Olivier Peter, un advocat per a Anna Gabriel coneixedor dels abusos de l’estat espanyol

  • Aquest jove advocat suís s'ha especialitzat en la defensa del drets humans al Tribunal d'Estrasburg

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
19.02.2018 - 22:00
Actualització: 20.02.2018 - 18:49

L’ex-diputada de la CUP Anna Gabriel ha anunciat que no compareixerà finalment demà al Tribunal Suprem espanyol, on és citada com a investigada per rebel·lió i sedició. Aquests últims dies Gabriel ha estat a Ginebra preparant la defensa amb persones com ara l’advocat Olivier Peter, un jove penalista especialitzat en la defensa dels drets dels detinguts i dels drets humans al Tribunal d’Estrasburg. Una de les prioritats de Gabriel, tal com va informar la CUP, és ‘el contacte amb entitats, institucions internacionals i advocats vinculats a la defensa dels drets civils i polítics davant del TEDH’.

Olivier ha dit al diari Le Temps, el mateix en què Gabriel ha dit que no aniria a Madrid, és poc probable que s’emeti una euroordre de detenció tenint en compte que el jutge Llarena va retirar la de Carles Puigdemont, que és a Bèlgica, i ratifica que la situació política a l’estat ‘no permet la celebració d’un judici just’. En aquest sentit, Peter recorda que la causa es va traslladar al Tribunal Suprem, amb seu a Madrid, i que els seus jutges ‘no ofereixen cap garantia d’independència i imparcialitat’.

Olivier exerceix des de fa pocs anys, però es va implicar de bon començament en la denúncia de vulneracions de drets per part de l’estat espanyol. Fou el cas d’una vintena de presoners d’ETA que van denunciar l’aplicació de l’anomenada doctrina Parot, una doctrina que finalment el Tribunal d’Estrasburg va declarar il·legal i per la qual va condemnar l’estat espanyol. Aleshores el TEDH va sentenciar que Espanya havia vulnerat les llibertats dels presoners que ja havien complert condemna; concretament, l’article 5 del conveni de drets humans, relatiu al dret de llibertat i d’igualtat, i l’article 7 del mateix conveni, que diu que no hi pot haver càstig fora de la llei.

El 2016, Olivier va assessorar també l’ex-regidora d’Asteasu Nekane Txapartegi, que havia estat condemnada per col·laboració amb ETA i que fou detinguda a Suïssa. Espanya en va demanar l’extradició, i la va aconseguir, tot i que no es va acabar acomplint perquè la pena havia prescrit. Txapartegi va denunciar haver estat torturada i violada per la Guàrdia Civil durant la seva primera detenció el 1999 en el sumari 18/98.

L’any passat Olivier va fundar el bufet Interdroit, juntament amb l’advocat Raphaël Roux, i es van presentar com ‘un grup d’advocats multidisciplinari especialitzat en la defensa davant el Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg’. La setmana passada aquest tribunal els donà la raó en una altra denúncia contra Espanya per vulneració de drets. En aquest cas fou la condemna per maltractaments a Igor Portu i Mattin Sarasola, responsables de l’atemptat a la terminal 4 de l’aeroport de Barajas, a Madrid, el 2006. El tribunal va condemnar Espanya pel tractament inhumà i degradant que els van infligir quan els detingueren i els traslladaren a la caserna d’Intxaurrondo.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any