
Per: Vicent Partal


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.

Fes-te subscriptor de VilaWeb
El 30 de setembre de 2016 el ple de l’Ajuntament de Santa Cruz de Tenerife va aprovar una moció de reconeixement de la bandera nacional d’aquestes illes africanes. La moció constava de dos punts. El primer deia que es reconeixia ‘la bandera nacional de les Canàries (la bandera dels set estels verds) com un dels símbols col·lectius amb què se sent identificat el poble canari, expressió de les lluites històriques en favor de la instauració de la democràcia, la llibertat i la consecució de cotes de benestar més grans per a la gent, en pro de la construcció d’una germanor més gran entre les illes’. I en el segon punt l’ajuntament acordava de penjar la bandera nacional canària cada 22 d’octubre al balcó.
Les Canàries no tenien cap bandera històrica com a tal que reunís el país sencer. Quan, a la primeria dels anys seixanta del segle passat, en plena dictadura franquista, van aparèixer els primers grups nacionalistes, tant el Moviment Canàries Lliure com el Moviment per l’Autodeterminació i la Independència de les Canàries van acordar el disseny d’una bandera pròpia del país. Va ser la tricolor amb els set estels, símbol de les illes, d’africanitat i de progrés. Es va popularitzar immediatament i avui és la bandera que fa servir la major part de la població i no únicament els moviments independentistes. És la bandera que fa servir Coalició Canària, per exemple, la que fan servir els sindicats i la que fa onejar Pablo Iglesias quan hi va a cercar vots. Sobre això, cal aclarir que no és ben bé l’equivalent de l’estelada sinó més aviat l’equivalent de les quatre barres.
Quan el 1982 s’hi va discutir l’estatut d’autonomia la dreta espanyolista va considerar que els estels tenien una càrrega política que calia evitar i forçaren un pacte. La bandera oficial de les Canàries seria la que havien inventat els independentistes, perquè tenia una popularitat evident, però sense els estels. I així ha quedat. Amb un detall curiós, afegit amb el pas dels anys. Avui la bandera de l’autonomia canària, per combatre la bandera nacional canària amb els estels, incorpora l’escut oficial. Però, curiosament, aquest disseny no ha estat mai aprovat oficialment. No hi ha cap disposició que avale legalment aquesta ensenya.
Tanmateix, ahir, el Tribunal Suprem espanyol va fer pública una sentència en què afirma que ‘l’ús, fins i tot ocasional, de banderes no oficials a l’exterior dels edificis i espais públics no resulta compatible amb el marc constitucional i legal vigent, i particularment, amb el deure d’objectivitat i neutralitat de les administracions públiques’. I per això prohibeix que la bandera nacional canària puga onejar a l’Ajuntament de Santa Cruz.
No cal enganyar-se: aquesta sentència és un pas més en la restricció de llibertats de l’estat espanyol fent servir especialment el Tribunal Suprem. Altrament, no s’explica com és que els magistrats anul·len aquell acord municipal tot afirmant que la bandera de set estels ‘no és la bandera oficial’ i alhora no troben important que la bandera que hi oneja, amb l’escut, tampoc no ho siga. Però encara és més fort allò que diuen a continuació: que com que no és la bandera oficial ‘hom no li pot atribuir la representativitat del poble canari’. La pretensió dels magistrats és en aquest punt inaudita: ens diuen que només allò que és oficial pot ser representatiu d’un poble? És a dir, no existeix el ‘poble’, amb capacitat de prendre autònomament cap decisió al marge –o al costat, si ho voleu– de les institucions? És per tant la institució que fabrica el poble i no el poble que fa la institució?
És evident que el pensament que s’amaga rere aquest sil·logisme respon a un concepte no democràtic de les relacions socials. I és a partir d’això que la magistrada autora de la decisió diu que l’ajuntament no pot exhibir la bandera ‘encara que ho voten la majoria dels grups polítics’. Per què? Doncs segons ella perquè aquesta és una decisió que no pertoca a l’ajuntament. I al Tribunal Suprem sí? La conseqüència d’aquesta mentalitat és tremenda i només es pot definir de colonialista: els canaris no poden decidir si es pot exhibir o no la seua bandera nacional, la que ells han reconegut com a tal, però una jutgessa que viu a 1.750 quilòmetres de distància, a tres hores de vol amb avió, sí.
Perquè no hi haja confusions ni malentesos: al ple de l’Ajuntament de Santa Cruz que ha motivat ara la prohibició del Suprem espanyol van votar a favor d’hissar la bandera nacional canària Nueva Canarias, Coalición Canaria, Unidos por Gran Canaria, Podem i el PSOE. I només va votar-hi en contra el PP. I quan l’advocat de l’estat va impugnar la decisió el Tribunal Superior de Justícia de les Canàries va argumentar per a considerar legal la votació que no es podia justificar ‘la restricció de llibertats tan essencials com la llibertat de pensament per atribuir a una bandera un determinat significat social que no vulnera cap precepte de l’ordenament jurídic’. Naturalment, ara la jutgessa de Madrid també ha fulminat la decisió del Tribunal Superior de Justícia de les Canàries. Ni la llibertat de pensament no val ja per a aquesta gent.
PS1. La decisió d’ahir significa, per cert, que ja no es poden penjar en organismes oficials, sense tenir problemes legal per això, estelades, quadribarrades al País Valencià, ikurriñes a Navarra ni banderes nacionals a les Canàries. Però tampoc –ep!– banderes LGTBI, del Sàhara Occidental ni republicanes espanyoles. Hi ha una certa esquerreta espanyolista, encegada pel seu nacionalisme fanàtic, que és tan obtusa que fins i tot aplaudeix mentre l’ofeguen a través nostre. Una esquerreta que ahir, per cert, es va posar molt nerviosa, arribant a l’insult i l’amenaça, amb l’explicació que vaig fer del concepte teòric de la ‘democràcia ètnica’. Ens volen ignorants.
PS2. Els recomane molt que llisquen l’entrevista que Andreu Barnils fa al professor David Murillo: ‘Les elits espanyoles proven de mantenir l”status quo’ desmuntant la democràcia’. El professor Murillo té una mirada molt refrescant i profunda alhora que fa entendre moltes coses.
i PS3. Aquesta vesprada comencen, amb la corresponent a les Illes, les Assemblees de Lectors de VilaWeb que finalment hem decidit fer-les per videoconferència, Tots els subscriptors estan convidats a participar-hi.
37 comentaris dels subscriptors

