Darias esbocina l’objectiu de vaccinar tots els més grans de 48 anys abans del juliol i fa empipar Argimon

  • El Ministeri de Sanitat espanyol ha refusat finalment la proposta de Salut d'ampliar la separació entre la primera dosi de Pfizer i Moderna i la segona

VilaWeb
Redacció
20.04.2021 - 21:06
Actualització: 20.04.2021 - 21:37

Per acabar el dia, “una mala notícia”. El Departament Salut confiava que la ministra espanyola Carolina Darias acabaria cedint i permetria que la segona dosi de Pfizer i Moderna es pogués administrar vuit setmanes després de la primera, en lloc de tres. Avui mateix, en la conferència de premsa sobre el procés de vaccinació, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ja avançava amb prudència i precisió la conveniència d’aquest canvi. Si es retarda fins a vuit setmanes la inoculació de la segona dosi, a final de juny tots els catalans més grans de quaranta-vuit anys hauran rebut pel cap baix una dosi del vaccí, i tots els més grans de setanta ja seran immunitzats. Però quan la conferència ja finia, Argimon ha callat per mirar el mòbil. I ha fet cara de contrariat. “Bé. Ja ho deuen haver vist”, ha dit. La comissió de Sanitat espanyola, finalment, ha obstruït el canvi de protocol. Per què? Exactament, no se sap.

Argimon s’havia passat la conferència recordant que nombrosos estats de la Unió Europea ja fan servir una separació més llarga, de prop de sis setmanes, com Alemanya o Itàlia, i que en el cas del Regne Unit i el Canadà, la separació és fins i tot de tres mesos i quatre. Quan ha sabut la decisió final espanyola, Argimon ha mirat de mesurar bé les paraules, però es veia empipat. “El Regne Unit té la meitat de mortalitat que nosaltres. Bé, que nosaltres, no. Que Espanya”, ha dit, contundent. “Què volen que els digui, sincerament. És una mala notícia.” La seva tesi, i la de tots aquests països, és que la primera dosi ja ofereix una protecció prou alta i que retardar la segona permetria de protegir més gent abans. “És millor tenir molta gent amb un grau de protecció més baix, que no pas molt poca gent molt protegida”, deia avui. Darias no ha explicat exactament per què en discrepa. S’ha limitat a dir que les tres setmanes de separació actuals “tenen avantatges perquè ofereixen una protecció doble”. I punt.

El fet cert és que Salut no solament havia fet previsions de futur. També ha quantificat la pèrdua. La consellera Alba Vergés ja havia avisat que entre aquesta setmana i l’anterior s’hauran hagut d’administrar 110.000 segones dosis de Pfizer que, segons Salut, haurien pogut protegir 110.000 persones que encara no han rebut cap dosi.

Una altra decisió política de fonament científic dubtós

El procés de vaccinació avança amb una tendència positiva, però les xifres encara són clarament insuficients per a pensar en cap canvi estructural. La doctora Carmen Cabezas ha informat avui que tan sols ha rebut la primera dosi del vaccí el 29,9% dels qui tenen entre 70 i 79 anys, el 27,6% dels qui en tenen entre 66 i 69 i el 52% dels qui en tenen entre 60 i 65. El col·lectiu que ja té immunitat de grup és el dels ciutadans més grans de 80 anys, amb un 87,3% protegits amb primera dosi. El 12,7% restant, ha dit Cabezas, es deu principalment al fet que la situació clínica de molts pacients d’aquestes edats ha impedit d’inocular-los encara el vaccí. El rebuig a la vaccinació continua essent molt residual.

El fet cert, en tot cas, és que hi ha diverses decisions polítiques que alenteixen el ritme de vaccinació. La negativa d’ampliar la separació entre dosis n’és una, i una altra és la limitació del vaccí d’AstraZeneca i la paràlisi del vaccí de Janssen, tots dos encallats per una incidència ínfima i no significativa de trombosis. L’Agència Europea del Medicament ja va dir que el d’AstraZeneca era segur, però l’estat espanyol n’ha limitat la inoculació a ciutadans entre 60 anys i 69. Avui mateix, l’Agència també ha dit que el vaccí de Janssen és segur i eficaç, i que l’efecte advers de trombosis és “molt rar” i “molt baix” i no n’hauria d’alterar l’ús. Aquest aval hauria de permetre de desblocar centenars de milers de dosis arreu de la Unió Europea.

La setmana passada, l’empresa va decidir unilateralment d’ajornar el lliurament de les dosis a què s’havia compromès amb la Unió, perquè els Estats Units havien aturat l’administració del seu vaccí pels casos remots de trombosis. La companyia ha reactivat avui els lliuraments a què s’havia compromès, però no ha precisat res més. Catalunya n’havia de rebre 24.000 dosis la setmana passada, però encara no sap ni quan les rebrà ni a qui les administrarà. Mentrestant, als Estats Units ja vaccinen tots els ciutadans més grans de setze anys.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor