El 55% dels catalans no sap el nom del president de la Generalitat. Qui són?

  • El sondatge del CEO troba que més de la meitat de la població no és capaç de dir el nom del president de la Generalitat · Aragonès és el president menys conegut dels que ha tingut Catalunya

VilaWeb
Alexandre Solano
06.07.2023 - 21:40
Actualització: 07.07.2023 - 22:10

El baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) publicat aquesta setmana revela una dada prou sorprenent: únicament la meitat de catalans pot dir el nom de l’actual president de la Generalitat de Catalunya. Concretament, un 45% diu correctament el nom del president, és a dir, Pere Aragonès; un 5% en dóna un nom aproximat; un 5% el diu malament i un 45%, directament, no el sap.

Aragonès és president d’ençà del 24 de maig de 2021 i ja ha superat l’equador de la legislatura. Tot i això, encara és un gran desconegut per a molta gent. Això sí, el percentatge de ciutadans que en saben el nom és lleugerament superior respecte del maig del 2022, amb un any de mandat, quan eren el 41,2%.

Com explica a RAC1 el director del CEO, Jordi Muñoz, la majoria sap qui és, però no aconsegueix de dir-ne el nom: “Diuen ‘sí, és aquell amb ulleres, baixet’, però no en recorden el nom”. En l’apartat de coneixement dels dirigents polítics, quan es pregunta directament sobre si saben qui és en Pere Aragonès, un 85% diu que ho sap. Un percentatge molt més alt, però encara inferior al de la resta de presidents catalans. En comparació, Quim Torra era conegut pel 95% de la població en el seu darrer sondatge com a president, Carles Puigdemont pel 98%, Artur Mas el coneixia un 98% de catalans, José Montilla el 99% i, en el cas de Pasqual Maragall, el president que va crear el Centre d’Estudis d’Opinió, tots els enquestats sabien qui era.

 

El coneixement de qui presideix la Generalitat depèn de factors com l’edat, la ideologia i la intenció de vot. Així, com és de preveure, un factor clau és l’interès que els electors tenen envers la política. Dos terços de qui hi té molt d’interès sap el nom del president de la Generalitat, i entre els qui no tenen gens d’interès, menys d’un quart sap com es diu. Així doncs, per a la majoria de persones que no hi tenen interès, Aragonès no és una figura gaire coneguda.

Això fa que entre els joves, que percentualment tenen menys interès en la política, sigui poc conegut i solament un 29% dels catalans entre 25 anys i 34 és capaç de dir el nom del president. En canvi, a partir dels cinquanta anys, més de la meitat de la població sap que Pere Aragonès és qui encapçala la Generalitat.

Tot i ser un factor important, no és pas l’únic, i trobem que, entre els qui consideren que les eleccions al Parlament de Catalunya són les més importants, un 57% sap el nom d’Aragonès, i entre els qui troben que les més importants són les espanyoles, baixa fins al 42%. El fet de valorar principalment les institucions catalanes, i la figura del president de la Generalitat, per sobre de les espanyoles, té una relació clara amb la ideologia de cadascú.

I sobre això, dels partidaris d’un estat independent, un 54% sap que el president és Pere Aragonès, mentre que dels qui s’hi oposen el coneix solament el 41%. Com és de preveure, la diferència també existeix segons què es va votar a les eleccions catalanes del 2021.

Els votants de partits d’àmbit estatal són els que tenen un desconeixement més gran en aquesta qüestió, i sobre la política catalana, mentre que els qui opten per partits independentistes, el coneixen de manera majoritària. De fet, solament un 30% dels qui van votar el PP sap qui és Alejandro Fernández, el seu cap de llista; només un 56% dels de Vox coneix Ignacio Garriga i dels votants dels comuns un 59% sap qui és la Jèssica Albiach. No obstant això, també hi ha gairebé un 40% dels qui van votar ERC, amb Pere Aragonès com a cap de llista, que tampoc pot dir el nom quan els ho demanen.

De manera que el problema no és solament la valoració que es faci de la gestió del govern, sinó que una bona part de la població no sap ben bé qui és. Això no passava tant amb els altres presidents, que eren coneguts de manera transversal per gairebé tota la població.

En referència al lloc de naixement, trobem que la diferència entre haver nascut a Catalunya o a la resta de l’estat espanyol no és gaire gran. Així, un 49% dels nascuts a Catalunya i un 44% dels qui han nascut a la resta de l’estat espanyol diuen el nom del president correctament. En canvi, es redueix dràsticament, fins al 16%, entre els votants catalans que han nascut fora de l’estat espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any