Matilde Font
01.06.2020 | 22:15
La realitat és que el tribunal suprem s’ha quedat en ganes de dir que l’única bandera que es pot penjar a qualsevol lloc oficial és la d’Espanya. q
Que és la bona. Les demés no tenen sentit ni importància.

Alfons Tur
01.06.2020 | 22:21
Cada cop és més obvi el cop d’estat ralentit que s’està esdevenint a l’estat espanyol de la mà del poder judicial. Aquest rol, a Españistan, tradicionalment el feia l’exèrcit amb els seus mitjans i els seus tempos: redreçar la situació i mantenir-la sota el control dels de sempre, quan l’estament polític per la seva incompetència i perquè havia de fer veure que manava, no se’n sortia. L’exèrcit ho feia de cop (de cop d’estat), és a dir ràpid; el poder judicial és igualment antidemocràtic, corrupte i feixista, però té un ritme de funcionament molt més lent, vet aquí la diferència.

Josep Bohigas
01.06.2020 | 22:28
Només dir, abans les sentències les signava el dictador, ara les preparen i les signen els seus hereus.

Josep Salart
01.06.2020 | 22:35
…. i nosaltres, tot i les notícies que ens arriben día sí, día també, continuem amb uns dirigents del partit d’ ERC que prefereix pactar amb españa que amb el President Puigdemont.
Si als anys seixanta Antonio Cubillo hagués fet les coses amb més finura a Canàries, no hauríen aterrat els diners de madrit pel turisme, a través dels Melià i companya. A partir de llavors, els canaris només podíen aspirar a “pinxes de cuina” i les famílies burgeses de la península, varen controlar les illes a plaer des de les recepcións dels hotels..
Recordo sempre un militar d’aviació – Rufino Hernandez- que sempre me’l trobava per deixr-me anar el discurs castrense-español perquè me’l mirava sempre amb despreci. A ell i al maletí. Era l’home de palla i la xarnera de negocis mil.lionàris entre madrit i Canàries.

Josep Usó
01.06.2020 | 22:36
Deuen estar molt desesperats. Fins ara, a les Canàries semblava que no tenien problemes. I ara, tal i com van fent, sembla que també en tindran. Amb tanta estupidesa es quedaran ben sols. I sense aquella capacitat d’aprendre, de rectificar, que es diu que identifica la intel·ligència.

Jaume Riu
01.06.2020 | 22:46
2020 06 01 BANDERES LGBTI
El Tribunal Suprem vol prohibir banderes estelades i del col·lectiu LGBTI en edificis públics.
Quan no hi ha campanya electoral, no hi ha ningú perjudicat.
No tenen excusses.
Si es tracta de no ferir sensibilitats, a mi m’ofen la bandera franquista dels que ens van arrebassar la legalitat republicana amb un cop d’estat militar i bombardejos sobre la població civil.
Entesos?

jaume vall
01.06.2020 | 23:30
Ah, però ERC es fia del govern espanyol, de l’estat espanyol, de les institucions espanyoles. Perquè, ésclar, P.Sánchez ha demostrat que és un polític fiable, el PSOE té un llarg recorregut de progressime, i els estaments (els militars, la corona, el consell d’estat, el senat, el tribunal de comptes, els jutges, el constitucional) són homologables als països europeus civilitzats, perquè la societat espanyola és reformable, i recuperable, tal com pensen els podemites.
De veritat la història serveix per a tan poc?
Doncs va, la proposta 11a. Història i filosofia, és a dir pensament, ha d’estar igualment valorat que la matemàtica, la física, la llengua estrangera. Les humanitats ens faran lliures, més que la informàtica.
Però com ho “fixem” en una constitució? Com valorem socialment els mestres, si tenim els consellers que tenim?

Ramon Perera
01.06.2020 | 23:59
La llibertat de pensament la tenim assegurada…
Mentre no tractem d’expressar-lo.

Antoni López
02.06.2020 | 00:04
Es la vella prova de que saber llegir i escriure i guanyar certes oposicions, no és cap prova d’intel·ligencia, oimes en un entorn de mediocritat quasi folklòrica amb una greu tendencia a fer el ridicul. Be,tot llògic.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
02.06.2020 | 00:11
Ara que ho dius, Vicent:
Pels volts de 1979, recorde els missatges radiofònics d’Antonio Cubillo, l’històric líder canari independentista, crec que traspassat fa uns sis o set arrere.
No sé com nassos podia rebre’n la seua emissió, potser en ona mitjana a la meua radiet, des de València estant.
Igual emetien des d’Algèria, que ens en cau més a prop.
Al respecte del tema d’avui només cal dir que, després d’haver viscut i sofert aquell laboratori del CESID, que fou “La Batalla de València”, açò no és res més que un déjà vu.
DIVIDE ET IMPERA.
No ens n’hi hauria d’agafar desprevinguts. Unes batalletes més per a fer perdurar llur caiguda. Tornar-los-hi el bumerang sincronitzadament i alhora pot destruir-los la “conllevancia” ortegaygassetiana que estintola la carcassa buida de llur estat que fa solsida.

Antoni Sala
02.06.2020 | 00:17
Gràcies, Vicent.
Com sempre, el seu anàlisi , concret o precís, ens ajuda a veure-hi més clar.
El meu reconeixement.

