Mercè Pàniker i Alemany, la germana que no sortia a la fotografia

  • L'Institut Català de les Dones ha presentat un seguit d’actes per a fer-la a conèixer en motiu dels cent anys del naixement

VilaWeb
Redacció
07.03.2020 - 20:50
Actualització: 07.03.2020 - 23:10

Mercè Pàniker i Alemany (1920-2012) va ser una emprenedora i activista catalana en favor dels drets de les dones. Mentre els seus dos germans Salvador i Raimon van ser sempre reconeguts a causa de la seva gran influència en la cultura del moment, la seva tasca sempre va romandre a l’ombra. És per això que l’Institut Català de les Dones (ICD) ha presentat un seguit d’actes per fer-la a conèixer amb motiu dels cent anys del seu naixement. Dirigit per Anna Mercadé, l’Any Mercè Pàniker i Alemany girarà entorn dels eixos del feminisme, la democràcia i la participació política, de l’emprenedoria i el lideratge de les dones a l’empresa i la indústria, i de la cooperació internacional.

L’ICD, com a institució coordinadora, també impulsarà l’edició d’una biografia, organitzarà una jornada central al Palau de la Generalitat, realitzarà una exposició itinerant que s’incorporarà al catàleg de mostres divulgatives de la institució, i explicarà la vida i el pensament de Pàniker en un vídeo divulgatiu i una campanya a les xarxes socials.

 

 

Pionera a Catalunya com a empresària i defensora dels drets de les dones 

Mercè Pàniker i Alemany va néixer a Barcelona l’any 1920. L’any 1954 es va incorporar a Pàniker SA, empresa de tints i coles fundada pel pare, Sri Ramuni Pàniker, l’any 1922. Va ser cofundadora i presidenta de l’Associació Química Espanyola de la Indústria del Cuir (AQEIC), presidenta de l’Associació de Químics de Catalunya, membre de la junta directiva de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC) i de l’Organització de les Nacions Unides per al Desenvolupament Industrial (ONUDI). A més, va participar en l’organització del Primer Congrés Dona i Economia i va ser cofundadora de FEMVISIO, entitat dedicada a promoure la dona empresària.

Anna Mercadé, la responsable de l’any, ha destacat la importància que esdevingui un referent per a les catalanes. Pàniker sempre va defensar que només la independència econòmica podria portar a les dones a ocupar els espais de participació política i de lideratge social i empresari, d’on s’han vist sempre expulsades a causa del patriarcat. Va animar-les a confiar en si mateixes i dirigir-se cap a la conquesta del poder. No pas en clau de substituir els homes, sinó d’incorporar-se als centres de decisió complementant-los amb la seva manera de veure el món. Com a membre de l’ONUDI, va fer missions d’assessorament industrial a l’Àfrica, l’Àsia i l’Amèrica, fet que va contribuir a bastir ponts entre Occident i Orient, entre Catalunya i Europa, entre l’empresa i els treballadors i també entre homes i dones.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor