La tertúlia proscrita

No es pot normalitzar el català sense desnormalitzar l’espanyol i el francès

  • Normalitzar una llengua, qualsevol llengua, només es pot fer desnormalitzant-ne una altra, amb la qual estiga en contacte

Vicent Partal
30.06.2020 - 21:50
Actualització: 01.07.2020 - 09:45
VilaWeb

‘Drama’, una sèrie que TV3 ha estrenat fa poc, ha servit per a alçar una nova, i trista, polèmica lingüística. La sèrie en qüestió va ser enregistrada per a TVE en llengua espanyola, amb alguns tocs de català i, ara que l’emet TV3, no ha considerat necessari de modificar-la per al seu públic. Això ha despertat la indignació d’una part dels espectadors, però també el previsible envalentiment dels propagandistes del bilingüisme català-l’espanyol, subordinat a l’espanyol.

D’arguments per a justificar-ho n’exhibeixen uns quants, però tots d’un baix nivell argumental que fa caure de tos. Que no hi ha diners per a comprar sèries n’és un. Cosa que no explica de cap manera, ni pot justificar, per quin motiu, de totes les solucions possibles a aquest problema, l’única ha de ser precisament violentar la raó de l’existència de TV3. Un problema sol tenir moltes solucions possibles. Tu pots triar la pitjor, si vols, com passa en aquest cas, però aleshores no pots pretendre, si parlem seriosament, de fer-la passar com a única solució. Es podrien reemetre sèries, se’n podrien comprar encara més d’IB3, de la Televisió d’Andorra o d’À Punt, es podria prendre una decisió audaç i començar a passar sèries estrangeres en versió original subtitulada com fa amb molt d’èxit Filmin.cat… D’alternatives, n’hi havia moltes i qui haja decidit de fer-ho d’aquesta manera que assumesca això que ha fet i les raons que l’hi han dut.

Un altre argument, més ridícul encara que l’anterior, és aquell que diu que TV3 ha de ser un reflex d’allò que ells anomenen ‘país real’. Per tant, com que al país real es parla castellà, a la televisió també. L’argument, cínic, es desmunta en un tres i no res: a l’estat espanyol real els catalanoparlants representem el 20% de la població, de manera que el dia que totes les televisions espanyoles oferesquen un 20% de la programació en català, ja en parlarem. Mentrestant, l’argument no s’aguanta dret. A banda que menysté voluntàriament el fet clau que hauria de centrar la polèmica: la raó, fins i tot legal, que justifica l’existència de TV3 és la generació d’un espai audiovisual, cultural i industrial en llengua catalana. TV3, doncs, pot dur al límit moltes coses, pot provar d’anar més enllà i complir el seu objectiu original adreçant-se a un públic més ample, però això no ho pot fer al preu d’incomplir la raó de la seua existència, perquè aleshores és la Corporació que deixa de tenir sentit.

No esquivaré tampoc, finalment, un debat directament cultural: si acceptem aquesta tesi absurda, el pas següent serà exigir als novel·listes catalans pàgines senceres de text en espanyol o en francès, si l’escena passa a Tortosa o a Salses. Curiosament no, tanmateix, en occità, en amazic ni en xinès, com si als Països Catalans només es parlassen tres llengües i prou: les dues del poder –l’espanyol o el francès, depenent de la banda de la ratlla de què parlem–, que sempre han de ser-hi representades i que tenen el privilegi d’aparèixer a tot arreu, i el català, que cada vegada ha de cedir més terreny, fins al punt que el monolingüisme en espanyol o francès siga perfectament raonable i justificable, mentre el monolingüisme en català és condemnable en tot moment –adduint que no respon al ‘país real’. Portant l’argument a l’extrem, i permeteu-me la caricatura, hauríem d’entendre tots i trobar ben raonable que a La catedral del mar cap catalanoparlant no fos representat com a tal ni parlàs la seua llengua mentre que no es podria consentir que a Jo confesso ningú no parlàs castellà –i vés a saber si els personatges alemanys i tot haurien de parlar en castellà, per a ser més creïbles, com a estrangers…

Hi ha qui s’ha mostrat molt sorprès pel volum que ha agafat el debat i, evidentment, han trigat ben poc a aparèixer els ofesos que consideren que qualsevol defensa de la llengua catalana és una mostra d’intransigència. Que ho facen els nacionalistes espanyols no ens hauria d’estranyar gens. Són allò que són, sempre ho han estat i tenen un objectiu clar en el qual no defalleixen: eliminar el català de la vida pública i quan puguen de la privada també. En canvi, ja m’ha sorprès més l’arrogància amb què alguns independentistes s’han afegit a la desqualificació. És veritat que aquesta actitud normalitzadora de l’espanyol és una tendència visible i ben viva des que Oriol Junqueras, en un famós article a El Periódico, va decidir que la República Catalana tindria també el castellà com a llengua oficial, i Carles Puigdemont ho va acceptar, sense matisos. Però això no justifica res ni es pot fer servir com a argument d’autoritat. Encara menys sociolingüístic. Allò fou una opció política i es pot defensar com a tal, però a condició que es reconega que va contra tot el que la sociolingüística mundial sap i predica sobre el contacte entre llengües. Normalitzar una llengua, qualsevol llengua, només es pot fer desnormalitzant-ne una altra, amb la qual estiga en contacte. Això ho sabem i això ha passat a tot arreu fins ara. En el nostre cas concret, doncs, no es pot normalitzar el català sense desnormalitzar l’espanyol al sud i el francès al nord. Són faves comptades –i, per cert, són faves ben evidents per a qui vulga mirar la realitat del país.

