjans locals havien informat que l’Oficina Anticorrupció investigava l’actual director general d’emergències, Sebastià Sureda, per delictes urbanístics a Campos, localitat natal de la presidenta.

L’excusa que s’ha tret de la màniga el Partit Popular és que la creació de l’Oficina Anticorrupció –l’any 2016, per iniciativa del pacte de progrés– no es va efectuar “amb el consens de totes les forces polítiques”, segons l’escrit presentat. També diuen que va comportar una “duplicitat de funcions amb la resta d’administracions” i que l’Oficina s’havia acabat convertint “en un mer tramitador d’expedients de denúncies en direcció a altres òrgans”, com ara, la fiscalia o la sindicatura de comptes.

Sigui com sigui, el fet és que l’Oficina Anticorrupció havia posat la lupa damunt Sureda per encapçalar una trama de corrupció urbanística a Campos d’ençà del 2015, quan era regidor de l’àrea, tal com va avançar Diario de Mallorca. Segons l’Oficina, el director general havia permès que una vintena de negocis operassin sense llicència i clandestinament al polígon industrial de Campos, on algunes naus han estat construïdes de manera il·legal en sòl rústic.

El PSIB ha criticat de manera contundent les intencions del govern balear. Segons la diputada Pilar Costa, el PP fa prosperar aquesta proposició de llei “perquè algú s’ha atrevit a investigar el director general d’Emergències i soci del pare de la presidenta”. I és que Sureda és soci del pare de Margalida Prohens en una gestoria del poble mallorquí i és una de les figures fortes de la segona línia política del PP. “Sabem que al PP no li importa la transparència ni la lluita contra la corrupció, però ni José Ramón Bauzá ni Jaume Matas es van atrevir tant”, va argumentar Costa dimarts al parlament. El PSIB també ha acusat el PP d’anar en contra dels pronunciaments de la Unió Europea en matèria de transparència.

Per part de Més per Mallorca, el portaveu parlamentari i coordinador general del partit, Lluís Apesteguia, ja va advertir que l’única urgència del PP per tancar l’Oficina era tapar un possible cas de corrupció d’un membre del seu govern. Per aquest motiu, consideren “inadmissible” la tramitació per via d’urgència de la llei i recorden que “nombrosos càrrecs del PP i el mateix partit han estat condemnats per casos de corrupció, com el cas Andratx, Colacao, Palma Arena, Turisme Jove, Funeraria o Ibatur, entre molts més.” L’ex-conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, també s’ha mostrat contundent: “No tenen escrúpols ni vergonya.”

Què diu la iniciativa?

La proposició de llei del Partit Popular estableix el tancament de l’Oficina Anticorrupció per via d’urgència. És un dels acords no escrits al qual varen arribar amb Vox per accedir al govern. Desapareixerà en un termini de tres mesos a partir de l’entrada en vigor de la llei, i la Conselleria d’Economia, Hisenda i Innovació, que encapçala la mà dreta de Prohens, Antoni Costa, ha de liquidar els drets i obligacions de l’ens. A més, es disposa el cessament del director de l’Oficina, Tòfol Milán, a partir de l’entrada en vigor de la normativa. Milán, en declaracions a alguns mitjans, ja ha avisat que amb el tancament de l’Oficina Anticorrupció “es perd molta transparència”.

Per dissimular el tancament, es recuperarà i es crearà com a organisme depenent del parlament –presidit per Vox– el Registre de Transparència i Control del Patrimoni dels Càrrecs Públics de les Illes Balears. En aquest sentit, una de les mesures que preveu la nova llei és que les declaracions de béns dels càrrecs públics, fins ara accessibles a tota la ciutadania en un exercici de transparència, tenguin caràcter reservat. És a dir, només podran tenir accés a aquest catàleg el parlament, els òrgans judicials i la sindicatura de comptes en les seves funcions de prevenció de la corrupció.

De fet, va ser arran d’aquestes declaracions de béns que va transcendir que l’actual consellera d’Habitatge, Marta Vidal, havia presentat tard la seva declaració i tot indicava que era perquè administrava una societat immobiliària mentre era consellera, una il·legalitat per incompatibilitat de càrrecs. L’actual batlle de Palma, Jaime Martínez (PP), tampoc no havia informat sobre el valor dels seus vuit immobles, tot i que hi obliga la llei.

Lleis incomparables

Milán també ha explicat que no es pot comparar aquest nou text amb la llei que regulava el funcionament de l’Oficina Anticorrupció –que també queda derogada–, ja que la proposició dels populars no fa esment ni a la prevenció ni a la lluita contra la corrupció ni tampoc a la presentació de denúncies anònimes dels ciutadans. Milán mateix ja va expressar la seva tristesa el setembre passat quan es van saber les intencions de l’aliança entre PP i Vox per a tancar l’Oficina que dirigeix.

Segons la llei que es vol aprovar, el desenvolupament de les actuacions previstes –és a dir, la investigació si hi ha indicis d’enriquiment durant l’etapa dels càrrecs al servei de la comunitat, entre més– tendrà un caràcter confidencial. Es preveu que tot això ja pugui ser una realitat abans de l’aprovació del primer pressupost general amb Marga Prohens al cap del govern de les Illes.

Polèmiques entorn de l’Oficina

El novembre del 2021, el primer director de l’Oficina Anticorrupció, Jaume Far –el càrrec públic que més cobrava de les Illes– va dimitir del càrrec al·legant motius personals. En concret, perquè assumia nous objectius professionals a l’Agència Tributària. Així i tot, hi havia algun conflicte intern obert entre el PSIB i Far arran d’algunes investigacions obertes pel responsable de l’Oficina.

Una d’aquestes investigacions era la de la compra de material a la Xina per a fer front a la pandèmia de la covid-19, que es va tancar sense denúncia i sense cap irregularitat demostrada. També va molestar l’expedient que es va iniciar i la informació que es va requerir al govern per a determinar si alts càrrecs del govern havien seguit el protocol de vaccinació, quan va ser notícia que sis d’ells s’havien vaccinat abans no els correspongués.

Per una altra banda, la Sindicatura de Comptes va emetre un informe en què acusava Far d’irregularitats en processos de contractació i en recursos humans mentre era al capdavant de l’Oficina.

L’Oficina Anticorrupció ja havia investigat i denunciat davant la Fiscalia Anticorrupció altres càrrecs del Partit Popular, entre els quals, el president del Consell d’Eivissa, Vicent Marí, en relació amb el cas d’un contracte de la institució per a un vídeo promocional.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any