Toc d’atenció de l’OCDE a l’estat espanyol per la ineficàcia en la lluita contra suborns des de l’estranger

  • L'organització creu que els casos es tanquen "de manera prematura" i que els jutges tenen poc temps per investigar

VilaWeb
ACN
19.12.2022 - 12:01

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) insta l’estat espanyol a reforçar “urgentment” les mesures per a perseguir els suborns procedents de l’estranger. En un informe, l’organisme internacional lamenta que l’estat “continua tancant casos de manera prematura” i apunta que els òrgans judicials no disposen dels temps suficients per dur a terme les seves investigacions, dues mancances que es tradueixen en una persecució inadequada de l’activitat criminal. Alhora, l’OCDE creu que l’estat necessita regular l’autorevelació voluntària de secrets i incrementar la protecció dels informadors, tant en l’àmbit públic com el privat.

El document apunta que, des que la convenció de l’OCDE contra els suborns va entrar en funcionament fa més de vint anys, l’estat tans sols ha condemnat dos individus en un sol cas. De fet, l’informe posa de manifest que el país no ha aconseguit condemnar cap empresa malgrat les nombroses sospites que ha identificat l’Agència Tributària. “Malgrat que Espanya disposa d’un sistema efectiu per detectar potencials crims, això no es trasllada en un increment significatiu de les detencions per part de les autoritats”, assenyala l’OCDE.

En aquest sentit, l’organització recomana a l’estat una adopció urgent d’una llei de protecció d’informadors que estigui alineada amb les recomanacions de la mateixa OCDE, que els fiscals disposin de temps suficient per dur a terme investigacions i que el país actuï per promoure una actitud contra la corrupció al teixit empresarial, especialment entre les petites i mitjanes empreses.

Arran de la publicació d’aquest informe, l’estat espanyol disposa ara d’un any per reforçar els seus processos per perseguir els suborns i protegir els informadors. Està previst que el desembre de 2023 se celebri una vista oral perquè l’estat informi l’OCDE dels avenços assolits, mentre que el desembre de 2024 haurà d’enviar un informe escrit concretant tots els canvis aplicats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any