17.06.2022 - 21:40
La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha tornat a incorporar a l’agenda política del Regne Unit la disputa sobre la independència. Aquests darrers anys ho ha intentat unes quantes vegades, que finalment no han acabat en res.
La campanya que ha engegat fa poc sembla la definitiva. Una volta superats els anys més durs de la pandèmia de la covid –és complicat de demanar a la ciutadania que en una situació com aquella es preocupi també de la independència–, ara vol il·lusionar els escocesos perquè s’afegeixin a la segona versió del referèndum de l’octubre del 2014.
Aleshores, el primer ministre del Regne Unit era David Cameron i, convençut que el “no” guanyaria fàcilment, va donar el vist-i-plau perquè el parlament de Westminster acceptés de fer el referèndum i, a més, perquè el govern escocès –amb Alex Salmond al capdavant– fos el responsable d’organitzar-lo.
Durant les negociacions, Salmond, conscient de com era de difícil que guanyés el “sí”, va proposar a Cameron d’incloure tres opcions al qüestionari: continuar com fins aleshores, tenir l’autonomia més gran possible però dins el Regne Unit, i obtenir la independència. Cameron va rebutjar la proposta i va imposar un qüestionari en què s’havia de respondre “sí” o “no” a la independència.
Com que havia vist que les setmanes anteriors al referèndum les possibilitats que el resultat fos favorable a la independència havien anat augmentant, Cameron va començar a fer promeses polítiques, pressionat per la inquietud.
El “no” va guanyar amb el 54% dels vots i Cameron va reconèixer que haver permès el referèndum havia estat el pitjor error de la seva carrera política. La primera ministra escocesa va dir fa poc que Escòcia era en una situació més bona ara que no pas el 2014.
Tanmateix, l’ocupant actual de Downing Street és Boris Johnson, i sempre que li han demanat ha respost que de cap manera acceptaria que es fes un altre referèndum a Escòcia. Per a Sturgeon, la tasca més complicada serà, a més de convèncer la ciutadania, trobar una via legal que li permeti de fer el referèndum tot i no tenir el consentiment de Londres.
El monstre del llac Ness torna a aparèixer.