11.12.2023 - 12:50
|
Actualització: 11.12.2023 - 17:27
“Bot“, “ecoansietat“, “gazià” i “gaziana“, “grassofòbia“, “hipersexualització“, “nit tropical“,”refugi climàtic“, “sexoafectiu -iva“, “superilla” i “viralitzar” opten a convertir-se en el neologisme de l’any 2023. L’Observatori de Neologia de la UPF i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) han fet una crida oberta a participar en la tria del neologisme de l’any 2023.
El període de votació ha començat avui i s’acabarà dimecres de la setmana que ve, dia 20. El dijous 21 de desembre se’n farà públic el resultat. Si durant els anys passats la convocatòria anava a càrrec de l’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra i la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, a partir d’enguany s’hi afegeixen dues institucions importants en l’actualització del lèxic català: el TERMCAT i 3Cat, amb el portal lingüístic ésAdir.
A més, enguany, que és el desè any que es tria neologisme de l’any, s’hi incorpora una nova llista, de manera que s’ofereixen dues categories diferents: a la de paraula nova, es triarà a partir de la llista de candidats representatius de l’any, tal com s’havia fet fins ara. A la de paraula corrent, es podrà votar a partir d’una llista de paraules que no són gens noves i que estan implantades en l’ús social. Així i tot, cap de les paraules candidates és al diccionari normatiu. Una vegada feta la votació, el IEC estudiarà els mots per mirar d’incorporar-los en el diccionari.
Una altra de les novetats d’enguany és el concurs de memes lingüístics. S’hi pot participar a Instagram, TikTok i X (Twitter), i els guanyadors en cada xarxa social rebran un premi: 500 € per al meme guanyador i 250 € per al segon. Les bases per al concurs de memes es poden consultar al web del neologisme de l’any.
L’any passat, hi va haver més de catorze mil vots i el neologisme guanyador va ser “birra”. En anys anteriors, els neologismes guanyadors van ser: “estelada” (2014), “dron” (2015), “vegà” (2016), “cassolada” (2017), “sororitat” (2018), “emergència climàtica” i “animalista” (2019), “coronavirus” (2020) i “negacionisme” (2021).