Oriol Roig
02.06.2020 | 01:01
Què vol dir “bandera oficial”? La bandera olímpica és oficial… La bandera del Barça, del RCD Espanyol, del Nàstic o del Palamós són oficials (així ho reconeix la UEFA, no?)… I si poble rere poble comença a aprovar al seus plens municipals que la seva bandera oficial mentre formin part de l’estat espanyol és l’estelada, també fóra oficial… I si es penja la bandera espanyola, però es fa cap per avall, no deixa de ser oficial, oi? Que aquestes rucades no ens distreguin de la feina que hem de fer. Fem sal.

Robert Mora
02.06.2020 | 01:04
Però és que no se n’adonen que ja NO PODEN PEOHIBIR MÉS, que ja no tenen autoritat moral i cada cop mes tampoc força coercitiva? En quin món viuen?
El poder judicial està tan embogit que el dia que menys s’ho imaginem comencen a plantar-se-li les forces de l’ordre.

Llorenç Marquès
02.06.2020 | 01:45
Davant d’aquesta agressió a la llibertat dels pobles, el nostre Parlament hauria d’aprovar per majoria que la oficial de Catalunya es l’estelada, crec que potser ja toca fer-ho, i més si es vol deixar l’autonomisme enrrera…..

Joan Ortí
02.06.2020 | 02:35
Desmuntar una democràcia formal falsa per una de vertadera no és pot fer per decret, i com que tots els franquistes de fa 80 anys que estant col·locats en tots els estaments de poder, ho tenim complicat; el BOE cada dia hauria de publicar destitucions constants de tots els franquistes laboralment col·locats, un petit somni irreal; per tant només amb desobediència civil coordinada i una confrontació permanent, podem fer caure el regim del 78.

Jordi Nogués
02.06.2020 | 04:14
No em puc acabar de creure que a “l’altra banda” no hi hagi ningú capaç de començar a desmuntar aquets Estat de la Mentida, Farsa i Fatxeo. Per suposat ja fa temps que no tinc cap mena de confiança en els que s’autoanomenen “partits d’esquerres” (PSOE. PODEMOS. etc) però “hay alguien más??”

LLUÍS CASTILLO
02.06.2020 | 07:12
Com sempre és qüestió de força no pas de raó. L’us de les punyetes és incompatible amb el sentit comú i el bon enteniment. Salut.

PAU BOLDU
02.06.2020 | 07:18
Supremo del opus.dei.vox.psoe.pp son el que son, guardians de la constitucio franquista del 78 i la monarquia fundada pel democrata Franco. España es Franco, es Sanchez, es PSCastor.ENAGAS

Francisco Sánchez
02.06.2020 | 07:23
Penso que hi ha un malentés, que l’objectiu d’aquesta sentència no és en realitat la prohibició de la bandera canària, és el combat contra l’atur.
La greu situació de crisi econòmica, que ja venia d’abans del coronavirus, ha empitjorat molt amb la pandèmia, de manera que cal fer alguna cosa per trobar feina als aturats. I aquesta magistrada del Tribunal Supremo Español ho acaba de fer mitjançant aquesta sentència. Naturalment, la sentència obliga que l’administració de l’estat espanyol creï una Direcció General d’Anàlisi de Banderes, Penons, Domassos i Penjolls, que amb l’ajut d’un Comitè Tècnic de Draps i Tèxtils Diversos s’encarregui de determinar els dissenys, dimensions i colors dels objectes que es podran penjar o hissar, segons sigui el cas, als edificis oficials.
També caldrà una segona entitat, de rang inferior, que podria ser la Subdirecció General de Construccions, Instal·lacions, Edificis, Barraques i Paradetes Oficials, encarregada d’actualitzar setmanalment una llista dels llocs, considerats oficials, en què poden onejar els tèxtils aprovats per l’organisme superior abans descrit. I potser caldria nomenar una comissió de coordinació d’oficialitats diverses per evitar disfuncions entre aquests dos nous organismes.
Tot plegat una bona colla de nous llocs de treball que potser requeriran la construcció d’un nou edifici (també Oficial?), al costat mateix de Las Salesas, per tal que la comunicació sigui fluïda i constant amb el Supremo.
Ho veieu, com la justícia (!?) pot servir (també) per fer coses bones?