La proximitat de la república i els interessos electorals són al darrere d’aquesta voluntat bilingüista de tant de risc, que va contra l’anàlisi feta sempre pel catalanisme i que fa planar una hipoteca terrible al nostre futur com a nació, com a cultura, com a comunitat. Aquesta peculiar invenció teòrica de ‘l’independentisme no nacionalista’ prova de posar el carro davant dels bous sense voler assumir, o amagant, que així simplement no hi haurà ningú que el tire. Perquè sense nació no hi ha ni hi haurà mai independència. I sense llengua i consciència no hi haurà nació. I d’això també, també, parlem tots plegats quan ens posem a discutir sobre la sèrie aquesta que ens proposa ara TV3.

 

PS. Només per a establir la nul·la credibilitat d’aquest argument sobre el ‘país real’, una anècdota, una més, d’ahir mateix: una ministra del govern espanyol intenta de parlar en gallec amb un senador gallec al senat d’Espanya i la tallen tot seguit, per a impedir-li-ho. Ni una ministra no pot fer. I atenció al detall: ho fan dient-li que no es pot parlar ‘en llengües distintes del castellà’. Era més fàcil de dir que no es pot parlar en gallec que no pas recórrer al circumloqui, però el fet que les llengües ‘distintes del castellà’ no tinguen ni tan sols nom propi és també una manera brutal i ben estudiada d’humiliar-les i de disminuir-les en l’àmbit públic. La llengua important té nom i les altres són subordinades ja des del primer minut, reduïdes a la simple condició de ‘llengües distintes de…’ I ara que ens vinguen a donar, a nosaltres, lliçons de realitat.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
30.06.2020  ·  22:05

Davant d’una perspectiva electoral que arriba tot just mentre aquests “grans estats”, França i especialment Espanya s’enfonsen a una crisi econòmica que amenaça seriosament la seua supervivència, tota mesura és bona per a reforçar un nacionalisme buit, supremacista i caspós. D’altra banda, de botiflers n’hi ha a tot arreu. No són exclusius del País Valencià. Pel que es veu, al Principat n’aneu ben servits. Força i coratge, que tot passarà.

joan rovira
joan rovira
30.06.2020  ·  22:14

Mentre em distreia amb la quantitat de paràsits humans que apareixen als estats colonials, dels “sipais” hindús als “botiflers” catalans, he llegit aquest article al VilaWeb sobre les “mosques de femer” que, al meu entendre, ho explica científicament:

“En realitat, la resposta és que sí que hi ha mosques domèstiques a l’hivern, però romanen inactives. Com molts insectes de petita grandària que es produeixen en grans quantitats, el seu cicle és oportunista, flexible, i depèn molt de la temperatura ambient.
Els habitacles i construccions humanes, inclosos òbviament els estables del ramat, suposaren des del primer moment una oportunitat excel·lent per a la supervivència hivernal d’aquests animals. Sens dubte aquesta és una de les raons per la qual la mosca domèstica és un comensal que conviu de forma tan eficient amb la nostra espècie.”
https://www.vilaweb.cat/noticies/per-que-no-hi-ha-mosques-a-lhivern/

PD.
La calor de l’estiu ja ho té aquestes coses que t’apropa a l’origen de la natura sencera, i on la naturalesa en evolució n’és, quan més endarrerida, tan sols un reflex que ofèn a la persona desvetllada i com la mosca, fins que no la treus del damunt, empudega!
Cal insistir explicant que en un sistema colonial els estables del ramat hi són per tota la societat, dels togats, mitjans als partits, que amb la temperatura de la repressió es reprodueixen i s’apoderen, fins que no aireges, del benestar col·lectiu.

DANI FRANCH
DANI FRANCH
30.06.2020  ·  22:18

La corporació està en mans d’esquerra i així ens va, però la gent els seguirà votant
Pd:el problema és esquerra

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
30.06.2020  ·  22:25

De fa massa temps que a TV3 hi apareixen una desmesurada quantitat de tertulians i periodistes de la “corte” que, amb alguna honorable excepció, només ténen la mentalitat messetària i parlen llur idioma. Si d’això se’n diu país real…
D’altra banda, també els presentadors catalans destrossen la nostra llengua.
Uns pocs exemples: “pantans” en lloc d’embassaments (potser mai han vist un pantà de debò) o “a pesar de” en lloc de malgrat. Podria seguir tota la nit
En fí, visca Catalunya Lliure !!*!!

Pepi Borrego
Pepi Borrego
30.06.2020  ·  22:29

És farà molt de mal al català si el fan compartir oficialitat amb el castellà. A Catalunya una llengua oficial, el català. Com a qualsevol país, al carrer se’n parlaran les que siguin. Hem d’anar deixant enrera el temps dels complexos.

