La Comissió de la Dignitat demana a l’estat espanyol que compleixi immediatament la sentència sobre els papers de Salamanca

  • El Tribunal Suprem espanyol ha ratificat la transferència a la Generalitat de documents custodiats a l'Arxiu General de la guerra del 1936-39

VilaWeb
Redacció
17.06.2019 - 21:49
Actualització: 17.06.2019 - 21:59

La Comissió de la Dignitat s’ha mostrat satisfeta per la sentència del Tribunal Suprem espanyol que ratifica la decisió de l’Audiència Nacional espanyola, que va acordar la transferència a la Generalitat de determinats documents custodiats a l’arxiu general de la guerra del 1936-39, a Salamanca. Es tracta de documents que ja estaven identificats per la comissió mixta Estat-Generalitat però que encara no havien estat lliurats als seus legítims titulars, ja sigui persones físiques o jurídiques.

A través d’un comunicat, l’entitat ha demanat al govern espanyol que compleixi immediatament amb la nova sentència i ha avançat que s’adreçarà a qui ocupi el Ministeri de Cultura espanyol per tal que es compleixi la restitució dels documents requisats.

El Suprem ha desestimat el recurs de l’advocat de l’estat, que argumentava que es tracta de documents de persones jurídiques suprimides o desaparegudes. Es tracta dels papers que ja estaven identificats per la comissió mixta creada per la llei del 2005 de restitució a Catalunya de documents confiscats amb motiu de la guerra.

La Comissió de la Dignitat assegura que la transferència es pot fer de manera immediata perquè no s’ha de complir cap tràmit més ja que ‘tots els documents estan digitalitzats, perfectament identificats i ordenats en unes caixes que es van retenir’. Segons la Comissió de la Dignitat, un acord de la comissió mixta ‘no es podia modificar unilateralment’ i, en tot cas, era la Generalitat qui té la competència de cercar els hereus i fer la devolució dels documents.

Entre els documents requisats que manquen hi ha els de la Maçoneria catalana i, sobretot, els documents institucionals de la Generalitat de Justícia d’Ordre públic i els que es van localitzar a l’Arxiu Militar d’Àvila pertanyents a diversos departaments de la Generalitat. Per a l’entitat, aquesta sentència suposa un reconeixement del dret de retorn i posa en evidència que l’estat està complint ‘de mala gana’ la llei de retorn els papers que es va aprovar el 17 de novembre del 2005.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any