Les activistes agredides a Mas de Barberans reclamen presència de la policia als correbous

  • La delegació del Govern a les Terres de l'Ebre aposta per fer pedagogia i mantenir la policia al marge

VilaWeb
Josep Rexach Fumanya
03.05.2016 - 22:00
Actualització: 03.05.2016 - 22:32

‘Així que treus una càmera, estàs venut. A vegades triguen més o menys a reaccionar, però només que un o dos ho vegin ja comencen a parlar entre ells, entre les penyes. I al final s’hi acaba sumant tot el poble’, explica a VilaWeb Aïda Gascón, directora de l’associació AnimaNaturalis. És una de les dues activistes que dissabte fou agredida brutalment en un correbou a la plaça de Mas de Barberans (Montsià). La polèmica sobre l’incident no ha disminuït amb el pas dels dies i no sembla pas que hagi de desaparèixer fins al pròxim correbous, que es farà a Alcanar (Montsià) el 13 de maig. ‘Ens falten dues càmeres, però no descartem d’anar-hi. Preferiríem que abans hi hagués una reunió per a parlar d’un protocol de seguretat que impliqui algun cos de policia’, demana Gascón a l’administració.

Per llei, als correbous no cal que hi hagi cap força de seguretat. És molt probable que d’aquí a dues setmanes, a Alcanar, hi vagi una patrulla de mossos d’esquadra, sobretot després del rebombori que s’ha creat. ‘Sempre que anem a una plaça avisem els mossos. Però si no els avisem no vénen. Seria més efectiu que hi fossin sempre, igual com els trobes en una festa major o en uns altres esdeveniments’, diu Gascón, que encara té blaus de la baralla de dissabte.

La llei 34/2010 sobre la regulació de les festes tradicionals amb bous obliga les entitats organitzadores a tenir contractat un servei d’ambulància, però no especifica res sobre la presència de policia. La seguretat recau sobre cada organització, amb un protocol específic. Certament, en aquesta captura de pantalla del vídeo de l’agressió de Mas de Barberans es pot veure membres de l’organització provant d’evitar l’agressió a les dues activistes.

Captura de pantalla 2016-05-03 a les 20.01.00

Tanmateix, Gascón no creu que sigui cap solució efectiva: ‘Són gent del poble mateix. No tenen armes ni capacitació per a actuar en situacions com la de l’altre dia.’

El delegat del govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, creu que és preferible que els cossos de la policia no s’hi immisceixin: ‘Els correbous són una festa i si els hi involucrem deixarà de ser-ho’, diu. Pallarès creu que cal fer pedagogia entre totes les parts i evitar que es repeteixin escenes com la del cap de setmana passat. Per això ahir va anunciar que, per a ser més efectius, es farien reunions individualitzades amb els batlles i penyes taurines de cada municipi.

Més agressions
No és pas la primera vegada que activistes d’AnimalisNatura són agredides. Fa només dues setmanes, a Aldover (Baix Ebre), on arrencava la temporada de correbous, hi hagué una situació semblant. ‘Ens van identificar ràpidament com a antitaurines. Van començar assenyalant-nos i demanant un aplaudiment per a nosaltres. El poble es va començar a encendre, ens van acorralar, ens van llançar una cadira i cervesa i ens van insultar i amenaçar’, recorda Gascón.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any