Josep Almar
Josep Almar
30.06.2020  ·  22:43

Fins que no siguem estat, tot això d’anorrear llengua, cultura i tradició es la política bàsica del ocupant. Em sorprèn que encara ens sorprenguem.
No perdem més el temps amb batalletes i afrontem la de veritat, la única que ens pot garantir sobreviure com a NACIÓ : la independència

Gemma R.
Gemma R.
30.06.2020  ·  22:51

Vicent és desesperant! Desesperant el nivell de la gentussa que té poder al mitjants de comunicació! Ens están matant com a nació, Ho saben, i els hi és igual, perquè han decidit que per acabar amb l’ independentisme s’ hi val tot. continúen així el llegat de Ciudadanos i sense que ningú els hagi votat per a fer-ho, que és molt pitjor! Hem de fer-los fora. A tots! Que deixin de potinejar la llengüa! Que surtin de l’ últim bastió de resistència que té. TV3 és el mitjà audiovisual amb més pressupost, i l’ únic capaç d’ arribar a masses. No mereixen aquest lloc, fora! Gent nascuda arreu del món, al.lucinant amb el debat, és tant clar el que passa, i ells vinga a manipular burdament i de la manera més esperpèntica, dient que el blanc és negre. I tant panxos. Quina decadència cultural, moral i ètica. És tot un desert intel.lectual. Un desert.

Joan Benet
Joan Benet
30.06.2020  ·  22:52

Tan de bo algun dia Vilaweb compti amb el nombre de subscripcions i finançament com per intentar l’aventura d’un canal de televisió.

Jordi Caldentey
Jordi Caldentey
30.06.2020  ·  22:52

Continua la missió galleguitzadora que ha assumida la RTV3 del 155, el canal de Troia d’Espanya dins Catalunya:
com a Galícia (on l’estat borboneofranquista ha tramudat el gallec de dialecte constitutiu portuguès en dialecte castellà amb substrats portuguesos), la RTV3 del 155 ja no amaga el seu projecte de tramudar el català central de dialecte català en catanyol, l’híbrid empelt de català i espanyol.

LA RTV3 DEL 155, DEL “GOVERN EFECTIU” SENSE PODER PER EFECTUAR RES EN ABSOLUT, SE PREPARA PER FER DE TELECIRCO-2.
Amb el drama de la telesèrie ‘Drama’, que incorpora diàlegs sencers en espanyol, el canal de Troia del Règim borboneofranquista a la fi s’amolla a la seva temptació irresistible de “raflactir la realitat dal carrer” (barceloní) i comença la seva marxa cap a “introducir mañosamente” la llengua imperial que de debò sent com a pròpia i d’anar residualitzant l’ús del catanyol.

Quin contrast amb els canals espanyols, que sí que tenen tots projecte lingüistic i que, lluny de reflectir la realitat lingüística de l’estat (que seria usar-hi, a més de l’espanyol, un tant per cent de català i de basc), emeten 24 hores al dia 365 dies l’any 100% en espanyol, censurant-hi que hi surti cap parauleta en cap llengua que no sigui la que fomenten en concordança amb el seu ideari nacionalista políticolingüístic!

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
30.06.2020  ·  23:11

TV3 va néixer per fer conèixer la llengua catalana a tots els ciutadans i com a eina de cohesió social. Crec que s’ha de mantenir aquest esperit i no marmar-lo.

Joaquim Torrent
Joaquim Torrent
30.06.2020  ·  23:18

Aquest dilluns ha estat un dia trist per a la nostra llengua, TV3, la seva, ha creuat definitivament el llindar i s’ha posicionat calarament a favor de la desaparició del català. Amb l’emissió insultant d’una sèrie amb el premonitori títol de “Drama” es posa a la mateixa alçada -pel greuge implícit que representa per a tots els catalanoparlants- que “la Vanguardia” quan el seu inefable director, Galinsoga, ens tractà d’excrements. Recordeu, però, que aquell detestable director de “la Vanguardia”, finament, i per la pressió popular, fou rellevat…. Llavors la gent encara tenia dignitat i empenta…

Jordi Zamora
Jordi Zamora
30.06.2020  ·  23:24

El Sr. Partal sempre s’enfada quan li diuen que és optimista, i contesta que les seves afirmacions es basen en dades. Si és així, li ben asseguro que la frase de l’últim paràgraf: “La proximitat de la República…”, m’ha alegrat el dia.

Encarnació Parets
Encarnació Parets
30.06.2020  ·  23:37

Gràcies director, encertat com sempre. Dit això, la llengua pertany als parlants i encara que la manca de vivor dels polítics que diuen representar-nos ens agafa en un moment complicat, ho resoldrem. Fa segles que ho fem. Sabem que la llengua és la nació. Els altres també ho han sabut sempre i han fet, fan i faran el que calga per assimilar-nos. Encara no ho han aconseguit. Encara pensem, parlem i somiem en català. Gràcies també per tindre la finestra oberta d’en Pau Vidal. Sobta que ara hagen de fer a BCN el que feiem els valencianets als anys 70/80: tant és com et parlen, parla la teua llengua. Que és ta casa, redéu!

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
30.06.2020  ·  23:44

Totalment d’acord amb l’editorial. El bilingüisme és inestable i acaba per decantar-se cap a una o altra llengua. El català només pot sobreviure si té un territori en exclusiva. Això no vol dir que no hi pugui haver gent que a títol personal faci el que vulgui. El català no pot competir amb el castellà i el francès. Sempre té les de perdre. TV3 va nèixer per promoure la llengua catalana. Només cal comparar el panorama audiovisual i adonar-se com el castellà i ara l’anglès guanyen per golejada. Per això fa tanta vergonya i resulta dolorós que TV3 decideixi emetre una sèrie que en part és en castellà en comptes de prendre altres opcions més d’acord amb la seva funció original.

