Naix el primer congrés nacional de música d’arrel 

  • El present i el futur de la música d’arrel, a debat, aquest cap de setmana a Barcelona

VilaWeb
Pau Benavent
12.11.2020 - 21:50
Actualització: 13.11.2020 - 09:04

El Centre Artesà Tradicionàrius, al barri de Gràcia de Barcelona, acull el primer Congrés Nacional de Música d’Arrel, De cap per avall, per reivindicar un dels sectors més menystinguts de la cultura i per manifestar els neguits i la inquietud que genera la situació actual de la música d’arrel, sobretot, entre les generacions noves que s’hi dediquen, com mostren en aquesta sèrie de vídeos:

Havia de ser a l’abril però es va ajornar de resultes de la pandèmia del coronavirus. A més, les restriccions laborals actuals imposades al sector cultural han fet que, finalment, es convertesca en un esdeveniment virtual que es podrà seguir al Canal de Youtube del Tradicionàrius.

Tres dies de debat

D’avui a diumenge hi haurà un concert, sis ponències, trenta-cinc comunicacions, triades entre setanta propostes, i espais de debat i presentacions de projectes que han de servir per a debatre sobre el present i el futur del col·lectiu amb la voluntat de compartir coneixements, teixir complicitats i fer aflorar idees innovadores que ajuden a revalorar la música d’arrel del país.

Hi haurà sis àmbits temàtics que radiografiaran el moment que viu el sector, i tractaran de temes amplis com ara el llegat i el relleu generacional, la pedagogia de la música d’arrel, la difusió de projectes i esdeveniments o, per exemple, la identitat. Cinc d’aquests àmbits seran introduïts per professionals i investigadors amb una llarga trajectòria, com ara Maria Antònia Pujol, Ilaria Sartori, Carmina Hereu, Albert Reguant i Romain Baudoin. Però també hi participaran gran part de les veus consolidades i emergents del país, sobretot del Principat.

I tot això anirà precedit per la ponència inaugural, a càrrec del prestigiós musicòleg i director del Museu de la Música Jaume Ayats i de la doctora en musicologia i professora de l’ESMUC Anna Costal. Mestre i deixeble posaran sobre la taula aspectes clau que restaran omnipresents durant el congrés, tot establint una conversa amena i rigorosa que pouarà en les seues experiències com a intèrprets, investigadors i pedagogs. I és que ambdós estan avesats a l’anàlisi i a la pràctica del fet sonor, a reflexionar sobre allò que envolta l’ofici de músic, sobre els aspectes explícits o implícits que afecten aquesta comunitat, i més.

Al remat, s’hi tractaran aspectes concrets com els sous dels músics, com el fet de crear quelcom de nou a partir de materials i maneres de fer música tradicionals, els estudis musicals superiors, el concepte “tradició”, la glosa a l’escola, la formació musical d’adults, la Federació de Cobles de Catalunya, el cant de les dones en les fàbriques durant el franquisme i molt més.

Dos concerts exemplars

Els dos concerts programats volen servir d’exemple del moment creatiu que viu la música d’arrel. Divendres actua el duet de música experimental CA!, format per la manacorina Joana Gomila i l’urgellenc Arnau Obiols, que han sumat esforços amb les videoartistes d’Atzur per fer l’espectacle inaugural, encarregat deixant-los total llibertat creativa. CA! i Atzur havia de ser una barreja efímera de sons i projeccions en viu, tot removent materials d’arrel tradicional i sonoritats electròniques, però s’ha convertit en producte audiovisual tancat per a adaptar-se al format virtual del congrés.

També de resultes de la pandèmia del coronavirus, s’ha adaptat el concert dels incombustibles Carles Belda i el Conjunt Badabadoc, que serà dissabte. Una proposta amb versions de grans èxits de la música del país amb ritmes caribencs, oferint un còctel festiu, alegre i ballable.

Un congrés amb precedents

El fet de pensar i debatre sobre tot allò que envolta la música d’arrel tradicional no és nou. Estudiosos, intèrprets i professionals ho fan de fa dècades en congressos, conservatoris, universitats i debats especialitzats. Però mai no se n’havia fet cap per parlar-ne en exclusiva, dirigit a tot el país i sota l’etiqueta “música d’arrel”.

La iniciativa ha estat del col·lectiu d’agitació cultural la Xeixa, format recentment per un grup de gent heterogeni de músics joves, professors, comunicadors, balladors i més especialistes. L’organització va a càrrec de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Culturals de la Generalitat de Catalunya i del Centre Artesà Tradicionàrius, i amb el suport de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona.

Conferència de premsa del Congrés Nacional de Música d’Arrel, “De cap per avall”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor