La captura massiva de lleons i óssos marins a Amèrica del Sud va alterar l’ecosistema

  • "Han passat de menjar anxoves a consumir lluços i pops", expliquen

VilaWeb
Redacció
18.01.2017 - 19:04

“Han passat de menjar anxoves a consumir lluços i pops”, expliquen

BARCELONA, 18 (EUROPA PRESS)

Investigadors catalans i argentins han descobert que la captura massiva de lleons i óssos marins per part de colons europeus a les costes atlàntiques d’Amèrica del Sud, entre el segle XVIII i el XX a Argentina i Uruguai, va alterar els ecosistemes oceànics de l’Atlàntic Sud.

En concret, va canviar la xarxa tròfica costanera i les pautes d’alimentació d’aquestes espècies, sobretot dels lleons marins que, en minvar el seu número, tenien més aliment disponible per a cada exemplar, que podia escollir preses més grans i més costaneres, tot i l’explotació pesquera, han publicat les revistes ‘Oecologia’ i ‘Paleobiology’.

“Els lleons i els óssos marins ocupen avui dia un nivell tròfic superior al que ocupaven abans de l’arribada dels europeus. Ara són depredadors apicals, és a dir, superdepredadors”, segons el científic Lluís Cardona, de l’Institut de Recerca de Biodiversitat (IRBio) de la Universitat de Barcelona (UB), ha explicat la universitat en un comunicat aquest dimecres.

DIETES

Els experts han reconstruït les dietes dels pinnípedes en diferents períodes, comparant-les amb les actuals, a través d’una aplicació innovadora de tècniques d’anàlisis d’isòtops estables de carboni i nitrogen en restes òssies d’aquests animals –provinents de jaciments arqueològics de la Patagònia i de Terra del Foc–.

Els lleons marins (‘Otaria flavecens’) “han passat de menjar anxoves a consumir lluços i pops”, ha destacat Cardona, que ha codirigit l’estudi juntament amb Enrique Crespo, del Centro Nacional Patagónico i de la Universidad Nacional de la Patagònia (Argentina).

En els óssos marins (‘Arctocephalus australis’) el canvi de dieta no ha estat tan espectacular, perquè tenir la boca més petita suposa una limitació física per capturar grans peixos.

Els estudis han avaluat l’impacte ecològic provocat per l’explotació de recursos marins des de fa 6.000 anys, quan les poblacions de caçadors i recol·lectors de Terra del Foc van començar a explotar les dues espècies, però tot i que aquesta captura va ser intensiva “no va afectar les seves dietes ni l’estructura de la xarxa tròfica”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any