13.09.2023 - 12:08
|
Actualització: 13.09.2023 - 12:50
La Universitat de Barcelona (UB) s’ha compromès a promoure la llengua catalana en el món acadèmic i s’ha adherit a tots els principis i recomanacions establerts a la Carta Universitària de la Llengua, promoguda per la Xarxa Vives d’Universitats, que aplega vint-i-dues universitats dels Països Catalans. “La Carta és plenament coherent amb la política lingüística de la UB. Com a membres de la Xarxa Vives d’Universitats, i com a universitat compromesa a fer del català una llengua de prestigi universitari, n’assumim la totalitat de les recomanacions”, ha dit el vice-rector de Relacions Institucionals, Comunicació i Política Lingüística de la UB, Jordi Matas.
La Carta Universitària de la Llengua estableix una declaració de principis basats en la concepció del català com a llengua comuna del món universitari. En concret, els set principis estableixen el català com a llengua d’ús institucional, de gestió, de docència, de recerca, de publicació, de comunicació i divulgació del coneixement i d’internacionalització.
Per a assolir-ho, s’estableixen tot de recomanacions i indicadors per a fer un seguiment de la política lingüística, amb l’objectiu d’encarar envits com la transformació tecnològica, el multilingüisme o la globalització.
La Xarxa Vives preveu la possibilitat que les universitats s’adhereixin parcialment a la Carta i només se subscrigui a algunes de les recomanacions que hi figuren, però la UB s’ha compromès a assolir els set principis i a aplicar les quaranta-cinc recomanacions que s’hi detallen. “Es tracta d’una fita històrica que culmina tot un esforç de consens per a fixar un marc d’usos lingüístics orals i escrits de la llengua”, apunta Jordi Matas.