22.05.2020 - 21:50
|
Actualització: 23.05.2020 - 01:27
El govern del Regne Unit ha advertit avui que la Xina havia de respectar ‘els drets i les llibertats’ d’Hong Kong. Ho ha dit en resposta a l’anunci que ha fet Pequín d’una polèmica llei de seguretat que pretén d’aplicar a l’antiga colònia britànica. El Regne Unit és l’altre signatari del tractat en funció del qual Hong Kong té un règim polític propi sota el concepte ‘Un país, dos sistemes’. En un gest inusual els ministres d’Afers Estranger del Regne Units, Canadà i Austràlia, Dominic Raab, François-Philippe Champagne i Marise Payne han emès un comunicat conjunt en el que recorden al govern xinès que l’autonomia de Hong Kong està contemplada en els acord internacionals fins l’any 2047 i no pot ser esborrada de manera unilateral. En nom de la Unió Europea, Josep Borrell s’ha sumat a la denúncia dels tres governs i els Estats Units han amenaçat la Xina amb sancions diplomàtiques.
La nova norma que ha anunciat Pequín prohibirà ‘qualsevol acte de traïció, secessió, sedició o subversió’ contra el govern xinès i també el ‘robatori de secrets d’estat i l’organització d’activitats a Hong Kong per part d’organitzacions polítiques estrangeres’ i autoritzarà l’actuació dels cossos de seguretat xinesos en el territori d’Hong Kong. Això significa trencar l’autonomia de la ciutat, una part fonamental de la qual se sustentava en la capacitat legislativa i judicial pròpia. Les forces policíaques de la República Popular no podien actuar a Hong Kong sense l’autorització del seu govern, però ara ja no caldrà aquesta autorització.
Segons la Llei Bàsica, la constitució d’Hong Kong, les lleis de la Xina només poden ser adoptades a Hong Kong per una resolució del parlament local i d’acord amb una llista de punts que consten a l’annex tercer. L’adopció de la nova llei de seguretat xinesa, fins i tot si el parlament local la vota, va en contra de la constitució d’Hong Kong.
Indignació en l’oposició democràtica
L’oposició democràtica ha reaccionat a la notícia amb una gran indignació. Al Consell Legislatiu, el parlament de la ciutat, els diputats demòcrates han interromput la sessió amb pancartes i han protestat contra la presidenta de la cambra, Starry Lee, que ha hagut de sortir escortada de l’hemicicle.
La cap de l’executiu, Carrie Lam, era a Pequín participant en les sessions del Congrés del Poble, que ha aprovat la polèmica decisió. Quan ha tornat a Hong Kong, ha fet una conferència de premsa en la qual ha donat entenent que el Consell Legislatiu adoptaria una llei pròpia que inclouria tots els requisits que proposa la llei aprovada a Pequín, a la qual ha dit que donava ple suport.
Un dels caps de moviment democràtic, Lee Cheuk-yan, ha expressat la por que el govern pro-xinès faci servir el concepte de ‘subversió’ d’una manera tan àmplia que esdevingui un calaix de sastre on col·locar tota mena d’activitats. I ha recordat que aquesta era l’acusació que es va fer servir el 2009 per a sentenciar a onze anys de presó el premi Nobel de la Pau Liu Xiaobo.
Al carrer, grups de manifestants han repartit propaganda contra la decisió i han fet una crida a protestar i manifestar-se. El fet que Hong Kong encara estigui lluitant contra la pandèmia del coronavirus dificulta les concentracions. En aquest sentit, l’oposició democràtica ha acusat el govern xinès de fer servir la pandèmia per a donar un cop d’estat que anul·la, de fet, els acords que van permetre el pas d’Hong Kong a la República Popular de la Xina.
Preocupació al Regne Unit pel trencament dels acords
Al Regne Unit, la notícia ha caigut com una bomba: ‘Seguim la situació de prop i esperem que la Xina respecti els drets i llibertats d’Hong Kong, i també el seu alt nivell d’autonomia’, ha dit el portaveu oficial del primer ministre britànic, Boris Johnson.
Hong Kong va tornar a mans de la Xina el 1997 després de segle i mig de dominació britànica, gràcies a la declaració conjunta signada per Londres i Pequín el 1984 per la qual el Regne Unit renunciava a la seva darrera colònia asiàtica. El pacte va establir el manteniment, durant cinquanta anys, d’un seguit de llibertats en aquest territori que no estan garantides a la Xina continental. ‘Com a part d’aquesta declaració conjunta, el Regne Unit està compromès a donar suport a l’autonomia d’Hong Kong i a respectar el model de “un país, dos sistemes”‘, ha afegit el portaveu de Johnson.
Chris Patten, el darrer governador britànic de la ciutat (1992-1997), ha exigit al ministre d’Exteriors, Dominic Raab, que faci arribar a la Xina que la seva proposta és ‘indignant’ i ha acusat Pequín d’aprofitar-se políticament de la crisi del coronavirus. ‘La Xina ha fet servir aquesta preocupació per acovardir i assetjar en unes quantes qüestions, entre les quals, Hong Kong’, ha dit Patten a la BBC.
Les autoritats de Taiwan, Austràlia, el Japó i els Estats Units també s’han mostrat preocupades per la decisió xinesa i han exigit que es respectin els drets que tenen els ciutadans d’Hong Kong i que es respecti el tractat entre el Regne Unit i la Xina que els va establir. Organitzacions com Amnistia Internacional també ha denunciat la maniobra xinesa.
El Regne Unit podria revisar les condicions del passaport britànic de Hong Kong
Molts ciutadans de Hong Kong conserven encara el passaport britànic de l’època colonial. Actualment prop de dos cent mil ciutadans de Hong Kong tenen l’anomenat Passaport de Nacionalitat Britànica d’Ultramar, però fins a un milió de persones l’han tingut en algun moment, tot i que ara no sigui actiu.
Aquest passaport es va crear per als ciutadans de Hong Kong després de la massacre de Tian Anmen per calmar els ànims d’aquells que pensaven que el Regne Unit volia evitar qualsevol responsabilitat futura. El passaport no atorga la nacionalitat britànica ni permet a qui el té establir-se lliurement al Regne Unit però sí que permet viatjar sense visat. Els ciutadans de Hong Kong poden tenir aquest passaport i també el passaport de la Regió Administrativa Autònoma de Hong Kong, reconegut internacionalment.
En diverses ocasions l’oposició democràtica a Hong Kong havia demanat al Regne Units que atorgués drets de ciutadania als portadors d’aquest passaport per tal de protegir els seus drets –per exemple si eren detinguts per la policia. El Regne Unit sempre s’havia negat però ahir el president de la Comissió d’Afers Exteriors del parlament britànic, Tom Tugendhat, va demanar al govern que estengués els drets relacionats amb aquest passaport com a resposta a la decisió xinesa, incloent-hi el dret de residència al Regne Unit.
Cau la borsa
Una de les reaccions a la decisió xinesa ha estat la forta caiguda de la borsa. L’índex Hang Seng ha caigut més de cinc punts, és la caiguda més forta dels darrers cinc anys. Totes les grans empreses d’Hong Kong han registrat fortes pèrdues.
Fins avui, la ciutat ha estat vista com el punt clau d’intercanvi entre occident i la Xina, perquè el seu sistema judicial democràtic donava seguretat als inversors. Aquesta seguretat quedaria molt tocada si es confirmés la pretensió del govern xinès d’anul·lar per la via dels fets l’autonomia d’Hong Kong.