La policia política del govern de Rajoy va fer informes sobre Mas, Puigdemont, Trias i Trapero

  • Nous documents revelen 34 investigacions amb contingut fals en contra de càrrecs catalans entre el 2014 i el 2016

VilaWeb
ACN
17.01.2024 - 09:20
Actualització: 17.01.2024 - 09:23

La trama de l’operació Catalunya va intentar d’implicar el major dels Mossos Josep Lluís Trapero en un cas de tràfic de drogues, segons que publiquen La Vanguardia i Eldiario.es. Segons la investigació periodística, entre el novembre del 2014 i el juny del 2016, es van fer 34 investigacions a càrrecs catalans sobre les seves finances i les seves relacions familiars. Entre les diligències també hi havia l’aleshores president de la Generalitat Artur Mas, a qui se li atribueixen 90 milions en comissions; i Xavier Trias, per suposada corrupció urbanística. Així mateix, hi ha una investigació sobre Carles Puigdemont, per la seva gestió com a batlle de Girona. Concretament, per uns contractes de compravenda d’obres d’art.

Bona part d’aquests informes figuren al fitxer del Grup de Suport de Tractament de la Informació, una base de dades que s’usa per evitar investigacions duplicades en el si de la policia. Les diferents unitats introdueixen identitats, matrícules o telèfons que estan vigilant i, si abans ho han fet altres policies, el sistema avisa de la coincidència per no investigar el mateix dues vegades. En aquest flux de dossiers, alguns publicats en mitjans de comunicació afins, les unitats policíaques alertaven sobre tota mena de moviments de càrrecs catalans i de les seves famílies.

Trapero, en el punt de mira

Els dos mitjans han tingut accés a unes notes informatives de José Manuel Villarejo (amb data del 2013) en què s’explica que el ministeri de l’Interior, el titular de la qual era Jorge Fernández Díaz, va intentar d’implicar el major dels Mossos Josep Lluís Trapero en un cas de tràfic de drogues. L’objectiu de l’operació era que el jutge de Barcelona Joaquín Aguirre acabés encausant el cap dels Mossos. Es tracta del cas que es va anomenar Macedònia.

Es va intentar d’acusar uns quants agents d’aquest cos per la seva suposada implicació en l’ús de diners procedents del narcotràfic per pagar confidents i en benefici propi, amb Trapero sempre com a objectiu principal. Arran de les accions de la policia política, el jutge Aguirre va acabar enviant a la presó provisional el subinspector dels Mossos Josep Ranea, que a més va estar any i mig suspès de sou i feina. La instrucció del cas va durar una dècada i la sentència del judici, el 2022, va dictar una absolució per a tots els implicats.

En aquest mateix sentit, els diaris apunten que els fets van anar més enllà i també es va vincular Trapero amb el procés sobiranista i el van acusar de protegir una família de narcotraficants.

Segons les informacions, la policia política tenia el major en el punt de mira perquè havia desmantellat un grup de policies corruptes proper a Villarejo que va rebre suborns de dos grans prostíbuls de Castelldefels a canvi d’avisos per evitar intervencions policíaques. L’any 2021, els Mossos van denunciar els fets a l’Audiència espanyola que va considerar que no era procedent investigar els tres agents.

Comptes de Trias a Suïssa

Un altre d’aquests documents tracta sobre la presumpta tinença de béns a Suïssa de Xavier Trias i té data del 27 de novembre de 2014, quan ja se sabia que la informació publicada per El Mundo que atribuïa a l’ex-batlle de Barcelona un compte a Suïssa era falsa. El 19 de maig del 2015 és la data d’un nou atestat en la mateixa línia contra Trias amb el títol “Sobre corrupció urbanística relacionada amb Trias”.

Al llistat també hi ha una possible trama de corrupció relacionada amb la Sagrada Família, un presumpte sistema de finançament irregular d’ERC a través de l’ex-magistrat del Tribunal Superior de Catalunya, Eduard Bajet Royo, o una informació de l’ex-dona d’un dels fills de Jordi Pujol, advertint de la seva possible fugida a Nova Zelanda, país amb què no hi ha tractat d’extradició.

De Alfonso, darrere els informes contra Puigdemont i Mas

En aquesta mateixa línia, els documents que publiquen els rotatius mostren que Daniel De Alfonso, el director de l’Oficina Antifrau, va fer arribar a Fernández Díaz un document per imputar Carles Puigdemont abans que comencés el procés sobiranista i quan era batlle de Girona, entre 2013 i 2014. Estava relacionat amb uns contractes de compravenda d’obres d’art de Picasso, Dalí, Miró, Llorca, Tàpies o Maruja Mallo, que va fer l’Ajuntament de Girona a través de diners procedents del cànon d’aigua que pagaven els gironins.

El cas es va judicialitzar i va arribar al Suprem, el tribunal competent per jutjar Puigdemont, i la investigació es va arxivar descartant qualsevol delicte de corrupció. El Suprem va rebaixar el cas a una irregularitat administrativa.

De Alfonso també està darrere de l’informe que apunta a una comissió de 90 milions que suposadament Artur Mas havia cobrat de l’empresa Acciona a canvi d’un contracte de la Generalitat per la concessió del servei d’Aigües de Barcelona durant cinquanta anys. La font d’aquesta informació també era l’aleshores director de l’Oficina Antifrau, que uns mesos abans havia estat gravat conspirant amb el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor