03.08.2015 - 21:15
|
Actualització: 04.08.2015 - 12:37
El president de la Generalitat, Artur Mas, ja ha signat el decret amb què dissol el parlament i convoca les eleccions per al 27-S. La signatura s’ha fet al Saló Mare de Déu de Montserrat del Palau de la Generalitat i ha començat amb la lectura del decret pel secretari de govern, Jordi Baiget. El decret, que manté una fórmula ordinària de convocatòria i no fa referència al caràcter plebiscitari de les eleccions, serà publicat aquest divendres al DOGC. Per a la signatura, Mas s’ha fet acompanyar per la presidenta del parlament, Núria de Gispert; la vice-presidenta del govern, Neus Munté; el conseller de la Presidència, Francesc Homs, i la consellera de Governació, Meritxell Borràs.
Vegeu el moment de la signatura del decret de convocatòria:
Des del Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat i després de signar el decret, el president ha volgut fer un breu discurs institucional per deixar clar que per a ell el 27-S té una importància política cabdal. En el seu missatge, Mas ha remarcat que ha signat el decret ‘seguint el marc legal vigent’ i de manera ‘semblant a totes les que s’han fet fins a dia d’avui pel que fa a la forma’.
Vegeu la declaració institucional del president:
‘Tanmateix, tots sabem que aquestes eleccions seran molt diferents pel que fa al fons’, ha dit. I és que per a Artur Mas Catalunya ‘no viu en condicions normals’ actualment. ‘Quan una majoria molt clara i rotunda d’un país vol exercir el seu dret a decidir, democràticament i pacíficament, i se li nega constantment aquest dret, impedint el diàleg i la negociació, i per tant l’acord i el pacte, significa que estem davant d’una situació excepcional, que requereix decisions també excepcionals’, ha afegit, tot remarcant que precisament ‘respondre i donar sortida a aquest anhel democràtic és el que fonamenta i justifica aquesta convocatòria d’eleccions anticipades al Parlament’.
El president també s’ha volgut dirigir a tots els partits i coalicions que concorreran a les eleccions que acaba de convocat, per fer una invitació a que ‘responsablement totes les forces polítiques presentin les seves propostes i els seus projectes per al futur d’aquest país’. ‘Totes les propostes, mentre respectin els drets humans, són legítimes en democràcia i són només els ciutadans lliures amb el seu vot els que poden fer-les possibles’, ha assegurat. Mas,però, ha remarcat que amb el seu missatge també volia fer una ‘crida’ a ‘respectar, tots, el que els ciutadans decideixin, i a assumir el compromís de trobar les vies polítiques i legals per implementar el mandat democràtic de les urnes’.
En el seu discurs, el president ha recordat que fa quasi dos anys ha avisar que ‘estava disposat a fer ús de la facultat legal que em pertoca d’avançar les eleccions si l’Estat pretenia silenciar la veu i el vot del poble de Catalunya’. ‘Volíem una consulta sobre el nostre futur polític, i la volíem legal i acordada’, ha explicat, tot afegit que ‘la negativa total del govern espanyol fins i tot a parlar-ne precipita ara la decisió anunciada des de fa temps’.
Mas també ha volgut recordar que Catalunya és ‘una nació mil·lenària que té dret a decidir el seu futur’. ‘Som una nació de persones lliures que ens hem guanyat el dret a decidir com volem ser i com volem governar-nos’, ha defensat. Per a acabar, el president ha considerat que els catalans ‘podem fer del proper 27 de setembre una data assenyalada en la nostra història’. ‘La democràcia és ara la protagonista. Les urnes, els vots i la decisió lliure, els instruments. Un futur fet de democràcia, justícia i llibertat, n’és l’horitzó. Assumim cadascun de nosaltres la responsabilitat i el protagonisme que el moment demana i fem-nos-en dignes’, ha dit per a finalitzar el seu missatge.