Quins són els millors panellets de Catalunya? Una pastisseria de Barcelona s’endú el premi d’enguany

  • La pastisseria Carrió ha guanyat el concurs de la Ruta dels Millors Panellets de Pinyons Artesans de Catalunya

VilaWeb
Redacció
22.10.2022 - 21:40
Actualització: 23.10.2022 - 13:18

Segons el concurs de la Ruta dels Millors Panellets de Pinyons Artesans de Catalunya, els millors panellets de pinyons es fan a la pastisseria Carrió de Barcelona. El mestre pastisser Oriol Carrió ha guanyat el premi de la tercer any d’aquest certamen que organitzen Panàtics i el Gremi de Flequers de Barcelona. Els panellets del Forn Mistral han estat segons i el podi l’ha completat la Pastisseria Joan del Papiol.

Els panellets de la pastisseria Carrió –situada al carrer de Bailèn, al districte de Gràcia– han superat la quarantena d’obradors amb qui competien arreu de Catalunya. El jurat –format per tècnics, pastissers i forners– li ha atorgat la màxima puntuació. Valoraven l’estructura general del dolç, la imatge exterior, la qualitat dels pinyons i el massapà, i el gust i la textura a la boca.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Un premi que dispara les vendes

Normalment, comencen la campanya de panellets a mitjan octubre, però no és fins quatre dies abans que la major part de gent en compra. Tanmateix, enguany han constatat que les vendes han començat abans i que el premi ha despertat l’interès dels clients: “Passen per aquí i saben que hem guanyat el premi i els fa gràcia tastar-los. Encara no sabem la xifra exacta, però hem notat han augmentat les vendes”, diu Carrió. Un premi que els ha agafat per sorpresa i que també ha fet que els seus clients habituals comencin a menjar-ne abans: “Sempre expliquem als clients que aquests panellets no són com els del supermercat i que s’han pocs dies després d’haver-los comprat. Hem vist que la gent ja en menja. Nosaltres produïm al dia, els fem cada matí.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VilaWeb (@vilaweb)


Ara per ara, solament ofereixen panellets de pinyons, però a partir d’aquest cap de setmana ja se’n podran comprar de variats. A la pastisseria Carrió proven de trobar un equilibri entre el fet tradicional i la innovació: “En fem de cafè, de coco, de Sacher, de tiramisú, de pinya colada… Cada any fem alguna cosa diferent perquè als clients també els agrada anar trobant coses noves”, assenyala.

Un encariment generalitzat de matèries primeres que obliga a ajustar preus

Tot i l’augment de vendes, la pujada de preus generalitzada no ha passat desapercebuda: “El sucre s’ha encarit d’un 60% i paguem més del doble de factura de la llum. L’única matèria primera que, curiosament, ha baixat de preu són els pinyons. Després de quatre anys pagant-los a preus desorbitats, uns vuitanta-cinc euros el quilo, enguany s’ha reduït una mica”, assenyala. Reduir el consum de pinyons i que siguin més barats, tot i la resta de pujades, els ha permès de mantenir els preus respecte de l’any passat: “Sempre procurem tenir uns marges correctes i no apujar els preus quan s’acosta la temporada. Costa el mateix fer un panellet per la Castanyada que fer-lo el dia de Nadal. Creiem que s’ha de ser molt just amb el preu i amb els clients.”

Què ha de tenir un bon panellet?

Per Carrió, la clau per a aconseguir uns bons panellets són els ingredients: “El massapà ha d’estar molt ben treballat i s’han de fer amb una bona ametlla, no pot ser la comuna. També és important el sucre i un bon refinat. És així com aconseguim que el panellet es desfaci a la boca”, explica. Ara, com que és un dolç que molta gent fa a casa, Carrió s’ha trobat que els gusts de cadascú són molt personals: “Hi ha qui hi posa ratlladura de llimona, uns altres prefereixen la taronja i fins i tot hi ha gent que hi posa patata, moniato o carabassa per mantenir-ne la humitat.”

Una pastisseria de tradició familiar

Oriol Carrió i la seva germana Anna són pastissers de tercera generació. Ara que han rebut el premi, se senten molt satisfets: “Ens fa molta il·lusió perquè la recepta de panellets és la mateixa que feia el meu pare. És un premi a la feina ben feta i al bon saber treballar.” Un premi que, a més, volen compartir amb els clients: “Per ells també és molt gratificant. Que la botiga on vas sempre guanyi un premi te’n fa sentir orgullós.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any