La iraniana Narges Mohammadi guanya el premi Nobel de la pau

  • El comitè li ha reconegut la lluita contra l'opressió de les dones a l'Iran i per a promoure drets humans per a tothom

VilaWeb
Fotografia: Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach.
Arnau Lleonart
06.10.2023 - 11:04
Actualització: 06.10.2023 - 11:34

Narges Mohammadi, activista iraniana pels drets humans, ha guanyat el premi Nobel de la pau per la seva lluita contra l’opressió de les dones a l’Iran i per a promoure drets humans per a tothom. Ha estat detinguda tretze vegades, condemnada cinc voltes i sentenciada a trenta-un anys de presó i a cent cinquanta-quatre fuetades. Encara és empresonada.

El Comitè del Nobel ha recordat també l’assassinat de la kurda Jinà Aminí quan era sota custòdia de la policia de la moral iraniana, i com aquesta mort va originar una onada de mobilitzacions contra el règim teocràtic iranià amb el lema de “Dona, vida, llibertat”. Un lema que, tal com ha destacat el comitè, s’ajusta a la dedicació i la feina de Mohammadi.

La paraula “dona”, per la seva lluita pels drets de les dones i en contra de la discriminació i opressió sistemàtica. “Vida”, pel suport a la lluita de les dones per a viure vides plenes i dignes. I “llibertat”, per la lluita per la llibertat d’expressió i el dret de ser independent, i en contra de les normes que obliguen les dones a tapar els seus cossos.

Mohammadi va estudiar física i de jove va destacar com una activista per la igualtat i els drets de les dones. El 2003 es va involucrar en el Centre de Defensors de Drets Humans de Teheran, i el 2011 va ser detinguda per primera vegada i condemnada a presó per la seva dedicació amb unes altres activistes empresonats i els seus familiars.

Dos anys després, en llibertat sota fiança, va emprendre una campanya en contra de la pena de mort, motiu pel qual va tornar a ser detinguda el 2015 i li van afegir anys de presó a la condemna. De la presó estant, es va oposar a l’ús sistemàtic de la tortura i la violència sexual contra presoners polítics, especialment les dones.

I malgrat que continuava empresonada, no va deixar passar l’onada de protestes originada per l’assassinat de Jinà Aminí: va expressar el suport als manifestants i va organitzar accions de solidaritat amb més presoners. El gest no va ser de franc i les autoritats de la presó van prohibir-li de parlar per telèfon i rebre visites. Tanmateix, va aconseguir de publicar un article a The New York Times per l’aniversari de l’assassinat. El seu missatge va ser: “Com més ens empresonin, més forts ens farem.”

“Narges Mohammadi és una dona defensora dels drets humans i lluitadora per la llibertat. En atorgar-li el premi Nobel de la pau d’enguany, el Comitè del Nobel noruec vol honorar la seva valenta lluita pels drets humans, la llibertat i la democràcia a l’Iran. El premi de la pau d’enguany també reconeix els centenars de milers de persones que, l’any passat, es van manifestar contra les polítiques de discriminació i opressió del règim teocràtic envers les dones”, diu el comitè, que afegeix: “Només adoptant la igualtat de drets per a tothom podrem aconseguir la fraternitat entre nacions que Alfred Nobel pretenia promoure.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any