JOSEP Mª NAVARRO
02.06.2020 | 07:57
L’entrevista amb el professor Murillo és força prescindible…No aporta gaire al coneixement que tenim de les estructures de poder de l’Estat… La teva argumentació Vicent és molt més interessant i aporta molt més que aquesta entrevista. És la meva humil opinió.

ramon Feixas
02.06.2020 | 08:10
I pensar que l’estament d’aplicació de justícia té sentit per garantir la convivència i els drets socials. Si bé és cert que aquesta jugada judicial franquista és una demostració de que em com són capaços de torejar al poble i de la salsa amb que entren a matar el toro de les banderes. Però la seva xulesca provocació ajuda a poc a poc a conscienciar. Els americans varen fer moltes malifetes a Vietnam, però al final es van haver de retirar. En aquest cas, encara que aprofitin de marcar confrontació amb el poble d’unes illes africanes, és ben sabut que la persecució va dirigida a dins de la pròpia península. Va demostrant la desesperació que tenen els franquistes de que tard o d’hora se’ls hi acabarà la moma i cada un d’ells ha de procurar no està en una fase en que se li puguin exigir responsabilitats com s’hauria de poder en una societat justa. Van entrant en la fase que ells tant bé coneixen de morir matant. Si un dia el franquisme no pot anar lliga als interessos de l’IBEX i queden sense recursos per comprar els vots i apujar el sou a la màquina repressora com és lògic que passi l’espasa que ja tremola darrere la capa se’ls en pot anar de les mans.

Jordi Casanellas
02.06.2020 | 08:22
Per la part que ens toca als catalans, trobo la sentència positiva. Quan un ajuntament decidia penjar l’estelada al balcó, ja havia complert amb tota la legislatura. Això, per a mi, no és fer país. És folklore. Els que voten això en el consistori son els mateixos que no es posen d’acord per eliminar els purins de la comarca (la més contaminada de Catalunya), els que no fan res per mantenir i ampliar les plantes de tractament de purins, els que han transformat la vivenda social en un desert (no fos cas que s’hi posessin els de fora), els que han permès i permeten desviaments de pressupostos d’obra pública colossals, els mateixos que s’apugen els sous descaradament, amb la crisi que arrosseguem des del 2008, amb la caiguda d’impostos que ens ha portat el tancament de la meitat dels comerços i de tantes fàbriques i tallers.
La independència no està al caure. Seria bo que, quan arribi, ens agafi amb els deures fets o, dit d’una altra manera, que no ens agafi amb els pixats al ventre.

Pep Agulló
02.06.2020 | 08:40
LAWFARE PAS A PAS…
Desmuntar la democràcia no costa gaire a un règim que n’ha fet de la “legalitat democràtica”, les lleis retorçades al seu profit, la seva coartada per a desmuntar-la.
Com més lleis constrenyeixen a un país, menys democràcia factual. I els tribunals espanyols són fàbriques de lleis que coarten la llibertat d’expressió. El “lawfare” a ple rendiment.
Com la metàfora de la granota* dins una olla al foc. Al principi les dècimes de grau d’escalfor es toleren gratament, al final, quan ja és massa tard, la tragèdia.
La guerra bruta de la justícia només els funciona en la mida que no hi ha resposta. Un nou cop de puny a la taula, en tornaria a donar la iniciativa. Fem relat.
LLIBERTAT I AMNISTIA!
(*) La granota és d’UniPod

Carles Serra
02.06.2020 | 09:01
Ara apreciat Vicent, tots aquests progrés periodistes i de la socitat d’Spain escandalitzats per lo de Trump, però sobretot no obrir boca quan en aquesta espaÑa hi ha un fotimer de gent a la presó, exili a part de rebre la repressió, d’aquesta dictadura ni obrir boca o inclús defendre-la; Però és clar, Trump estar molts Km lluny i queda molt pogre.
Sobre el TC si hi han aquest jutges, ja saps que han sigut posats a dit per els partits PPSO€; cal recordar que varen ser aplaudits tant per la dreta i esquerra quant varen exercir tot el feixisme contra el Pobla català

Gerard Palacín
02.06.2020 | 09:06
Qualsevol cosa que vingui dels Tribunals superiors, en aquest cas del Suprem, és o pot ser una tremenda bajanada. Aquests jutges s’han cregut que són Déu, diuen i poden dir el que els surt de la barretina, noctenen ni cultura ni decència.
Aquest país no podrà ser democràtic mentre tinguen unes institucions -especialment de la justícia. com les actuals-. Ho hem de saber i hem de combatre l’estupidesa d’aquests jutges.

Montserrat Puig
02.06.2020 | 09:26
Tot això sense oblidar que aquests castellans van matar tots els guanxes. No em van deixar ni un.

Àngels Folch
02.06.2020 | 09:38
Un gran editorial el d’ahir, va fer diana! No m’estranya que saltessin com lleons, quan el vaig llegir de seguida vaig pensar que ho farien, que es posarien molt nerviosos en llegir-lo! Això és la prova del cotó: les veritats couen i com més veritat més els cou i més tiren a la jugular. Ells tenen una antena especial per detectar el perill. Podem saber quan l’hem encertat i fet diana veient la seva reacció irada. És el mateix que van fer amb el manifest Koiné: treure el “Sant Cristu gros”.

FEDERICO ALEJANDRO PUJOLA
02.06.2020 | 09:41
La tragicomèdia espanyola s’acabarà el dia que els espanyols i les espanyoles s’adonaran de la meravella que és l’ésser humà que mereix un profund respecte. Existeix una paraula que simbolitza allò que manca en algunes persones autores de la tragicomèdia espanyola. Aquesta paraula és RESPECTE. El dia que el rei respecti el seu poble, que els jutges respectin els acusats, que els policies respectin els ciutadans; que els diputats respectin els seus electors, aquell dia hi haurà justícia, pau i llibertat. Quan un rei fa un discurs contra els seus propis ciutadans que són éssers humans; quan un jutge condemna un ciutadà o una ciutadana sabent que són éssers humans innocents; quan un policia estavella la seva porra contra el crani d’una persona anciana indefensa que és un ésser humà, quan un diputat falta a la paraula que va donar als seus electors, que són éssers humans, aquell dia el rei, el jutge, el policia, el diputat s’obliden que ells també són éssers humans i que s’haurien de respectar a si mateixos.
han oblidat que ells també són éssers humans i actuant com actuen no es respecten a si mateixos.

Joan F Ruiz
02.06.2020 | 09:49
Crec que és l’hora que els ajuntaments de Canàries, els del País Valencià, els de les Balears i els del Principat, tots alhora (o el 95% perquè n’hi ha de fatxes també), i també els d’Euskadi, Navarra, Galícia, etc., etc., facin un acte d’afirmació, de democràcia, de llibertat, i pengin les estelades, les quadribarrades, les ikurrinyes, les canàries amb els estels,….
Un acte massiu i coordinat d’autoformació, no dic desobediència perquè el dictat per aquesta jutgessa franquista no pot ser objecte d’obediència, ella no dicta lleis, si de cas, si fos honesta, les aplicaría sense interpretacions subjectives naZionalistes espanyoles.
La In-justicia espanyola tindria poc a fer davant els milers d’ajuntaments, i forçarà a que el “gobierno de pseudoesquerres” legisli posant a la jutgessa, als jutges al seu lloc.
Respecte de la entrevista al Sr. Murillo que s’esmenta, i de ka que no entenc les critiques d’algun lector, jo trobo que el seu article, el que diu, reflecteix força bé la NO democràcia espanyola i hauria de ser llegit per tots els habitants de democràcies europees, perquè així exigeixin als seus governs que deixin de mirar cap a una altra banda, i es pronunciïn amb contundència a favor del dret d’autodeterminació dels pobles que tan branden però no apliquen a Catalunya.

