A l’Iran arriben a una sensació tèrmica de 66,7 graus, al límit de la resistència humana

  • La xifra es va assolir arran d'una combinació de temperatura extremadament alta i humitat atmosfèrica abundant, segons els experts

VilaWeb
Redacció
18.07.2023 - 17:08
Actualització: 18.07.2023 - 17:40

Les dades meteorològiques reflecteixen que el món és més calent que no ho ha estat en milers d’anys. En molts indrets, la temperatura ha augmentat de manera extrema. Això es fa palès en els territoris de tot el món i també als oceans i les mars, que són més càlids del normal. Al Principat, Darnius i Navata, a l’Alt Empordà, han batut el rècord històric de calor a Catalunya. Els municipis han arribat a 45,1 graus centígrads. Aquesta xifra és semblant a la que s’ha assolit al Llevant. Diumenge, a l’aeroport internacional del Golf Pèrsic a l’Iran, es van registrar 40 graus, amb una sensació tèrmica de 66,7 graus.

Segons els experts, la xifra es va assolir arran d’una combinació de temperatura extremadament alta i la humitat atmosfèrica abundant. Segons que explica Colin McCarthy, treballador de l’aplicació meteorològica MyRadar: “Són condicions intolerables per a la vida humana i animal.”

Un taxista iranià es refresca en un carrer del centre de Teheran, el 5 de juliol. L’Iran viu una onada de calor amb temperatures superiors a 35°C (fotografia: Abedin Atehrkenareh).

Sense l’ajut d’aire condicionat, ventiladors o ombra, el cos només té el seu propi sistema de refrigeració per a suportar la calor. Una part de la calor corporal es pot escapar per convecció i radiació, tot i que això només és efectiu si la temperatura de l’aire és inferior a la temperatura corporal, segons que recull The Washington Post. En cas contrari, la sudoració és l’única manera de refredar-se, tot transferint la calor del cos a l’aire mentre passa d’un líquid a un vapor. Però això també té uns límits.

Segons Larry Kenney, professor de la Universitat Estatal de Pennsilvània que estudia les respostes fisiològiques a la calor, la suor només és eficaç per a refredar el cos si s’evapora. Segons una investigació, el cos humà perd la seva capacitat de refrescar-se mitjançant la sudoració a 95 graus (35 graus centígrads). Un estudi de Kenney publicat l’any passat estima que la barra és encara més baixa, més propera als 88 graus (31 graus centígrads).

El pic de l’onada de calor va arribar ahir, amb unes temperatures màximes que poden ser de rècord, perquè poden superar amb escreix els quaranta graus en molts indrets del país i, en alguns casos, poden vorejar els quaranta-cinc graus. Això ha posat en alerta els serveis d’emergències, que han activat plans a moltes comarques, també per unes temperatures mínimes que en molts llocs no baixaran pas dels 25°C. La temperatura començarà a afluixar demà, tot i que la calor continuarà essent molt intensa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any