Les 5 perles de les 10 en 2 minuts

VilaWeb
Redacció
18.11.2015 - 21:55
Actualització: 18.11.2015 - 21:58

1a perla. Tensió entre el Gran Wyoming i Albert Rivera per les víctimes del franquisme. Fou molt cèlebre a la xarxa el vídeo en què el Gran Wyoming alliçonava Albert Rivera sobre la memòria de les víctimes del franquisme, arran de la decisió de Ciutadans d’impedir que l’Ajuntament de Calataiud retirés una medalla d’or a Franco.

Ahir al vespre Rivera fou entrevistat a ‘El intermedio’, el programa del Wyoming a La Sexta, i el president de Ciutadans va respondre sobre aquesta qüestió. Van tenir un intercanvi d’impressions força tens. Tot va començar amb la pregunta a Rivera de la copresentadora del programa, Sandra Sabatés: les víctimes del franquisme no es mereixen el mateix tracte que el pacte contra el gihadisme –subscrit per Ciutadans– ofereix a les víctimes dels atacs?

—Sandra Sabatés [S. S.]: Per què les víctimes del franquisme no es mereixen el reconeixement que sí que es mereixen les del gihadisme?

—Albert Rivera [A. R.]: Sí, sí que se’l mereixen. Una altra cosa és que fem un debat sobre totes les places, plaques i noms de tot Espanya. I on posem el cronòmetre? En la dictadura franquista? Abans? En els reis absolutistes? En les barbaritats que s’han fet? Em sembla que obrir un debat sobre això no preocupa realment la majoria de ciutadans. Això que hem vist [els atemptats de París] sí que preocupa realment la majoria, perquè són persones. I no cal que els demòcrates ens passem el dia condemnant les dictadures. I molts hem nascut en democràcia, i no hem viscut, per sort, aquest problema.

—Gran Wyoming [G. W.]: Vostè és jove, però hi ha gent que pateix el problema cada dia.

—A. R.: Ja dic això mateix.

—G. W.: No es tracta de fer un debat poble per poble, es tracta de fer una llei i ja està. És trist honorar la memòria d’una víctima i que hagi de viure a la plaça de l’home que els va matar. Tret que no fos ben matat, és clar; això seria una altra qüestió!

[Aplaudiments del públic.]

—A. R.: A Espanya podem fer un debat com va fer Ada Colau, que va treure el bust del rei a Barcelona. És el debat que interessa a Ada Colau.

—G. W.: No, no… Però quantes places té Hitler a Alemanya?

—A. R.: També hi ha partits que retiren el bust d’un rei d’un ajuntament.


2a perla. L’última ‘haka’ de Jonah Lomu tot just fa dos mesos. Jonah Lomu, una de les grans llegendes del rugbi mundial, s’ha mort avui a Auckland (Nova Zelanda) a causa d’una malaltia renal. Al capdavant dels All Blacks va participar en moltes ‘hakes’, el ball maori que els jugadors neozelandesos fan abans de cada partit. L’última que va ballar va ser fa dos mesos, al Covent Garden de Londres. Era dos dies abans de començar el Mundial de Rugbi d’enguany, que van acabar guanyant els All Blacks.

Vegeu en el següent vídeo l’última ‘haka’ que va ballar Jonah Lomu:


3a perla. Un film espectacular de ‘Bola de drac’ fet per afeccionats triomfa a la xarxa.  Els seguidors de ‘Bola de drac’ van quedar ben decebuts quan el 2009 es va estrenar als cinemes el film ‘Dragon Ball Evolution’, basat en les històries dels personatges d’Akira Toriyama i fet amb actors de carn i ossos. El resultat va ser molt pobre. Ara, en canvi, un film, que compta també amb actors reals, i amb efectes especials molt espectaculars, té un èxit extraordinari a la xarxa. L’han fet un grup de seguidors incondicionals de la sèrie, dura mitja hora i s’intitula ‘Dragon Ball Z: The Fall of Men’. Ha costat 12.500 euros i en una setmana a YouTube ha tingut més de vuit milions de visualitzacions.


4a perla. La concessió d’una medalla al mèrit policíac a la Mare de Déu, avalada per l’Audiència espanyola. L’Audiència espanyola ha avalat la concessió de la medalla al mèrit policíac a Nostra Senyora Santíssima de l’Amor. Tres jutges hi ha votat a favor i dos en contra. Aquests dos magistrats consideren que la condecoració a una figura religiosa s’hauria d’haver anul·lat, perquè no és cap persona i, per tant, no té entitat jurídica ni pot tenir drets ni obligacions. Els tres jutges disposats a mantenir la condecoració consideren que no hi ha pas ‘irracionalitat ni arbitrarietat’ de l’administració i que no és la primera vegada que es concedeix a una imatge religiosa.

Verge

Els dos que hi són contraris manifesten en un vot particular que aquests reconeixements s’atorguen per reconèixer comportaments molt remarcables i trajectòries de persones, ben sovint anònimes. Solen ser –diuen– persones que han mort en acte de servei o han fet alguna acció a favor del prestigi del cos policíac.

Els jutges partidaris avalen l’advocacia de l’estat, que va donar suport a un recurs de l’Associació ‘Europa Laica’. Entenen que el destinatari final de la medalla era la Confraria de Jesús el Ric, amb personalitat jurídica, i que té Nostra Senyora Maria Santíssima de l’Amor per símbol representatiu. A més, recorden que és una confraria vinculada a la policia espanyola.

D’una altra banda, els dos jutges de la sala contraris a la resolució –un dels quals és el president de la secció, José Luis Gil Ibáñez– argumenten que només es concedeix a persones físiques o jurídiques quan hi ha hagut actuacions en defensa de l’ordre, de les persones o de la propietat, unes circumstàncies que no concorden amb el fet d’atorgar-la a una confraria perquè col·labora amb la policia, afegeixen. ‘Amb tots els respectes per la posició majoritària –indiquen en sengles vots particulars–, ni l’assistència a actes processionals, ni el privilegi d’alliberar un pres durant la Setmana Santa no constitueixen comportaments o actuacions extraordinaris o motius que, excepcionalment, aconsellin d’atorgar la principal distinció policíaca, perquè aquesta distinció no aporta cap incentiu als membres de la policia.’


5a perla. Xiulada en el minut de silenci per les víctimes de París abans del Turquia-Grècia de futbol. Abans del partit que van jugar ahir a Istambul les seleccions de Turquia i de Grècia es va guardar, com en molts altres camps de futbol, un minut de silenci en memòria de les víctimes dels atemptats de París de divendres. Però una part de públic va xiular amb força i va trencar el silenci. Després, segons que explica un periodista d’AFP present a l’estadi, es van sentir crits de ‘Al·là és gran’ i la cridòria es va intensificar.

Vegeu-ne aquest vídeo, enregistrat de la graderia estant:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any