La plataforma Música en Valencià s’acomiada, però amb la intenció de reprendre el projecte aviat

  • La plataforma de difusió de la música en català al País Valencià tancarà la web i les xarxes demà per manca de suport institucional

VilaWeb
Laura Escartí
28.04.2024 - 21:40
Actualització: 29.04.2024 - 23:01

El 15 d’abril, la plataforma Música en Valencià va anunciar que posaria fi al projecte el 30 d’abril i en tancaria la web i els comptes de les xarxes socials. Va començar fa prop de tretze anys per difondre l’actualitat de la música en català al País Valencià de manera desinteressada, i d’ençà de fa dos anys es va poder professionalitzar gràcies al suport de la Direcció General de Política Lingüística. Ara, el nou Consell del PP i Vox ha suprimit aquesta línia d’ajudes i ha fet que el projecte siga inviable.

Germà Alcayde és qui hi ha darrere de Música en Valencià. Tot sol tira endavant el projecte. “Vaig començar açò perquè des del govern del Partit Popular en aquell moment no es visibilitzava la música en valencià, sinó tot el contrari, tractaven d’amagar-la. I, com a persona que estima la llengua, el país i la nostra música, vaig decidir de posar el meu granet de sorra i contribuir, d’alguna manera, per a ajudar a visibilitzar-la”, explica.

Primer va obrir un compte a Facebook, després, a Twitter, i més tard, a Instagram. Tractava d’aprofitar les eines gratuïtes que la xarxa permetia per difondre el projecte. Però volia anar més enllà. “Les xarxes són molt efímeres, el consum és molt ràpid i de poca durada. El que la gent mira avui, demà ja no hi és, o no se’n recorda. El que sempre he somiat ha estat tenir una cosa més permanent”, diu.

Sempre havia fet funcionar les seues xarxes gairebé com una afecció, i anava trobant moments al dia per a fer les publicacions. Fa dos anys va perdre la feina i, malgrat que no ho havia fet mai, va decidir de demanar una ajuda a l’administració per a professionalitzar el projecte. Li la van concedir i, amb això, es va poder obrir la web, on es recull tota la informació relacionada amb la música en català al País Valencià. Concerts, notícies, últimes novetats, videoclips…

“Volia que fos una mena de Viquipèdia de la música en valencià, en què cabera tot. Volia que hi haguera un lloc on la gent poguera consultar on nassos anar a concerts, perquè moltes vegades no ens assabentem que al costat del nostre poble en fan un”, diu.

Amb l’ajut econòmic de la Generalitat, el primer any va dotar la web de continguts. I, el segon, va introduir com a novetat la llista d’èxits de Música en Valencià, que permetia la participació de la gent amb el vot. Però cada cosa que incorporava implicava més feina, i també un cost de manteniment, que ara és impossible de sostenir.

No obstant això, Alcayde no perd l’esperança. Tornar a la situació d’abans i mantenir-se solament en les xarxes socials li sembla fer un pas enrere, però és conscient que “anar a negre” ho és encara més. És per això que continua picant portes i valorant opcions perquè el projecte torne com més aviat millor. “No he dit un adeu definitiu”, diu.

La situació de la llengua

Alcayde destaca que la situació actual de la llengua és greu. “Em fa ràbia fer aquest pas enrere en un moment en què s’ha d’intentar de no fer-lo, que s’ha d’intentar de lluitar perquè veiem que qui és al capdavant del govern el que vol és carregar-se tot allò que es fa en la nostra llengua.”

En aquesta línia, assenyala que l’exemple més clar és el cartell dels Concerts de Vivers d’enguany, en què no s’ha programat cap grup en la llengua pròpia. També els van eliminar dels Concerts de Falles, i van suprimir la música en català de les mascletades. Alcayde apunta que hi ha una clara tendència per part de l’Ajuntament de València d’arraconar la música en català. A més, considera que la supressió de les línies d’ajuda de la Direcció General de Política Lingüística han estat un atac silenciós a la llengua. “Han aconseguit fer caure el meu projecte, però de segur que no és l’únic. Segur que hi ha més projectes que sense l’ajuda institucional també han caigut. I això és, d’alguna manera, llevar força a la difusió de la nostra llengua.”

Lamenta que, ara com ara, tot allò que el govern ha fet per la llengua ha estat negatiu. “Qualsevol acció que han fet sobre el valencià ha estat per carregar-se’l, perquè es parle menys, perquè s’escolte menys.” Diu que aquest és un dels motius que l’espenten per a continuar cercant opcions de viabilitat per a Música en Valencià.

Això i el suport que ha rebut aquests dies per part dels seguidors. “En el moment que vaig compartir que es tancava el projecte, l’allau de missatges que he rebut i la manera en què la gent m’ha fet arribar la seua estima m’han aborronat. Ni de bon tros pensava que hi haguera gent que estimara tant aquest projecte. És veritat que és una plataforma que ha visibilitzat tot el ventall de música en valencià que es fa al nostre país, i molta gent ho ha agafat de referència. Hi ha comentaris que realment m’han emocionat, m’han arribat molt endins”, diu.

S’ha mostrat molt agraït per aquest suport i destaca que la gent valore la seua feina, perquè els mateixos grups i artistes han vist que era una eina important per a la difusió dels seus treballs. Així, Germà Alcayde reivindica que no es faça cap pas enrere. “És clar que jo ara pegue el pas, però amb la intenció de tornar prompte, i tornar en condicions”, acaba.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any