L’advocat que representa Puigdemont en la demanda a l’ONU: ‘Això és només el començament’

  • Ben Emmerson assegura que no cessaran en l'ofensiva internacional fins que Madrid sigui 'persuadit' que ha de negociar

VilaWeb
ACN
02.03.2018 - 15:01
Actualització: 02.03.2018 - 15:02

L’advocat britànic Ben Emmerson, representant de Carles Puigdemont a la demanda davant del Comitè de Drets Humans de l’ONU, ha afirmat que el moviment jurídic ‘només és el començament’ de la campanya que volen fer a escala internacional. Després que ahir l’equip encapçalat per l’advocat presentés la demanda a les Nacions Unides, Emmerson ha anunciat en roda de premsa des de Brussel·les que no cessaran en l’ofensiva jurídica davant d’instàncies internacionals.

‘El primer cop va ser l’1 de febrer, i el segon va ser l’1 de març […] El tercer gran pas en la campanya internacional tindrà lloc aquest mes’, ha dit el britànic, que, tot i que no n’ha donat detalls, ha avançat que serà ‘molt significatiu’. Segons que ha explicat, no s’aturaran fins que el govern de Rajoy accepti seure a la taula de negociacions. Per això, però, fixen dues precondicions: l’alliberament ‘de forma immediata’ dels presos polítics i que sigui un diàleg ‘inclusiu i sincer’. ‘Continuarem fent demandes amb fons legal sòlid a la comunitat internacional cada mes, fins que Madrid sigui persuadit que ha d’entrar en negociacions’, ha conclòs.

‘Sembla que el govern de Rajoy es pren les seves obligacions internacionals com una broma. Són drets centrals per a la democràcia política’, ha retret al president del govern espanyol. ‘Espanya ha violat les seves obligacions legals i continua fent-ho, i no pararà, em temo, fins que s’arribi al punt que se la condueixi a una taula de negociació’, ha insistit.

Durant la roda de premsa a Brussel·les, Emmerson ha explicat que la demanda és una petició individual de Carles Puigdemont contra Espanya per la violació de la Declaració Universal dels Drets Humans i el Conveni Internacional pels drets civils i polítics (ICCPR per les seves sigles en anglès). Segons ha dit, aquests dos instruments ‘garanteixen el dret a l’expressió, l’associació i la participació política’ i és en aquests drets en els quals es basa la demanda, que l’advocat dóna per fet que serà acceptada pel Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides.

Segons ha dit Emmerson, el Conveni garanteix de manera explícita el dret de qualsevol persona de defensar i fer campanya a favor de l’autodeterminació i això és garantit per una sèrie de drets que són ‘els fonaments’ de qualsevol democràcia. També ha matisat que si bé cap dels dos instruments jurídics en els quals es basen garanteixen en cap cas la independència de Catalunya, sí que garanteixen el dret a la mobilització pacífica a favor d’aquesta, així com el dret a organitzar una votació en un procés democràtic que expressi la voluntat de la gent. ‘Són drets legals específics, no polítics’, ha insistit.

Concretament, segons ha explicat Emmerson, la demanda fa referència a tres articles del Conveni Internacional, el 19, el 21 i el 25, que es refereixen, respectivament, al dret a la llibertat d’expressió política, el dret a l’associació política i el dret a participar en la vida política. En aquest sentit, la defensa argumenta que Puigdemont no ha incorregut en la violència sinó que, per contra, qui ho ha fet ha estat el govern espanyol amb l’ús de la força el dia del referèndum.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any