Munté s’obre a debatre amb la CUP sobre el RUI però no a finançar-lo en el pressupost

  • Demana abordar si els divuit mesos són suficients per culminar bé el procés

VilaWeb
Redacció
13.08.2016 - 10:40
Actualització: 13.08.2016 - 10:53

La consellera de presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, s’ha mostrat oberta a debatre amb la CUP sobre la possibilitat d’incorporar un referèndum unilateral d’independència (RUI) en el full de ruta independentista, però no a incloure una partida en el pressupost per finançar-lo. ‘En l’elaboració del pressupost s’han de tenir, de moment, altres prioritats. Això no significa que el full de ruta no pugui ser millorat i ampliat’.

En una entrevista a Europa Press, ha assegurat que estan disposats a tenir converses sobre sense límits per a incorporar millores en el full de ruta, però ha demanat ser rigorosos davant de qualsevol canvi perquè tot element que s’incorpori ha de tenir un component democràtic, generar amplis consensos, seguretat jurídica i ser homologable des d’un punt de vista internacional.

‘Se’m fa difícil pensar que el pressupost pugui preveure tots i cadascun dels instruments i elements que van sorgint en el debat polític’, ha sostingut la també vice-presidenta del PDC.

Segons Munté, els comptes del 2017 -com, segons la seva opinió, ja feien els que els anticapitalistes van bloquejar per a aquest any-, han de cobrir el compromís adquirit per JxSí i la CUP per avançar cap a la independència però també respondre a les necessitats diàries dels ciutadans.

A més del RUI, ha afegit, en una negociació poden posar-se altres elements sobre la taula per part de les entitats sobiranistes, els partits i el mateix Govern: ‘Volem que el full de ruta avanci amb seguretat, amb instruments 100% democràtics. Hem d’analitzar si el RUI compleix aquests requisits i ho podem preveure així com altres propostes que puguin sorgir’.

Així, després de preguntar-li pel termini de 18 mesos que preveu el full de ruta, ha reconegut que és una altra de les possibles qüestions a debatre, destacant que és un bon moment per analitzar en què s’ha avançat i què queda per fer, entre altres qüestions.

‘Reduir no es poden reduir, però tampoc cal allargar-lo respecte als terminis inicialment previstos. El que calgui per culminar bé el procés’, ha reclamat.

Els riscos del RUI
Malgrat assegurar que el referèndum unilateral no seria un nou 9-N, ha concretat que el procés participatiu del 2014 dóna pistes de la complexitat d’implementar-lo, per la qual cosa ha fet una crida a estudiar-lo ‘amb molta cura i discreció’. I ha afegit: ‘Els riscos hi són i els assumim. Alguns poden parlar d’això molt de prop i altres parlen però no els toca tan de prop’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor