08.09.2016 - 15:26
|
Actualització: 08.09.2016 - 15:27
El diputat de Junts pel Sí Lluís Llach ha concedit una entrevista al mitjà francès La Tribune en la qual defensa la unilateralitat del procés d’ençà que el govern espanyol no respon a cap demanada que vingui de Catalunya: ‘Des del 2010, cada petició ha rebut com a única resposta una negativa i les nostres propostes de negociació han tingut una resposta judicial’, argumenta Llach, que defensa el seu compromís electoral d’assolir l’autodeterminació de Catalunya.
Romaric Godin, autor de l’entrevista, li demana a Llach si aquest camí unilateral cap a la independència pot comportar un xoc frontal amb l’estat espanyol: ‘Si el govern espanyol continua fent front a un problema polític mitjançant recursos a la justícia, llavors sí, hi haurà un xoc. L’estat espanyol no està acostumat a negociar. Cap colònia espanyola ha aconseguit la independència mitjançant la negociació, sempre per la força’, explica Llach, que també recorda els avisos que ha rebut la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, per haver aprovat les conclusions de la comissió d’estudi del Procés Constituent.
Preguntat per si hi ha alguna possibilitat que la majoria parlamentària abandoni el projecte independentista, Llach és molt clar: ‘És del tot impossible’. I afegeix: ‘Anirem fins al final perquè tenim un mandat democràtic i creiem que tenim una majoria social. Qualsevol marxa enrere queda exclosa’.
El RUI, una possibilitat
No descarta la possibilitat d’organitzar un RUI, però matisa que no és l’única via. Abans, cal preparar les estructures d’estat i preparar les tres lleis de desconnexió: ‘El referèndum està sobre la taula, cal veure si és possible i factible’.
L’entrevista també aprofundeix en el seu activisme contra el règim durant el franquisme i carrega durament contra l’anomenada transició espanyola: ‘Esperàvem que nasqués un projecte per a un futur en què totes les nacions d’Espanya podrien conviure juntes i en llibertat. S’esperava un futur feliç. Aquest projecte s’ha perdut per complet i l’esperança ha desaparegut’. Per això creu que el cas català és ‘el fracàs absolut de la transició democràtica a Espanya’.