La Favb no preveu oposar-se al fet que Millet eviti part de les sessions del judici

  • Confien que hi hagi penes de presó i creuen que el procés "bombardeja l'oasi català"

VilaWeb
Redacció
28.02.2017 - 13:31

Confien que hi hagi penes de presó i creuen que el procés “bombardeja l’oasi català”

BARCELONA, 28 (EUROPA PRESS)

La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (Favb), que exerceix d’acusació popular en cas del desfalc del Palau de la Música que començarà a jutjar-se aquest dimecres en l’Audiència de Barcelona, no preveu oposar-se al fet que l’expresident de l’entitat i principal acusat Fèlix Millet no assisteixi a totes les sessions si considera que és justificat.

L’advocat de la Favb, Àlex Solà, ha argumentat que la seva opinió jurídica és que la presència de l’acusat a l’inici del judici i al final per fer ús de l’última paraula és obligada, però que si està justificat no s’oposaran al fet que pugui absentar-se durant part de les sessions, tal com demana Millet per motius de salut.

Per a Solà, en el procés penal el càstig és la sentència i no la pena de banc dels acusats: “Demanem que se’ls declari culpables i rebin un càstig”, ha indicat.

En qualsevol cas, ha recordat que aquest dimecres, dia en què comença el judici, han d’estar tots els acusats, i fins que concloguin les declaracions de tots ells com a mínim, moment en què augura que es plantejarà la petició de poder evitar part de les sessions.

En preguntar-se-li amb quina condemna se sentirien satisfets des de la Favb, l’advocat ha afirmat que amb “una sentència que aclarís i deixés com a veritat judicial el que ja sap la societat que ha ocorregut”.

Solà ha vaticinat que a causa de la gravetat dels fets jutjats, al fet que hi ha una confessió inicial i al fet que moltes de les conductes estan contrastades, hi haurà condemnes amb penes privatives de llibertat, i que, malgrat l’edat dels acusats –Millet té 81 anys–, si hi ha condemna ferma entraran a la presó.

“ESCRUTINI PÚBLIC”

La presidenta de la Favb, Anna Menéndez, ha afirmat que aquest judici “bombardeja el concepte de l’oasi català” i Solà considera que, malgrat que és un judici penal, suposarà un escrutini públic a determinada realitat social.

El vicepresident de la federació, Albert Recio, ha considerat que aquest procediment és un judici a la forma d’operar de la burgesia catalana però també la del conjunt de l’Estat: “La burgesia catalana no és tan diferent de les elits polítiques de l’Estat”.

Menéndez ha explicat que, com a acusació popular, lamenten que hi hagi possibles implicats que han quedat fora del procediment –que no han pogut ser identificats o provada la seva participació– ja que la totalitat dels fets no s’haguessin pogut produir i perllongar “si haguessin funcionat els òrgans de control”.

A més, Recio ha considerat que, malgrat aquest cas, el sistema de gestió del Palau no ha canviat i que segueixen en la cúpula i sent patrons de la institució musical les mateixes persones, per la qual cosa ha posat d’exemple a la presidenta de l’Orfeó Català i de la Fundació Palau de la Música, Mariona Carulla, qui era vicepresidenta quan van ocórrer els fets, i Solà ha insistit que “l’estructura orgànica del Palau afavoria i va permetre que passessin aquestes coses”.

Sobre si el judici tindrà conseqüències polítiques, ja que també es jutja un presumpte finançament irregular per part de CDC, Solà ha explicat que la sentència es limitarà a determinar si CDC es va finançar i per què quantitats, i la participació del seu extresorer Daniel Osàcar, i que posteriorment, això ha de generar una reacció política que dependrà dels actors del moment.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any