Joan Coll
Joan Coll
30.06.2020  ·  23:51

Per a quan, Déu meuet, sèries estrangeres subtitulades al català, com a qualsevol país mínimament culte i digne del món?
També del doblatge sistemàtic i aculturitzador hem de ser una trista rèplica d´Espanya??

Martí Boleda
Martí Boleda
30.06.2020  ·  23:59

Que en UNA sèrie emesa a la televisió pública catalana ALGUNS personatges castellanoparlants s’expressin en la seva llengua no em sembla que sigui un problema. Si parlessin xinès, àrab o romanès ens semblaria ben normal i trobaríem molt adient que es reflectís la realitat lingüística del país. Simplement els haurien de subtitular, ja que no tots els espectadors que segueixen TV3, catalana per definició, per mitjà de la televisió o per internet, tenen per què conèixer les altres llengües que no són el català.

A mi em preocupa més la degradació del català. La nostra llengua difícilment serà directament substituïda per una altra, però si els que la parlem no fem un esforç, de mica en mica anirà evolucionant cap a un catanyol que seria irreconeixible per als nostres besavis. L’actitud dels catalanoparlants no ha de ser només no canviar de llengua en el nostre país, sinó que també hem de fer un esforç diari per mantenir el català en bon estat.

jaume vall
jaume vall
01.07.2020  ·  00:03

Ahir al supermercat vaig voler comprar uns productes etiquetats en català. Costava de trobar-ne. Ara, al final, sortien. És curiós, bé perquè són de millor qualitat, bé perquè se’n venen menys, tots, des de ioguts, fins a xocolata, passant per fruits secs, sucs, vi, són més cars.
Per contra, no massa lluny hi havia uns sucs de fruites de marques conegudes que etiquetaven en castellà, francés, castellà, rus, i txec !!! Ni rastre de català.
Mesellalogia, som experts en aquesta diplomatura. Podem anar bramant contra la dolenteria dels estats veïns. Alguna vegada ens hauríem de mirar al mirall i entendre que tenim el que ens mereixem. Que ens venguin productes, bé etiquetats en txec (12,0M de parlants a l’altra punta d’Europa) enlloc de català (10,0M de parlants aquí), bé que ens facin pagar més pels productes etiquetats en català.
Mesell: insensible.
Doncs això, sembla que ja siguem insensibles a la humiliació. Podem anar culpant a qui ens humilia, però hauríem de donar un cop a la taula.
Qui d’entre nosaltres només compra productes en català si es pot triar al súper?
Qui compra llibres en català, o va a veure cinema en català?
No hi ha prou oferta ? Qui vetlla perquè n’hi hagi?
Deixem de donar la culpa als altres, com si fossim impotents ! El que som és covards, acomodats, i llepafils. Amb força trumfos a la mà (2,0M de votants, centenars de milers de manifestants resilients, amb demostració de força i organització (poca broma la Via Catalana de nord a sud), amb els dos partits majoritaris independentistes (semblava), i amb la butxaca bastant plena, i no ens fem respectar.
Potser és normal que els mesetaris se’ns pixin a la boca, si els fem un torcebraç, i poc després els supliquem que negociin.
Què faríem nosaltres davant un rival que ens desafia, i després es rendeix?

Alfons Nadal
Alfons Nadal
01.07.2020  ·  00:05

Retallada rera retallada, a la corporació, salut, educació, llengua! Estem en un llindar difícil de sortir-ne, es difícil trobar serveis i productes de qualitat. Una televisió que respon més a les necessitats polítiques que a les tècniques.

Kàtia Monés
Kàtia Monés
01.07.2020  ·  00:42

El problema d’aquesta sèrie amb la llengua és la diglòssia que mostra. Els únics que parlen català són els tres protagonistes quan son a casa. És a dir, els catalanoparlans parlen el català entre ells i la resta del temps tothom parla castellà. Almenys aixo és el que jo vaig veure durant 10 minuts. Avui he sabur la polèmica i també que la serie va ser produïda per TVE. Per tant,té tot el sentit del mon. A nivell lingüístic la sèrie és en teoria en català (oh, que bons que som…) pero els casellanoparlants MAI canvien de llengua i edn son molts. És a dir, folcloritza el català i intenta “quedar bé” fent que els protagonistes ho siguin. I la consellera, si és que havia de dir alguna cosa, és que no li agradava com la sèrie dona per bona la diglòssia del català. Fins i tot, hagués pogut carregar contra TVE i el govern de Madrid dient que reflectia com veien el català a TVE, una cosa només per parlar-la a casa i que era una llàstima que el folcloritzessin. I llavors la polèmica hagués anat cap una altra banda. I ara, tothom a defensar que és normal parlar castellà a Catalunya, que és una riquesa, etc. Altre cop, una polèmica absurda per superficial, quan la sèrie mostra que hi ha un problema de diglòssia cada cop més important (que la sèrie exagera, ja que no és sempre així a la realitat. I si ho és per la gent jove vol dir que hem retrocedit, i molt). Llàstima, perquè el debat de la llengua és important i sempre es queda de la banda dels castellanoparlants i mai es defensa bé el català. Per cert, això farà que el senyor Carrizosa miri la sèrie?

Robert Mora
Robert Mora
01.07.2020  ·  00:57

El bilingüisme és un parany, dues llengües en contacte en UN mateix territori són dues llengües en conflicte que malden per hegemonitzar l’espai públic i que mai estan en igualtat de condicions. Per això parlar de bilingüisme és una manera d’anomenar la diglòssia amagant-la.
La llengua del Tio Canya vol seure darrere de la taula del despatx del funcionari que li nega el dret a parlar en la llengua del poble. I té tot el dret a voler-ho. De vegades són darrete d’aquestes petites deformacions de la veritat embolcallades d’emoció i fins i tot de romanticisme, on s’amaguen grandíssimes veritats que no s’atrevia a verbalitzar…perquè ells tenen la paella pel mànec!

Josep Gualló
Josep Gualló
01.07.2020  ·  01:08

Que aquesta serie de TV3 hagi creat polèmica em sembla magnífic. I molta més voldria que en crees. que se’n parli al carrer, als parcs públics, al mercat, a la feina, als instituts, al metro, a l’entrada de les escoles al club de jubilats a la cua del cinema, a tot arreu.

Cal fer posar vermells a aquesta colla de falsos intel·lectuals que inventen tonteries com “TV3 ha te tenir una quota de castellà pels castellanoparlants” o aquesta altra “independentisme no nacionalista perquè el nacionalisme és de dretes”, i més “en la Catalunya independent, el castellà també serà idioma oficial” colla de galifardeus oportunistes i lerrouxistes.

Si sou tant legalistes recordeu que la llei diu que les escoles han de fer immersió lingüística. El bilingüisme serveix per destruir l’idioma més feble, Doncs prou. A Catalunya és parla català. Entesos?

Jordi Torruella
Jordi Torruella
01.07.2020  ·  06:57

Vicent Sanchis n’és el responsable de la degradació de TV3.

Jaume Ortí
Jaume Ortí
01.07.2020  ·  07:28

Em penso que la sèrie aquesta (que em sembla que si no fos per la polèmica seria perfectament oblidable) no és la causant de la polèmica sinó la gota que ha fet vessar el got. Fins ara ens anàvem empassant contingut en castellà per TV3 que no era imprescindible: el personatge que surt a totes les sèries catalanes que només parla castellà i que sembla cobrir una quota no escrita, entrevistes a especialistes o testimonis que no aporten res que no pogués dir algú en castellà, tertulians espanyols que a més a més destil·len odi al mitjà que els contracta, etc…
Tot això anava creant una incomoditat que ha esclatat i amb força (una polèmica que surt de l’anomenada “bombolla de Twitter” i arriba al Govern i al carrer vol dir que ha estat realment forta) i ha deixat força gent retratada: uns quants actors i guionistes defensant el castellà ja que saben que com a molt podran aspirar (si amaguen prou l’accent nadiu) a treballar a Espanya i potser a Sudamèrica, no podran mai aprendre prou un altre idioma per a intentar la conquesta de Hollywood o Europa (Sergi Lòpez és una excepció), uns quants polítics i “intel·lectuals” (no només comuns i socialistes, no només no independentistes) parlant de “talibans” i supremacisme,…tot coincidint amb Ciutadans (que Carrizosa hagi parlat sobre TV3 sense dir que calia tancar-la i lloant-la ho diu tot)
Us imagineu avui en dia accions com les de La Crida? Una campanya com la Norma? Tindria detractors fins i tot entre gent de partits “independentistes”!
Però està bé que hagi esclatat la polèmica. Massa temps portàvem fent veure com si no passés res només perquè TV3 era “la nostra” i calia defensar-la. Coses així només fan que crear ficcions (i gent que en viu) que després són difícils de desmuntar. És positiu, doncs, que se’n parli per així poder moure les coses.
I ja posats ens podríem posar de debò amb altres “ficcions” que cal sacsejar: la immersió lingüística a les escoles, els partits independentistes, etc….

PAU BOLDU
PAU BOLDU
01.07.2020  ·  07:52

Que li passa al Sanchis, Sr. Parpal? TV3 dels sols, voltes, i junqueristes pel tripartit dels genocides del català, l’han convertit el rl NODO DEL TRIPARTIT ESPANYOL

Blanca Anguera
Blanca Anguera
01.07.2020  ·  07:58

Les “justificacions” del sr.Vicent Sanchis ni les comento. La tasca de TV3 és promocionar la llengua CATALANA.
Si escoltem i fem cas a persones com Carme Junyent, Pau Vidal, Marta Rojals i altres, us asseguro que la cosa canvia.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
01.07.2020  ·  08:01

No és qüestió de català/castellà, que també. Estem intervinguts, aquesta vegada sí, amb una mica de cap. El proper pas-com Hong kong; supressió de l´autonomia(per seguretat, clar). Jo apostaria, casualment; passada la diada.

Mercè Pàmies
Mercè Pàmies
01.07.2020  ·  08:18

Què fa Vincent Sànchis?

Miquel Estrades
Miquel Estrades
01.07.2020  ·  09:03

Als 10 minuts de “Drama” vaig decidir que era una merda i que no en veuria pus.

