S’ha mort l’ex-president d’Òmnium Cultural Jordi Porta

  • Va dedicar tota la vida a la promoció de la llengua i la cultura del país · Va presidir Òmnium Cultural del 2002 al 2010

VilaWeb
Pol Baraza Curtichs
14.06.2023 - 12:55
Actualització: 14.06.2023 - 13:56

Jordi Porta i Ribalta, setè president d’Òmnium Cultural, s’ha mort a vuitanta-sis anys. El filòsof i activista cultural va dedicar tota la vida a la promoció de la llengua i la cultura del país, al foment de la democràcia i de l’educació en valors. Òmnium n’ha anunciat la mort en un comunicat de condol.

“L’etapa de lideratge de Jordi Porta va suposar un punt d’inflexió en la història d’Òmnium Cultural, ja que durant el seu mandat va aconseguir l’objectiu de convertir l’entitat en un instrument a l’abast de tota la societat i transformar-la en una organització representativa del país sencer, actualitzant i modernitzant l’acció política i cultural, sense renunciar als seus objectius fundacionals en defensa de la llengua, la cultura i el país”, diu Xavier Antich, president de l’entitat.

Porta va néixer poc abans de l’esclat de la guerra de 1936-1939. Es va llicenciar en filosofia a la Universitat de Barcelona (UB) l’any 1967. Fou director de la Fundació Jaume Bofill del 1971 al 2001. El 2002 va guanyar les eleccions a Òmnium Cultural, entitat que presidí fins al juliol del 2010, quan el va rellevar Muriel Casals i Couturier. Fou també dirigent de l’escoltisme català, en concret de la Delegació Diocesana d’Escoltisme, de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, i de la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge.

Va ser president de l’Opinió Catalana, president de la Coordinadora Catalana de Fundacions, membre del Patronat del Consell de la Informació de Catalunya, membre del Consell Assessor del Patronat Català Pro Europa i coordinador d’activitats de l’associació Cristianisme Segle XXI. També va ser síndic de greuges de la Universitat Autònoma de Barcelona, membre del patronat de la Fundació Enciclopèdia Catalana, membre del consell editorial del diari Avui, del Consell Editorial d’Edicions 62 i del consell consultiu de la Plataforma per la Llengua. L’abril del 2010 fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi per la Generalitat de Catalunya. Aquell mateix any rebia el Premi Memorial Francesc Macià. Fou membre del consell assessor de la Fundació Centre d’Estudis Jordi Pujol, i d’ençà del 18 de gener de 2011 presidia la Fundació Enciclopèdia Catalana, de la qual havia estat vice-president primer. El febrer del 2013, la Universitat Autònoma de Barcelona li va atorgar el doctorat honoris causa.

“Un gran activista i defensor de la llengua, la cultura i la nació catalana”

Jordi Cuixart ha fet un piulet de record de Porta. “Ens deixa l’home clau per a entendre això que avui representa Òmnium. Una de les persones més generoses que mai hauré conegut. Amb la mort d’en Jordi Porta perdem un gran amic, un lluitador, un referent de vida”, diu.

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, també ha donat una mostra de condol. “La mort d’en Jordi Porta ens deixa un gran buit. Molts vam acompanyar-lo ara fa 20 anys al procés de renovació d’Òmnium, i sempre ha estat un referent polític, ètic i ciutadà”, diu. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, recorda que Porta ha estat una figura cabdal del catalanisme i defensor de la llengua com a eina de cohesió social i nacional.

Des de Junts per Catalunya, la presidenta Laura Borràs ha lamentat la mort de Porta. “El meu condol més sincer a la seva família i amics. Va ser una persona que va treballar intensament en la promoció de la nostra llengua i la nostra cultura”, expressa. El secretari general del partit, Jordi Turull, també ha fet un piulet: “Un gran activista i defensor de la llengua, la cultura i la nació catalana.”

“Descansi en pau Jordi Porta, figura clau en la renovació del catalanisme, necessària per a obrir l’horitzó independentista. Llengua, cultura i país”, diu la CUP.

—Treballem per ampliar la informació—

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any