El PIB català creix més que no l’espanyol, després d’un bon quart trimestre

  • El creixement mitjà de l'economia del 2023 ha estat del 2,6% anual, una dècima més que no el de l'estat espanyol i més de dos punts superior al de la zona euro · Cal destacar la bona evolució registrada durant el darrer trimestre de l'any, en un entorn exterior d'estancament total

Jordi Goula
07.02.2024 - 19:55
VilaWeb

Hi havia una certa curiositat per veure l’evolució de l’economia catalana, després de la sorpresa de la setmana passada, quan vam saber el bon creixement de l’economia de l’estat espanyol. Doncs bé, aquest matí hem rebut una notícia molt bona. El creixement mitjà (tot l’any sobre tot l’any anterior) de l’economia catalana durant el 2023 ha estat del 2,6%, segons l’avanç fet públic per l’Idescat. La xifra és avui, sense dubte, més important que algunes altres vegades, havent vist la diferència que hi ha amb la resta de països de la zona euro. Entre les economies grans, l’estat espanyol va destacar amb un creixement mitjà del 2,5% el 2023; en canvi, el PIB de l’estat francès es va expandir d’un 0,9% i el d’Itàlia d’un 0,7%. En el cas d’Alemanya, el PIB de l’economia més gran d’Europa va registrar una contracció del -0,3%.

Però la diferència més sorprenent d’aquesta xifra és l’evolució registrada el quart trimestre. Catalunya ha crescut d’un 0,7% sobre el trimestre anterior i l’estat espanyol, d’un 0,6%. Són augments, en certa manera, inesperats, atesa l’evolució d’alguns indicadors d’aquest període. I ara toca explicar que el sistema de càlcul del PIB que fa servir l’Idescat és diferent del que fa servir el Ministeri d’Economia espanyol. Això sempre suscita dubtes a l’hora de fer comparacions. Tanmateix, aquesta vegada hi ha un àrbitre que ajuda a esvair-los. És l’AIReF, que, amb les dades estatals del ministeri, calcula una redistribució del creixement per comunitats i, casualment, a Catalunya li assigna un creixement intertrimestral del 0,7%. Igual que l’Idescat.

I he dit que és sorprenent perquè el nostre entorn –llevat de Portugal, que ha crescut d’un 0,8% intertrimestral– ha estat abocat a una situació molt precària. El PIB del darrer trimestre del 2023 no es va moure respecte dels tres mesos anteriors, és a dir, un 0%, segons l’Eurostat, per a la zona euro i el conjunt de la UE. Aquestes dades són la continuació de la situació d’estancament econòmic que s’ha vist durant tot el 2023, fins a arribar a un creixement anual mitjà de tot just el 0,5%. Un resultat que és degut, sobretot, a la inèrcia del final del 2022. Recordem que el 2022 havia crescut d’un 3,5%.

Això vol dir que, de fora estant, poc ajut haurem tingut i que, probablement, ha estat la demanda interna la que ha estirat l’activitat. L’avanç de l’Idescat no en dóna detalls. En canvi, sí que en dóna de l’oferta. I ens diu que al quart trimestre ha reviscolat la indústria (+1,3% intertrimestral), després de dos trimestres negatius, seguida de la construcció (+1,1%), que també acumulava dos mesos negatius.

De fet, si analitzem globalment l’any 2023, tots els grans sectors d’activitat presenten variacions anuals mitjanes positives, llevat de l’agricultura; l’activitat industrial té un creixement del 2,8% i és l’únic sector que ha millorat l’activitat respecte de l’any 2022 (-2,0%). Segons l’Idescat, aquest augment s’explica principalment per l’evolució de les branques de fabricació de vehicles de motor, que han assolit el màxim de vendes d’aquests darrers quatre anys, i també per l’aportació positiva de la indústria química i farmacèutica.

Quant als serveis, el valor afegit de tot l’any ha augmentat d’un 3,1%. I s’ha de remarcar el creixement d’activitats com els serveis tècnics d’arquitectura i enginyeria, el comerç al detall, els serveis informàtics, les activitats jurídiques, el transport aeri i les altres activitats professionals, científiques i tècniques. Finalment, la construcció creix d’un 2,5%, dos punts menys que l’any anterior. Per una altra banda, l’agricultura disminueix l’activitat en volum, amb una reducció de la taxa de creixement anual (-17,6%). I ací plou sobre mullat, perquè l’any anterior havia baixat d’un -13,9%.

Que l’economia catalana hagi crescut una mica més que la de l’estat espanyol també ho podem veure amb una altra presentació del càlcul: el creixement interanual del quart trimestre; és a dir, el quart trimestre del 2023 sobre el mateix del 2022. Ací la diferència és molt més clara respecte de l’estat espanyol. El PIB estatal ha crescut interanualment d’un 2,0%. En canvi, el català, segons l’Idescat, d’un 2,8% i segons l’AIReF, d’un 2,4%. Sigui com sigui, l’últim trimestre ha marcat diferències.

En aquest darrer període de l’any, es destaca el sector industrial, que registra una taxa interanual del 3,7%, set dècimes superior a la del quart trimestre del 2022 (3,0%). Entre les branques que més han contribuït a aquest creixement hi ha la fabricació de vehicles de motor, la fabricació de maquinària i equips i la indústria química. I quant al sector serveis, el creixement és d’un 2,6% interanual. La majoria de les branques de mercat tenen augments d’activitat; entre les que més hi han contribuït es destaquen els serveis d’arquitectura i enginyeria, l’hoteleria i la restauració i el comerç al detall.

El fet que l’economia catalana hagi augmentat una mica més que la de l’estat espanyola a escala mitjana anual es pot observar en alguns indicadors. Per exemple, segons l’EPA, el creixement de l’ocupació a Catalunya ha estat del 5,6% i, en canvi, a tot l’estat espanyol, del 3,8%. La “revifada” de la indústria, mesurada per l’índex de producció industrial del gener al novembre, a Catalunya baixa d’un -0,1% i a tot l’estat, d’un -0,7%. I les exportacions, també en els primers onze mesos de l’any, creixen ací –d’un 8,5%– i cauen a l’estat –d’un -0,7%.

La valoració que n’ha fet la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, ha estat molt positiva, és clar. “Els bons resultats del 2023 –ha piulat– demostren la fortalesa de l’economia catalana malgrat l’entorn advers: amb els tipus d’interès oficials més alts des de la crisi financera, amb una inflació a la baixa però encara persistent i amb un debilitament generalitzat del comerç mundial.” I ha afegit: “Les previsions del govern apunten per a enguany a un creixement del PIB més suau, entorn de l’1,8%, a causa de la desacceleració dels països del nostre entorn. Amb tot, l’economia catalana es mostraria més dinàmica que la del conjunt de la zona euro (0,9%).”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any