Carles Farre
Carles Farre
01.07.2020  ·  09:05

Bon dia, si ja se que el que vaig a posar, no va amb l’editorial, però es que crec que en aquests moments, hi han altres prioritats, com que “amb la salut no si juga”, i es evident que fa temps que hi ha qui juga, i no es pas el Sr. Pàmies, ni els que fan “pseudoteràpies” i d’altres dites complementàries…doncs aquí teniu un audio + un informe de la Dra. Sandra Fèlix, esperem que no sigui també censurat pels psicòpates que tots coneixem…

https://www.youtube.com/watch?v=yEBvFjtpbVM

Pep Agulló
Pep Agulló
01.07.2020  ·  09:09

ARA DE PERDRE LLENÇOLS EN FAN ELOGIS PEL CATALÀ…

Bé, els arguments de l’editorial són del tot rigorosos per desmentir la fal·làcia que la invasió del castellà dels mitjans públics i de les xarxes locals no és un atac al català sinó una “graciosa” concessió de TVE a la nostra llengua. Glorificant els atacs d’Espanya. Masoquisme o mala fe…

A la granota dins l’olla li van pujant la temperatura i ella cofoia. Desperteu d’una vegada. Un govern que governi, deien… Si no saben ni defensar la llengua… per què volen la independència?

Identitat-llengua-independència és un tot inseparable.

Marga J McFarlane
Marga J McFarlane
01.07.2020  ·  09:25

Després del bany de mig any de castellà total que ha sigut el Covid pels joves confinats, aquesta sèrie on els joves només parlen català a casa arriba a un moment especialment delicat.

Ja hem, adults, acceptat sense comentari com mai abans l’emissió constant i a diari del castellà a TV3 de les institucions en Madrid, abans, del judici dels nostres liderés polítics i socials, i ara de la gestió recentralitzada del Covid. L’autoritat parla castellà, sempre. Alguna cosa ha mogut.

No se què pensar o què fer, però un idioma tan important que es troba censurat a nivell no només estatal si no europeo per un estat supremacista lingüísticament té un futur molt negre si nosaltres mateixos deixem atrofiar, paulatinament, determinats registres de la llengua, sobre tot el registre coloquial dels joves com aqui.

Jordi Alvinyà
Jordi Alvinyà
01.07.2020  ·  09:41

Lamentablement, TVErc es un exemple mes de la caiguda generalitzada de les institucions que haviem aconseguit construir durant l’etapa de l’autonomisme “Fer pais”, sense el qual no haguessim tingut un novembre ni un octubre ni res que se li podes assemblar.
Ara ja hi ha molta gent que no mira TVErc o ho fa en ocasions molt comptades i per a programes molt concrets. El/els comissaris politics han fet be la seva feina!
Per cert, que se n’ha fet de l’escandol del contracte a dit de molts milions de Salut a la filial de Ferrovial dirigina pel “germanissim”? Veig que amb l’afany de substituir CDC, acabaran tambe substituint la familia Pujol per una de nova!!

Salvador Aregall
Salvador Aregall
01.07.2020  ·  09:48

Quan als jutjats s’hi pugui parlar en català i els informes siguin redactats en català, quan als cinemes totes les pel·lícules es puguin veure també en català, quan la Policia Nacional o la Guardia Civil ens entengui i ens parli en català, quan al ‘Congreso’ i al ‘Senado’ s’hi pugui parlar en català, quan al Parlament europeu s’hi pugui parlar en català, quan el català sigui de veritat -atenció, he dit de veritat- la llengua vehicular a l’escola i puguem sentir els nens jugar en català als patis, quan, com a mínim, el 50% d’informes oficials -compra-venda, informes pericials, informes d’avocats, informes notarials, informes mèdics, etc- siguin escrits en català, quan tots els mitjans d’informació de Catalunya -premsa, ràdio i televisió- ho facin com a mínim el 50% en català, i moltes més coses que s’hi podrien afegir … només en aquestes condicions jo estaria disposat a discutir si TV3 ha d’incorporar el castellà en la seva programació, estaria disposat a discutir-ho, però la resposta seria rotundament NO.

Joan López
Joan López
01.07.2020  ·  09:49

jo vaig neixa a Barcelona, de pares manxecs, i de parla castellana, vaig començar molt tard a sentir l’idioma català, ara no mès parlo i escric en català, i tenia tv3 com el medi audivisual de referència,desde fà uns messos ha començat la deriva, el program FAQS porta invitats castellans, o catalans de parla castellana que rebutjan la naciò catalana, que neguen tot lo que hem vist i sentit anys enrere, hi ha alguna cosa que no hens diuen, darrera de tot això, qui mana a la CCMA(corporaciò catalana de medis audivisuals), qui conseller i de qui partit politic, qui es Sergio Sol, de quin partit politic es Viçent Sànchis, perquè fà pudor a tornar al autonomisme dels anys 80-90, cony quina gent, com se pot cambiar de aquesta mena, ara per ara, necessitem un plus mes de independentisme,per aturar tot aixó, i penso que las eleccions catalanas, tindrian que ser aviat, que sorti un partit independentista de veritat, que digui las cosas netas, pot ser ja ha nascut aquet partit, ho necessitem i tornar amb mes força que mai a lluitar per una naciò catalana de veritat.

Carles Amela
Carles Amela
01.07.2020  ·  10:04

Volem pas cap TÑ3!
Volem una TVC!!!

Eduard Samarra
Eduard Samarra
01.07.2020  ·  10:15

Fàriem malament si ens quedéssim a la primera capa d’anàlisi, que seria criticar únicament TV3 per les seves decisions El problema de fons és que TV3 està intervinguda políticament per ERC amb el vist i plau de Convergència, cosa que a l’editorial s’hi fa referència sense dir-ho explícitament.

