La mediació i l’arbitratge reclamen el seu lloc amb un congrés internacional a Barcelona

  • Convocats pel Consolat de Mar, experts nacionals i internacional s'han reunit per parlar de la projecció futura dels mecanismes de resolució de conflictes basats en aquestes tècniques

VilaWeb
Redacció
27.10.2023 - 18:56
Actualització: 27.10.2023 - 20:17

A la Llotja de Mar, s’hi ha fet la Barcelona International ADR Week, un congrés sobre mediació i arbitratge organitzat pel Consolat de Mar dins la celebració dels 750 anys d’aquesta institució, pionera dels sistemes adequats de resolució de conflictes comercials i mercantils d’ençà de l’època del rei Jaume I.

Un gran nombre d’experts nacionals i internacionals han debatut sobre la promoció de la desjudicialització dels conflictes comercials, empresarials, econòmics i mercantils amb eines adequades, com la mediació, i sobre la coordinació institucional dels tribunals arbitrals i centres de mediació de l’àrea mediterrània. D’aquesta manera, situen Barcelona, per la tradició històrica del Consolat de Mar, com a capital mundial de la mediació i de la resolució de conflictes.

Durant tres dies, han passat per la Llotja tota mena d’experts, com ara, el professor Dwight Golann i Gary Friedman, fundador de l’Understanding in Conflict, que van inaugurar la setmana.

Experts en tecnologia com Sergi Fernàndez, Liliana Arroyo, el director d’operacions del Centre Blockchain de Catalunya Albert d’Anta o la matemàtica Tetiana Klymchukvan han abordat el paper que les noves tecnologies poden tenir a l’hora de posar al dia la resolució arbitrada de conflictes.

Finalment, per a cloure les sessions, es va parlar del paper del respecte als drets humans i el dret humanitari, en una taula rodona en què van participar Neus Torbisco, Victòria Alsina, el diplomàtic alemany Carsten Wieland, que ha fet treball de mediació a Síria, l’ex-president de la Cort Suprema Administrativa de Suècia Mats Melin i el parlamentari britànic i ombudsman del Servei de Salut, Rob Behrens. Aquest darrer acte es va obrir amb un missatge en vídeo als organitzadors del president d’Eslovènia, Milan Kucan.

També hi va haver un gruix de casos aplicats amb experiències d’empreses i institucions i tallers.

En paraules de Jordi Domingo, cònsol major del Consolat de Mar, aquesta primera experiència ha demostrat la viabilitat i la necessitat de créixer en la resolució de conflictes per mitjà de la mediació i en l’interés com més va més gran per aquesta mena d’aproximacions, especialment en moments de confusió i canvis sobtats.

És previst que la setmana tingui una continuïtat anual, dins la projecció del Consolat de Mar i de Barcelona com a emblemes de la mediació i l’arbitratge, especialment a la Mediterrània, però també a tot el món.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any