08.12.2022 - 18:33
|
Actualització: 08.12.2022 - 20:31
Plataforma per la Llengua ha denunciat, en el marc de la campanya ‘La universitat, en català’, que el curs passat va rebre un total de setze queixes per discriminació lingüística a la Universitat de les Illes Balears (UIB).
Segons ha explicat l’entitat en una nota de premsa, la iniciativa ha estat impulsada per l’ONG del català, juntament amb el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC) i el Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA).
Al text, Plataforma per la Llengua detalla que les setze queixes rebudes abracen diferents tipologies de discriminació, “però responen fonamentalment a canvis de llengua d’una assignatura respecte a la llengua anunciada en el pla docent”. En concret, el 37,5% de les queixes (sis) responen a canvis no anunciats de llengua, mentre que el 31,25% (cinc) es deuen a la manca d’oferta d’assignatures en català.
Així mateix, l’informe constata que enguany s’ha rebut per primera vegada queixes per alumnes del programa espanyol d’intercanvi d’estudiants universitari, el Sicue, que reclamaven de fer les classes en castellà. “Fins ara es coneixia que hi havia alumnes d’Erasmus, el programa europeu d’intercanvi, que feien aquesta petició, però no estudiants de Sicue que, en principi, com són de l’estat espanyol, haurien de ser més coneixedors que la llengua de les Illes és el català”, ha denunciat l’organització.
D’altra banda, la plataforma també ha rebut queixes perquè els cartells informatius de la universitat no prioritzen el català, com també, en el cas concret d’una alumna, per discriminació per part dels companys en un treball en grup per parlar en català.
Més de tres-centes queixes al país en un any
La campanya, segons Plataforma per la Llengua, ha rebut un total de tres-centes trenta-quatre queixes d’universitats de tot el país en tan sols un any. Del total, un 52,3% va ser per canvis en la llengua; el 24,3%, per manca d’oferta en català, i el 23,4% restant, per vulneracions dels drets lingüístics.