Però el realment preocupant és la ideologia de fons que hi ha darrera i que també s’esmenta a l’editorial: l’independentisme no nacionalista. Agafo una cita de Pau Vidal del reportatge d’avui mateix en aquest mateix mitjà sobre la polèmica del dia, que tot i parlar de llengua, funciona fantàsticament per a definir el moviment: ‘És evident que no funciona, està més que demostrat. És una excusa de mal pagador: fer veure que la cosa ha de ser així perquè no som prou valents per a dir que ha de ser d’una altra manera.’

Excuses per no acceptar que hem d’anar la confrontació. L’independentisme, o és nacionalista (entès com la defensa de la nostra llengua i cultura) o no és independentisme. Al professor Virgili de Twitter ja el van escarnir per això, però la realitat és que l’independentisme del procés és una evolució del catalanisme de Pujol que posava a prova els límits de la “Espanya plural i democràtica.” Els límits s’han vist prou bé i aquest catalanisme només pot existir submís en l’ínfim espai el que li deixa el nacionalisme espanyol. I la Generalitat i TV3 són els estendards d’aquesta dinàmica.

Victor Serra
Victor Serra
01.07.2020  ·  10:15

Sóc dels que crec que d’aquest cas se’n fa un gra massa i que ens impedeix anar als problemes greus de veritat.
Seria greu si aquesta sèrie l’hagués produït TV3 per TV3. Però el cas és que l’ha produïda i pagada TVE, amb lo qual podria ser un exemple del que demanes Vicent, de que les televisions estatals produïssin almenys un 20% de continguts en català. Que TV3 l’emeti, siguent una sèrie prou bona, és secundari.
El que és realment preocupant és que en aquests moments la producció de TV3 estigui sota mínims i que ningú faci res efectiu per solucionar-ho. No estem parlant de grans milionades . Unes desenes de milions, que ho canviarien tot i tornariena potenciar el sector audiovisual català. Aquest és el verdader i greu problema que tenim.
Per la resta, exigir a les teles espanyoles que facin un 20% de la seva producció en qualsevol variant del català. El respecte a la suposada pluralitat es demostra amb fets.

Anna Maria Porta
Anna Maria Porta
01.07.2020  ·  10:17

De TV3 fa molt que no en volem saber res . És penos com descriminen el català . Els que donen la cara , sigui en el programa que sigui, trepitgen la llengua i la cultura sense que ningú aixequi la veu. Falta bons comunicadors, amb la motxilla de la cultura plena. Massa egos que es creuen el melic del món i el que fan és fàstic. Cal refer aquesta TV3 de cap a peus. Hi ha patums que fan pena. Ens mereixem un canvi radical o marxem . Bé ja quasi en som fóra . Bon dia i bona hora.
.

Umberto Ciotti
Umberto Ciotti
01.07.2020  ·  10:20

¿Que es que no se puede normalizar? … Todo asesino por vocación y naturaleza no tiene ningún limite moral al hundimiento en la degradación moral de sus actos criminales … Queridos amigos catalanes todavía no habéis aprendido hasta donde puede llegar la criminalidad del fascismo.

ER UN SUCIO PARTIDO DE SIERVOS DE UNA ESPAÑA ASESINA

Yo no hablo catalán pero eso no quita que me da muchísimo asco lo que está pasando.

Y lo que está pasando es un asesinato … El asesinato de una legua, la catalana … El asesinato de las raíces de un pueblo y un país.

Porque es el asesinato desde siempre la única autentica “cultura” de un país repugnante que se llama España.

Este asesinato todavía me da más asco por las modalidades con las cuales se cumple … Es un asesinato solapado, a traición, en la modalidades de como actúa un asesino y un criminal profesional …

La vergüenza inmunda es la de este partido que se llama ER y de sus siervos que lo dirigen … Siervos de una España criminal, asco y vergüenza de la especie humana.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
01.07.2020  ·  10:20

El castellà es va normalitzar amb guerres i lleis tant injustes com el 155 i el Decreto de Nueva Planta.
Castella fa i desfà mentre alguns catalans (ara ERC, PSC PP) li riuen les gràcies.
És dramàticament cruel.

Lluïsa Miret
Lluïsa Miret
01.07.2020  ·  10:48

No he vist cap episodi d’aquesta nova sèrie només perquè no m’ha anat bé . Crec que és evident que cada vegada més gent parla en castellà i llavors els catalans, representa que per deferència, els contesten en castellà. No ho faig mai i em sorprenc moltes vegades perquè llavors canvien al català o senzillament m’entenen.
Ho podem fer tots si us plau?

Jordi Onrubia
Jordi Onrubia
01.07.2020  ·  10:52

Posar la raó en el fidel de la balança és impossible, perquè hi han tantes opinions com persones.

Catalunya representa el 16% de la població (no pas el 20%,) i tan il·lògic fora que a Talavera de la Reina veiessin un 16% de programes en català, un 6% en gallec, etc., com que a Vic haguessin de veure un 11% de programes en basc. Simplement no tindria sentit.

Quan als llibres, cada autor és lliure d’escriure com vulgui, els editors d’editar els nous llibres, i el públic de comprar-los i llegir-los. L’edició privada no és comparable amb la tasca de TV3.

El català el parlem als Paîsos Catalans i no pas a Huelva. Ells no volen ni ho voldran mai, i nosaltres tampoc els hi ho voldrem imposar. Nosaltres tenim la nostra nació i ells la seva.

El problema és de sobirania. Com tot. Sobirana política, fiscal, social, cultural, lingüística, etc.

I hi veig més fàcil i propera la independencia política i fiscal que la social, cultural i lingüística.

Mentre que hi han moltes persones independentistes que són castellano-parlants, hi ha d’altres catalano-parlants que en són botifleres. I aquesta és una barreja molt complexa.

No podrem mai tenir un país lingüísticament pur, doncs Catalunya és massa generosa i diversa perquè tothom parli i obligui a parlar només en català. La normalització és cosa de tots, de les institucions i de la ciutadania.

Com sabem, a les aules es parla en català i al pati moltes ho fan en castellà. Hem d’intensificar una discriminació positiva en favor del català, que és la llengua perseguida, però una veritable normalització trigarà. Això és llarg. Perdoneu, però algú ho havia de dir…

Berta Carulla
Berta Carulla
01.07.2020  ·  11:15

Ha estat una irresponsabilitat deixar la tele catalana en mans d’ERC, perquè els medis de comunicació clarament són una estructura d’estat.
Sense català no hi ha nació, però a ells no els importa la nació mentre tinguin cadira.
Cal fer oposició i denúncia. Pel català cal fer la revolució. Jo si ens hem de passar al castellà prefereixo que em governin els originals i no vull cap institució intermèdia. Si ens hem de passar al castellà que sàpiguen que van TOTS fora.

JORDI BALBASTRE
JORDI BALBASTRE
01.07.2020  ·  11:19

Habitualment veig les pel•lícules en V.O., i sempre m’he sorprès que a les pel•lícules nord-americanes els alemanys parlin autèntic alemany i els japonesos japonès. Dit així sembla una mena d’acudit.
Com que estaria mal vist que el Reino dissolgués el mossos o tanqués la televisió, intel•ligentment han decidit derruir-ho des de dins, provant que nosaltres mateixos els avorrim. I deixant-nos un panorama devastat. Davant de tanta ruïna és imprescindible i urgent edificar la República Independent de Catalunya.
Per altra banda, sembla que primordialment els que ofeguem el català som nosaltres mateixos, i la nostra coquinesa i servilitat, dons observem un real interès en les persones nouvingudes demanant que els parlem en català per poder practicar, i desgraciadament, fins i tot, arribem al ridícul de parlar entre nosaltres en castellà quan un desconegut ens demana una adreça .

ernest ramos
ernest ramos
01.07.2020  ·  11:53

Recordem Gaziel cap al 1933 : les llengües dels pobles són, doncs, l’expressió més perfecta
d’una manera de SER, d’una ànima col.lectiva inconfusible.

Gerber van
Gerber van
01.07.2020  ·  11:54

La causa de l’ús castellà innecesari és per la falta d’autoestimació i no només és una cosa de TV3. En qualsevol diari català sovint és troba articles amb expressions senceres en castellà quan no cal. Una altre exemple és quant la gran majoria de gent senten el meu dialect estranger llavors de seguida canvien en castellà. L’única manera per fer servir el català és oblidar l’altre idioma, com va fer un alcalde Belga d’origen Flandres en un poble en Wallonia: en un dia a l’altre ja no s’en recordava el francés i ja no feia servir mai més ni una paraula en francés.

Si tindriem tots una mica més d’autoestima i orgull de la cultura Català, aniriem molt millor. Oblidem que ens diuen que som supremacistes, perquè sovint són ells mateixos.

Anna Maria Roig
Anna Maria Roig
01.07.2020  ·  11:57

Fa temps que vaig notant una incursió progressiva del castellà a TV3, d’una forma insidiosa i no declarada obertament. M’estranya del sr. Sanchis, a qui tenia per un defensor de la nostra llengua, o potser estava equivocada. A Catalunya, en català! A la República catalana, en català! O és que els noruecs, suecs o holandesos tenen dues llengües oficials: la seva i l’anglés? No sé quan ens traurem la mentalitat d’esclaus de sobre. Estem colonitzats des de fa segles i no ens atrevim a ser lliures.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
01.07.2020  ·  13:32

Diguem les coses pel seu nom:
la gestió de Vicent Sanchis tant nefasta és l’equivalent de la gestió de Miquel Buch amb els mossos.
Tots dos s’han deixat absorbir pel 155 fins a tal punt que ni se’n adonen. Sindrome d’Estocolm en plena regla.

Roser Caminals
Roser Caminals
01.07.2020  ·  16:09

Per destruir-nos políticament ens han de destruir culturalment.
L’únic espai per salvar la llengua i la cultura és una Catalunya independent.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
01.07.2020  ·  22:30

TV3 en mans d’ER i dels seus amigachos. No es molesten a dissimular. Algú ens podria dir quantes produccions del Terrat (el sr. Soler amiguet de Junqueras) i per quants milions compra TV3 cada any?.
Dons això ens explicaria moltes coses. Segur.

Jordi Buïl
Jordi Buïl
01.07.2020  ·  22:48

El PSOE, a Catalunya, hi té dues sucursals, el PSC i ERC.
El PSC no se n’amaga
ERC, en canvi, se n’amaga.
Feia anys que es veia a venir.
Però en aquests moments, per a tothom qui hi vulgui veure, és ben clar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any