El Perseverance detecta a Mart molècules orgàniques en un lloc on pot haver-hi hagut vida

  • L'explorador robòtic ha recollit quatre mostres de roca d'ençà del 7 de juliol

VilaWeb
Redacció
16.09.2022 - 15:09
Actualització: 16.09.2022 - 16:17

L’explorador robòtic Perseverance, de la NASA, ha detectat matèria orgànica en antic delta fluvial al cràter Jezero a Mart, on els sediments i sals es van dipositar tot formant un llac amb les condicions adequades per haver abastat vida.

El Perseverance ha recollit quatre mostres de roca d’ençà del 7 de juliol. “Vam triar el cràter Jezero perquè l’explorés Perseverance perquè pensàvem que tenia la millor oportunitat de proporcionar mostres científicament excel·lents, i ara sabem que hem enviat el rover a la ubicació correcta”, ha explicat Thomas Zurbuchen, administrador associat de ciència de la NASA a Washington. “Aquestes dues primeres campanyes científiques han donat una increïble diversitat de mostres per portar de tornada a la Terra amb la campanya Mars Sample Return“.

 

Què és la matèria orgànica?

Les molècules orgàniques consisteixen en una gran varietat de compostos fets principalment de carboni i solen incloure àtoms d’hidrogen i oxigen. També poden contenir altres elements, com nitrogen, fòsfor i sofre. Tot i que hi ha processos químics que produeixen aquestes molècules que no requereixen vida, alguns d’aquests compostos són els components químics de la vida. Es considera que la presència d’aquestes molècules específiques és una biosignatura potencial: una substància o estructura que podria ser una evidència de vida passada, però que també es pot haver produït sense la presència de vida.

El 2013, el rover Curiosity Mars de la NASA va trobar proves de matèria orgànica en mostres de pols de roca, i el Perseverance ja ha detectat elements orgànics al cràter Jezero abans. Però a diferència d’aquell descobriment anterior, aquesta darrera detecció es va fer en una zona on, en un passat llunyà, sediments i sals es van dipositar en un llac en condicions en les quals podria haver existit vida.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any