JORDI PIGRAU
02.06.2020 | 09:52
El comentari del Sr FEDERICO ALEJANDRO PUJOLA es fantàstic…a nivell teòric. A la pràctica, ningú el compleix

Josep Gualló
02.06.2020 | 10:08
La sacrosanta unitat d’Espanya, podria se que tingues quelcom de bo. Podria ser que fes que ens deixessin alguns moments de respir mentre s’ocupen d’altres parts de la península com les Illes Canàries.
Psssst!!! Silenci. No digueu res. Que no descobreixin que les illes no son dins de la península. Com menys sapiguen millor.

Pep Soler
02.06.2020 | 10:19
Fins ara l’independentisme a les Canàries era poc més que residual. Donem gràcies a la jutgessa totpoderosa de Madrid que l’ha impulsat amb la seva fascinerosa decisió.

Josep Ramon Alonso
02.06.2020 | 11:23
El tribunal Suprem passa pel damunt de tots els altres tribunals i passa per la piconadora als tribunals superiors de les autonomies i fins hi tot al tribunal Constitucional.
Alguna cosa s’estan petant els monàrquics per tal de distreure l’atenció sobre la corrupta monarquia que tenim.

jordi Rovira
02.06.2020 | 15:30
És a dir el marc legal i constitucional vigent, segons els juristes del TS, certifica el que ahir es plantejava l’editorial des de les teories sociològiques al respecte de la democràcia ètnica. D’aquesta forma, l’estat espanyol, confirma en boca dels seus màxims representants institucionals del poder judicial, que la democràcia és només per aquells que formen part de l’oficialitat que ells consideren pròpia. La resta, quedem arraconats en un espai de no oficialitat,que deixa del ben clares les connotacions que implica. Si algú en té algun dubte, l’entrevista repescada al senyor Boye del 16-5-20, ens ho acaba d’aclarir del tot.
Sobre l’aportació de l’entrevista a David Murillo, a mi sí em sembla contundent. Hi han dos parts que són especialment decisives: primer la confiança racional a l’entorn internacional en l’aposta fallida per una negociació hàbil i capaç de desmuntar les demandes independentistes, des de l’acció d’una política d’Estat intel·ligent; la segona, des de la voluntat de les elits espanyoles per desmuntar la democràcia i destruir el govern alternatiu (amb seu punt de vista ), per apostar pel retorn de Ciutadans al bloc de govern. Ambdues correlatives i consecutives, donen entendre la velocitat que va agafant el fenomen de la crisi espanyola des de l’any 17. Una dada que s’ha de tenir en compte en aquests moment de desconfinament que tot just acabem d’encetar.
L’efecte Txornòbil està ple d’aquest tipus de posicionaments polítics. L’enroc de les posicions de les elits espanyoles és mostra de fragilitat i moviment de fons. Crec que estem en una sèrie temporal, on la constatació de la degradació de la democràcia espanyola apareix com una dada objectiva, i amb una tendència clara a incrementar-se.

Lluïsa Miret
02.06.2020 | 17:48
Un nou intent per aconseguir que ningú pensi alguna cosa diferent a la que ells volen. Pensen ? ….NO

Jordi Torres
02.06.2020 | 19:24
El declivi sol començar per la perifèria dels imperis, ara aquesta espanya medieval i grandiloqüent està reproduint totes les passes per muntar un ‘tea party’ a Les Canàries. Potser els hi haurem d’estar agraïts per ser tan previsibles.

Antoni Roca
02.06.2020 | 20:46
La sentència també servirà per popularitzar la bandera canària amb estels i probablement serà considerada un greuge per part d’alguns canaris.
S'ha afegit la noticia a Favorits