S’ha mort el pintor Lluís Trepat a noranta-set anys

  • Va ser autor de referència en l'art abstracte i les avantguardes del segle XX

VilaWeb
Redacció
09.08.2022 - 09:36
Actualització: 09.08.2022 - 15:04

El pintor català Lluís Trepat s’ha mort a noranta-set anys. Nascut a Tàrrega el 1925, va ser un autor de referència en l’art abstracte i les avantguardes del segle XX. Iniciat en les arts plàstiques, l’any 1943 va ingressar a l’Escola d’Arts i Oficis de Tàrrega, on va travar amistat amb Jaume Minguell. Interessat en el dibuix a tinta xinesa i acolorit, a final dels anys quaranta es va centrar en la representació de figures gitanes, però arran d’un viatge a Itàlia, Països Baixos i París el va posar en contacte amb artistes com Joan Vilacasas i va derivar cap a formes d’expressió en línia amb l’avantguarda de postguerra.

Un cop va tornar es va instal·lar a Lleida, on va propulsar el debat sobre la modernitat, entesa com una manera de veure la creació contemporània més lliure i subversiva. El 1955 va fer un segon viatge a París, a partir del qual va començar el seu període abstracte, la seva etapa més creativa, des d’un punt de vista d’un constructivisme geomètric que delimita amb l’ús del color.

El 1957 es va endinsar en el món del degoteig, amb una pintura on té prioritat el gest de l’artista i el connecta amb l’expressionisme abstracte i l’obra de Jackson Pollock. El 1959 va tancar aquesta etapa i va passar a treballar en un constructivisme més lliure, que dóna com a resultat una obra molt personal. S’inscriu en aquest període la sèrie Òvals, el seu conjunt abstracte més coherent, elaborat i personal, que culmina tota l’evolució creativa que havia començat el 1956.

El 1962, en el moment àlgid de la seva carrera, va marxar a Barcelona, on també va fer de professor de dibuix a Elisava i l’Escola de la Moda. El 2004 va abandonar la creació artística, poc després d’haver-se’n anat a viure a Fogars de la Selva.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor